SAMFERDSEL

Statsbudsjettet neste uke: Varsler store kutt i veibygging

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård sier store samferdselsprosjekter vil bli lagt på is når nytt statsbudsjett presenteres neste onsdag.

Oslofjodtunnelene er et av prosjektene det er stor fare for at blir utsatt dersom det gjøres kutt i samferdselssatsingen i nytt statsbudsjett.
Oslofjodtunnelene er et av prosjektene det er stor fare for at blir utsatt dersom det gjøres kutt i samferdselssatsingen i nytt statsbudsjett. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix
27. sep. 2022 - 07:28

Store samferdselsprosjekter som Oslofjordtunnelen står i fare for å bli utsatt, skrev Teknisk Ukeblad tidligere denne måneden.

Nå bekreftes mistanken ytterligere når samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) sier til TV 2 at dagens Nasjonale transportplan (NTP) er helt urealistisk i dagens økonomiske situasjon.

– En skuffelse

I fjor vår la daværende samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) fram tidenes største utbyggingsplan for transportsektoren i Norge. Da hadde transportplanen for perioden 2022–2033 en total ramme på 1.200 milliarder kroner.

I år varsler Nygård at bildet vil være et helt annet, når statsbudsjettet legges frem 6. oktober. 

– Jeg tror nok at det vil bli skuffelse, sier han.

Nygård mener det i dagens situasjon ikke lenger er realistisk å følge opp alt som ligger inne i forrige regjerings NTP.

Utsetter flere prosjekter

Krig og energikrise kombinert med høy inflasjon, stigende rente og lav arbeidsløshet gjør at regjeringen må kutte i oljepengebruken.

– I praksis betyr det at vi må utsette oppstart av en god del prosjekter, sier han.

Hvilke utbygginger som utsettes, vil Nygård ikke si noe om. Han vil heller ikke si noe om hvor store innstramminger det er snakk om i kroner og øre.

– Det ligger i sakens natur at vi som har store budsjetter med store investeringsprosjekter, vil måtte bidra tungt.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.
Les også

Varsler dobbeltspor til Hamar

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.