ENERGI

Storbritannia sikter mot 30 prosent offshore vind

Den største havvindparken i verden er under bygging utenfor kysten av Yorkshire.

Havvind skal dekke 30 prosent av elektrisitetsforsyningen i Storbritannia innen 2030.  (Photo by Dennis Schroeder / NREL)
Havvind skal dekke 30 prosent av elektrisitetsforsyningen i Storbritannia innen 2030. (Photo by Dennis Schroeder / NREL) Dennis Schroeder
8. mars 2019 - 13:47

En ny avtale mellom den britiske regjeringen og industrien sikrer investeringer på mer enn 9 milliarder kroner i offshore vind de neste elleve årene. Målet er at 30 prosent av energiforsyningen i Storbritannia skal komme fra havvind innen 2030.

– Utsiktene for at vi kan ha 98 GW offshore vind i Europa, er gode, sier Diletta Zeni, rådgiver i den europeiske bransjeorganisasjonen Wind Europe. 

Torsdag deltok hun på Norwegian Energy Partners' konferanse i Oslo om offshore vind. Zeni kaller avgjørelsen banebrytende, men sier at målene for Europa som helhet er mye større.

Storbritannia er det landet i verden som satser aller hardest på offshore vind. I 2018 installerte landet 1300 megawatt (MW) offshore vind, litt mer enn Tyskland, som installerte 969 MW.

Storbritannia er godt egnet for bunnfaste installasjoner, med store og relativt grunne havområder. Utenfor kysten av Hull bygges nå verdens største offshore vindpark, Hornsea 1, med en planlagt effekt på 1,2 GW.

Tredobler antall ansatte

Men både britiske myndigheter og industrien vil ha mer. De har nå blitt enige om å øke kapasiteten til 30 GW innen 2030, opp fra dagens 8 GW. Offshore vind vil da kunne produsere en tredjedel av elektrisiteten landet trenger, og gjøre sol, vindkraft og bioenergi til landets viktigste energikilder.

Diletta Zeni, rådgiver i Wind Europe. <i>Foto:  Wind Europe</i>
Diletta Zeni, rådgiver i Wind Europe. Foto:  Wind Europe

Den nye planen innebærer også en tredobling av faglærte arbeidere i sektoren, til 27.000 ansatte, inkludert et mål om 33 prosent kvinner.

Storbritannias ambisjoner for offshore vind, er dermed høyere enn hos fornybar-giganten Tyskland, som sikter mot 15-20 GW offshore vind i 2030. Ved utgangen av 2018 var 5,3 GW havving bygd ut i Tyskland.

Ifølge den britiske bransjeavtalen skal industrien investere 250 millioner pund, over 2,8 milliarder kroner, mens det offentlige skal bidra med 557 millioner pund, omtrent 6,3 milliarder kroner, fram mot 2030.

Det britiske næringsdepartementet vil i tillegg sette av 4 millioner pund i et investeringsprogram for å hjelpe land som Indonesia, Vietnam, Pakistan og Filippinene å utvikle offshore vind.

– Denne avtalen vil gjøre Storbritannia til det største europeiske markedet for offshore vind fram mot 2030, og det nest største markedet i verden, etter Kina, sier kommunikasjonssjef Iván Pineda i WindEurope i en pressemelding. 

Les mer: Eksplosiv vekst: 15 nye havvindparker ble åpnet i Europa i 2018

Vil ha enda lavere kostnader

Vis mer

Diletta Zeni mener vindkraft vil bli den aller viktigste energikilden i Europa før 2030.

– Allerede i dag er det installert over 200 GW vindkraft i Europa, og 14 prosent av det totale strømforbruket i Europa ble dekket med vindkraft i 2018, sa hun under konferansen i Oslo.

Ifølge WindEurope vil vi ha 323 GW vindkraft i Europa i 2030, og kanskje opp mot 98 GW havvind.

Men selv om kostnadene allerede har falt mye, og kraft fra offshore vind nå er billigere enn atomkraft i Storbritannia, mener Zeni det må mer til for å få ned prisen.

– Det må investeres mer i innovasjon og det er mange områder der vi kan redusere kostnadene mye enda, sa hun.

6,2 prosent av elektrisitetsproduksjonen i Storbritannia kom i fjor fra havvind.

Planlagte havvind-parker i Storbritannia.
Planlagte havvind-parker i Storbritannia.
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.