KLIMA

Storbritannias folkevalgte erklærer klimakrise

I et forsøk på å møte demonstrantene i Extinction Rebellion.

Demonstranter fra gruppen Extinction Rebellion har de siste to ukene satt sitt preg på London, med krav om politisk handling for å bremse skadelige klimautslipp og global oppvarming.
Demonstranter fra gruppen Extinction Rebellion har de siste to ukene satt sitt preg på London, med krav om politisk handling for å bremse skadelige klimautslipp og global oppvarming. Foto: AP / NTB scanpix
2. mai 2019 - 07:45

Det britiske Parlamentet har som det første i verden erklært klimakrise, i et forsøk på å møte kravet fra demonstrantene i Extinction Rebellion.

Extinction Rebellion ble startet i Storbritannia for fem måneder siden og de siste to ukene har aktivister gjennomført en rekke markeringer i London.

Demonstrantene krever at britiske folkevalgte tar klimatrusselen på alvor og går fra ord til handling for å få ned utslippene og bremse den globale oppvarmingen.

Vil legge klimapress på May

Onsdag vedtok Underhuset i Parlamentet å erklære «klimakrise», noe opposisjonen tar æren for.

– Takket være press fra Labour ble Storbritannia det første landet i verden til å erklære miljø- og klimakrise, skriver partiet på Twitter.

– Nå er det på tide med virkelig handling for å takle klimaendringene, heter det videre.

Partileder Jeremy Corbyn håper vedtaket i Parlamentet vil få nasjonalforsamlinger og regjeringer verden over til å følge etter og at det vil resultere i konkret handling.

Corbyn sier også at han håper at beslutningen vil legge press på statsminister Theresa Mays regjering og resultere i tiltak som kan bidra til å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader, noe som bortimot vil kreve en halvering av 2010-utslippene innen 2030.

Extinction Rebellion kaller onsdagens vedtak i Parlamentet «et første steg på veien mot at regjeringen sier sannheten om klimaet og den økologiske krisen».

– Presset mot politikerne våre kommer nå til å øke og bare besluttsom handling vil bli godtatt, heter det videre i en uttalelse fra gruppen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.