MARITIM

Store skip kan få forbud i verneområdene på Svalbard

For å bevare villmarksnaturen på Svalbard vil regjeringen regulere ferdselen, og vurderer nå flere tiltak som størrelsesbegrensninger på skip.

Det kan bli aktuelt med størrelsesbegrensninger på skip ved Svalbard, ifølge regjeringen. Bildet er av cruiseskipet MSC Meraviglia på besøk i Longyearbyen i fjor.
Det kan bli aktuelt med størrelsesbegrensninger på skip ved Svalbard, ifølge regjeringen. Bildet er av cruiseskipet MSC Meraviglia på besøk i Longyearbyen i fjor. Foto: Tore Stensvold
9. des. 2019 - 20:20

– Vi har kartlagt utfordringene utviklingen i reiselivet medfører for miljø, sikkerhet og beredskap. På bakgrunn av dette vil regjeringen vurdere å gjøre tungoljeforbudet til et generelt forbud, samt innføre størrelsesbegrensninger på skip i verneområdene, sier samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) i en pressemelding.

Hun legger til at regjeringen også vil utrede muligheten for å kunne begrense omfanget av reiselivsaktiviteten på øygruppen av beredskaps- og sikkerhetsmessige hensyn.

Les også

Hvert år bringer cruisenæringen et stort antall besøkende til Svalbards villmarksområder. De store cruiseskipene kan transportere flere tusen passasjerer, og når det gjelder sikkerhet er det stor avstand til beredskapsressurser. Av miljøhensyn pekes det på at cruiseskipene ofte benytter tungolje. I tillegg er miljøet på Svalbard ekstra sårbart på grunn av klimaendringene, og denne sårbarheten øker ved økt ferdsel.

– Det er nå nødvendig å beskytte villmarksnaturen og kulturminneverdiene på Svalbard mot den økte samlede belastningen fra både reiselivet og fra klimaendringene. Jeg vil derfor vurdere flere hensiktsmessige og målrettede tiltak for å beskytte dyreliv, natur og kulturminner, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

Les også

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.