Offshore vindkraft

Eksplosiv vekst: 15 nye havvindparker ble åpnet i Europa i 2018

2600 megawatt havvindkraft ble installert.

Arkona vindpark i Østersjøen, i delstaten Saxen-Anhalt, er den største offshore parken som er byd i Tysklnad. Photo: Stefan Sauer/dpa
Arkona vindpark i Østersjøen, i delstaten Saxen-Anhalt, er den største offshore parken som er byd i Tysklnad. Photo: Stefan Sauer/dpa (Foto: Stefan Sauer)

2600 megawatt havvindkraft ble installert.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Europa opplever en voldsom vekst i offshore vindkraft. Totalt ble det installert 2600 megawatt (MW) med ny offshore vindkraft i Europa i 2018. Det er en 18 prosent vekst i utbyggingstakten siden 2017.

– Det er mer enn hva vi hadde ventet, sier Jon Dugstad, direktør i Norwegian Energy Partners.

15 parker ble bygd ut, med flest parker bygd i Tyskland og Storbritannia, viser nye tall fra den europeiske vindkraftorganisasjonen WindEurope.

Tyskland og UK øker mest

– Offshore vind fortsetter å vokse raskt i Europa, uttaler Giles Dickson, administrerende direktør i WindEurope i en pressemelding.

–  Havvind står nå for to prosent av all energi som forbrukes i Europa. Og med svært mange nye prosjekter under utvikling og bygging, vil dette tallet øke dramatisk i årene som kommer, sier han.

10 prosent av all vindkraft i Europa er nå offshore, og det er bygget 105 offshore vindparker i 11 europeiske land.

Tyskland og Storbritannia sitter i førersetet for utviklingen. Begge land har effektive støttesystemer for offshore vind. Mens Tyskland installerte 969 megawatt (MW) med ny, offshore vindkraft i 2018, installerte Storbritannia hele 1300 megawatt.

Samtidig økte prduksjonen av strøm fra offshore vind. I Tyskland generertte offshore vind 18,8 TWh i 2018, mot 17,4 TWh i 2017. I Storbritannia produserte offshore vind langt over 20 TWh.

Både størrelsen og omfanget av parker vokste. Den gjennomsnittlige størrelsen på turbinene som bli installert offshore i fjor, var 6,8 MW. Det er en vekst på 15 prosent siden 2017. Storbritannia installerte den største møllen noensinne, på 8,8 MW. Landet åpnet også verdens største offshore vindpark, Walney 3, med en kapasitet på 657 MW.

– Teknologien fortsetter å utvikle seg. Turbinene blir større og større, og kostnadene fortsetter å falle, sier Dickson.

Walney er verdens største offshore vindpark. Den åpnet utenfor kysten av Blackpool, UK, i 2018. REUTERS/Phil Noble Foto: PHIL NOBLE

Billigere enn atomkraft

Belgia og Tyskland åpnet også vindparker av en størrelse de to landene ikke hadde bygd før. Seks store havvindparker er under bygging i Europa nå, inkludert verdens første 1000 MW park, Hornsea i Storbritannia.

– Det er nå ikke dyrere å bygge offshore vind, enn det er å bygge kullkraft eller gasskraft. Og det er ganske mye billigere enn atomkraft. Flere og flere land innser fordelen med offshore vind. Polen er det siste landet som nå har omfavnet havvind, med ambisiøse planer om å bygge 10 GW innen 2040, sier Dickson. Ifølge BBC kan offshore vind nå levere kraft til en garantert minstepris på £57.50 (ca. 634 kroner) per megawattime for 2022-23, mot £92.50 (ca. 1020 kroner) for atomkraft.

Offshore vind i Europa

  • Det ble installert 2,6 GW med offshore vind i Europa i 2018.
  • Mesteparten ble installert i Tyskland og Storbritannia, med henholdsvis 969 MW i Tyskland, og 1,3 GW i Storbritannia.
  • Den største turbinen som ble installert var på 8,8 MW og ble satt opp i Walney-parken utenfor Blackpool.
  • Tyskland vurderer å bygge ut 20 GW offshore vind innen 2030. Polen vil installere 10 GW.
  • Europa har per januar 18,499 MW med offshore vindkraft i 11 ulike land.

Jon Dugstad i Norwegian Energy Partners mener Norge er godt posisjonert til å ta del i det raskt voksende markedet.

– Norge har mye offshore og maritim kompetanse som kan bidra til å bringe kostnadene ned for offshore vind, sier han.

– Europa er arnestedet for denne industrien, men dette er i ferd med å globaliseres. Også i USA og Asia er det mange prosjekter under utvikling. Spesielt i Kina, Sør-Korea og Taiwan går det raskt. Om 5 til 10 år vil det være like mye offshore vind i Asia som i Europa, anslår Dugstad.

Norwegian Energy partners mener norsk industri har potensial til å omsette for 50 milliarder kroner innenfor offshore vindkraft. Da er hele leverandørkjeden inkludert, med alt fra kabling, vedlikehold og supply.

– Det er opp 7-8 milliarder fra i fjor. Sånn sett er det store vekstmuligheter, sier Dugstad.

Tyskland sikter mot 20 GW

I Tyskland har regjeringen gitt etter for press fra industrien om å bygge ut enda mer offshore vind, enn det som til nå har vært planlagt. Regjeringens mål har vært å bygge ut 15 gigawatt (GW) med offshore vind innen 2030. Nå utreder man mulighetene for å øke målet til 20 GW i 2030, skriver Bloomberg.

Angela Merkel og hennes regjering har tidligere vært motstander av å øke målet, og pekt på at det vil kreve en raskere utbygging av overføringsnettet fra de store parkene som bygges offshore. Men nå skal regjeringen ha snudd. Nye planer om å stenge all kullkraften i landet innen 2038 øker også behovet for rask utbygging av fornybar kraft.

Offshore vind bygges i den tyske delen av Nordsjøen og Østersjøen. Utbyggere har ved to anledninger fått konsesjon for utbygging av offshore vind, helt uten subsidier. Det viser industriens voksende konkurranseevne. Ved utgangen av 2018 var det bygd ut 5,3 GW med offshore vind i Tyskland,

Også Storbritannia har hatt en eventyrlig vekst. Fra landet i 1991 bygde sin første lille vindpark, med ti landbaserte turbiner i Cornwall, til verdens største offshore vindpark ble åpnet i Storbritannia i fjor, er andelen vindkraft i det britiske elektrisitetsnettet økt fra 0 til over 20 prosent. Andelen offshore vind i det britiske elektrisitetssystemet har økte med 25 prosent fra 3. kvartal i 2017, til 3. kvartal i 2018. Vindturbiner produserer nå mer kraft i Storbritannia enn atomkraftverkene.

For første gang: Fornybar energi slo kull i Tyskland i 2018 (TU Ekstra).

Kommentarer (8)

Kommentarer (8)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå