ENERGI

Greenpeace aksjonerer mot oljeriggen West Hercules - igjen

Skal bore for Equinor i Barentshavet.

Her går Greenpeace-aktivister om bord oljeriggen West Hercules mandag 29. april.
Her går Greenpeace-aktivister om bord oljeriggen West Hercules mandag 29. april. Foto: Jonne Sippola/ Greenpeace
29. apr. 2019 - 08:18

Miljøorganisasjonen Greenpeace har igjen gått til aksjon mot oljeriggen West Hercules, som skal bore for Equinor i Barentshavet.

Fire aktivister fra Greenpeace klatret opp på Seadrill-riggen West Hercules mandag morgen, som ligger til kai like utenfor Hammerfest i Finnmark.

Oljeriggen forberedes til ny sesong for oljeboring i Barentshavet som starter i mai, og skal blant annet bore brønn nummer to i Korpfjell-prospektet, som er den nordligste brønnen boret på norsk sokkel noensinne.

– Å bore etter olje i Arktis, når Arktis samtidig smelter raskere enn noensinne, er galskap. Vi må slutte å bore etter olje, og det er derfor vi driver med ikkevoldelige protester her i dag, sier leder Frode Pleym i Greenpeace Norge.

Natur og Ungdom

Natur og Ungdom var også representert i aksjonen.

– Det er bare noen uker siden skoleelever over hele landet streiket for klimaet. Vi krever at Norge tar sin del av ansvaret for klimaendringene, og slutter å lete etter mer olje og gass, sier nestleder Halldis Helle i Natur og Ungdom.

Miljøorganisasjonene har sammen saksøkt staten for brudd på Grunnlovens miljøparagraf. De mener at lisensen for hvor West Hercules skal bore i Barentshavet, er omfattet av klimasøksmålet. Tildelingen er ifølge organisasjonene i strid med kommende generasjoners rett til et levelig miljø, som er nedfelt i Grunnloven.

Seadrill-riggen West Hercules ligger til kai like utenfor Hammerfest i Finnmark. <i>Foto:  Jonne Sippola/ Greenpeace</i>
Seadrill-riggen West Hercules ligger til kai like utenfor Hammerfest i Finnmark. Foto:  Jonne Sippola/ Greenpeace

Tapte søksmål i Tingretten

Greenpeace og Natur og ungdom tapte søksmålet i Tingretten, men har anket saken videre. 

Juridisk har Equinor rettighetene på sin side. De trenger ikke stanse aktivitetene sine i de aktuelle lisensene i Barentshavet før det ligger en rettskraftig dom, som vil si når ingen av partene anker saken videre – eller det ikke er mulig å anke videre – med en dom fra Høyesterett.

Under forrige aksjon mot oljeriggen 22. mars, sa Greenpeace Norge-lederen Truls Gulowsen til TU følgende:

–  Vi synes det er utidig av Statoil (nå Equinor, journ. anm) å fortsette å bore i de omstridte lisensene. Derfor besøker vi i dag riggen, for å gi beskjed om at vi synes det er ytterst problematisk det de skal gjennomføre.

Klimasøksmålet skal opp for Borgarting lagmannsrett i november.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.