BYGG

Stort amerikansk selskap kjøper opp liten norsk ingeniørbedrift

Skryter av den Nordiske innovasjonsevnen.

 Programvare fra Vianova brukes i dag i alle de store infrastrukturutbyggingene vi har her i landet. Nå er selskapet kjøpt opp, med et mål om at løsningen skal bli global.
Programvare fra Vianova brukes i dag i alle de store infrastrukturutbyggingene vi har her i landet. Nå er selskapet kjøpt opp, med et mål om at løsningen skal bli global. Bilde: Vianova
3. sep. 2015 - 14:15
Vis mer

– Vianova Systems er en pionér i utviklingen av programvare for avansert 3D-modellering av infrastruktur. Nå håper vi på å kunne dele denne innovative løsningen med resten av verden, sier Roz Buick, Vice President for Trimbles Civil Engineering & Construction Division til Teknisk Ukeblad.

Onsdag ble det klart at Amerikanske Trimble kjøper opp det norske ingeniørselskapet Vianova Systems.

– Vi er veldig glade for muligheten dette oppkjøpet gir oss, og gleder oss til å se resten av verden ta løsningen vår i bruk, sier Idar Kirkhorn, daglig leder for Vianova Systems.

Les også: Brødrene Aa bygger sightseeingbåt med batteri

Ville bli internasjonale

Siden 1988 har det norske selskapet som holder til i Sandvika utviklet programvare til Building Information Modelling, såkalte BIM-modeller.

Vianova Systems løsninger benyttes i dag til en rekke av de største veiprosjektene til Statens vegvesen og Jernbaneverket, og til store infrastrukturprosjekter i Norden og deler av Europa.

– Vi bestemte oss for en stund siden for at vi ønsker å bli et internasjonalt selskap. Teknologien vår egner seg like godt i Amerika som i Norge og Sverige. Men siden vi er et lite selskap ble vi nødt til å ta grep for å bli internasjonale. Oppkjøpet fra Trimble gjør dette mulig, sier Kirkhorn.

Det som skiller selskapets BIM-løsning fra liknende løsninger er nemlig muligheten for å tilpasse den til alle type systemer alle steder i verden.

Fjordbanen: Fjordbanen: – Båtene bør bygges i karbon, ikke aluminium

Skryter av Norden

Vianova er langt fra det første teknologiselskapet Trimble kjøper opp. I løpet av de siste årene har de kjøpt drøye 80 små selskaper fra hele verden, derav flere nordiske.

Buick skryter av de nordiske landene, og sier de ligger langt fremme når det kommer til både teknologiutvikling og innovasjon.

– Nordiske land ligger langt foran sammenliknet med resten av verden. Her er det høy konkurranse om teknologi og mye innovasjon. Det er utrolig morsomt å se at små selskaper som Vianova Systems lager produkter som kan brukes i hele det globale markedet, sier hun.

Les også: Snart skal anlegget suge bort søppelet til 10.000 norske hjem

Store forandringer

Til tross for at hovedkontoret til Trimble ligger i Silicon Valley, planlegger ikke selskapet å flytte de norske ingeniørene ut av landet.

– Verdien i selskapet er i menneskene, ekspertisen og alle årene med erfaring. Det kan ikke bare flyttes til Amerika. Selv om det gir en ekstra kostand å beholde selskapets posisjon i Sandvika gir kulturen og kunnskapen alle i selskapet besitter en økt verdi vi må ta hensyn til, sier Buick.

Hun mener Vianovas programvare vil ha stor betydning for byggebransjen verden over.

– Ved at alle prosjektdeltagere i alle prosjektfaser jobber mot en felles BIM modelldatabase, helt fra prosjektoppstart, sparer man utrolig mye tid, og tid er penger. Denne løsningen vil gjøre det lettere for alle ledd i et byggeprosjekt å samarbeide, så QuadriDCM vil komplettere Trimbles løsninger og kunne føre til store endringer i byggebransjen verden over, sier Buick.

Hva Trimble måtte gi for Vianova Systems er ikke oppgitt.

– Partene har valgt å ikke offentliggjøre de kommersielle betingelsene som er avtalt, sier Anders Strand, Partner i Steinvender, som har vært finansiell rådgiver for aksjonærene i Vianova Systems.

Norsk «kaptein»: Miniseilbåten skal bli den første til å krysse Atlanteren uten mannskap

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.