KARRIERE

– Studentene studerer altfor lite

Dag Yngve Dahle
28. okt. 2011 - 13:29

Giske, som tidligere var utdanningsminister, knytter studentenes innsats til Norges nasjonaløkonomi. Han mener hardere jobbing må til hvis Norge skal hevde seg i konkurransen med andre land.

Dette kom fram under Norges Handelshøyskoles høstkonferanse i Oslo nylig.

"Sier seg selv"

– Norske studenter kan ikke bruke 30 timer i uka på studiene mens studenter i Kina og USA bruker 50 eller 70 timer per uke. Skal vi hevde oss i den økende konkurransen med andre land, må timetallet opp. Det sier seg jo selv, sier en uvanlig engasjert Giske til Teknisk Ukeblad.

Undersøkelser har vist at norske studenter i snitt bruker om lag 30 timer per uke på studiene.

Studentene må gjennomføre minst en normal arbeidsuke, mener næringsministeren.

– Ja, 37,5 timer må vi ihvertfall opp på. Da vil vi igjen kunne snakke om heltidsstudenten. Dette handler om at økt studiekvalitet gir høyere kompetanse, noe norsk næringsliv trenger, sier han.

– Ingeniører reduseres til teknikere

Spissing

Han benytter tilsvarende demagogikk om norsk forskning.

– Jeg vil nevne en undersøkelse Jarle Aarbakke, rektor ved Universitetet i Tromsø, gjennomførte. Undersøkelsen viste at et lite mindretall av de ansatte ved universitetet sto for all publisering av forskningsresultater. Og det folk reagerte på ved undersøkelsen, var ikke resultatet. Folk reagerte på at han i det hele tatt gjennomførte en slik undersøkelse, sier statsråden.

Han ønsker seg mer forskning som kommer næringslivet til gode:

– Jeg har hørt mang en rektor og dekan fortelle om hva de vil forske mer på. Men jeg har aldri hørt en eneste professor eller forsker si hva de vil forske mindre på. Denne spissingen må til. Vi må øke fokuset på kvalitet og spisse innsatsen både innen utdanning og forskning. Vi må kunne stille krav, sier han.

– Utdanningsnivået er for høyt

Over en kam

Jan Haaland, rektor ved Norges Handelshøyskole, støtter dette.

– Jeg er opptatt av at det er mulig å få mer ut av studentene og studietida. Derfor er jeg enig med Giske at tidsbruken bør økes, sier han.

Han understreker at det er forskjell på studenter.

– Vi kan ikke skjære alle over en kam. Vi har flittige studenter og vi har ikke fullt så flittige studenter. De kommer i alle kategorier. Ved NHH har vi studenter som generelt bruker mye tid på studiene. Det tror jeg kommer av at inntakskvaliteten er høy, noe som kommer av at det kreves et høyt karaktersnitt for å komme inn hos oss, sier Haaland.

– Legg ned bachelorgraden

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.