BYGG

Statoils nye signalbygg på Forus kan bli stoppet

Fylkesrådmannen mener bygningen er for dominerende.

Arkitektkontoret Wingårdhs prosjektforslag «E = mc²» var Statoils foretrukkede forslag til nytt hovedkontor på Forus. Nå kan fylkesrådmannen stoppe planene.
Arkitektkontoret Wingårdhs prosjektforslag «E = mc²» var Statoils foretrukkede forslag til nytt hovedkontor på Forus. Nå kan fylkesrådmannen stoppe planene. Bilde: Wingårdhs/Statoil
Ina AndersenIna AndersenJournalist
13. mars 2015 - 10:38

Fylkesrådmann i Rogaland, Trond Nerdal, fremmer innsigelser mot Statoils planer for nytt hovedkontor på Sandnes-siden av Forus-området, skriver Rogalands Avis.

Årsaken er det fylkesrådmannen beskriver som en «meget dominerende bygningsform».

I tillegg reagerer han på antallet parkeringsplasser det er lagt opp til på tomten.

– Bekymringsfullt

Fylkesrådmannen mener Statoil har valgt en dominerende bygningsform. Det nye hovedkontoret er planlagt 80.000 kvadratmeter stort, med en høyde på 80 meter.

– Det er bekymringsfullt at beslutningen om etablering av et så dominerende byggverk tas uten en helhetlig strategi der tomten blir sett i forhold til øvrige områder på Forus og uten at det er utredet alternative løsninger, skriver han i saksframlegget.

Fylkesrådmannen understreker at høyhuset vil være et referansepunkt for Forus, som vil stå i flere generasjoner og vil prege, og muligens dominere, bylandskapet dette århundret.

– Uten sammenligningsgrunnlag er det vanskelig å bedømme om det valgte plangrepet er hensiktsmessig. Det er ikke mulig, med utgangspunkt i et enkelt prosjekt, å vurdere prosjektet i en helhetlig kontekst, skriver han videre.

Det er for øvrig planlagt flere høyhus i Forus-området. Planene for «The Twist» er levert inn til Stavanger kommune, en bygning som vil bli blant landets høyeste.

Les også: 40, 30, 28, 17 etasjer - sjekk høyhusene som står i kø i Norge

Det planlagte nye hovedkontoret til Statoil er 80 meter høyt og 80.000 kvadratmeter stort. Fylkesrådmannen i Rogaland mener det kan bli for massivt og dominerende, og synes det er bekymringsfullt.
Det planlagte nye hovedkontoret til Statoil er 80 meter høyt og 80.000 kvadratmeter stort. Fylkesrådmannen i Rogaland mener det kan bli for massivt og dominerende, og synes det er bekymringsfullt.

80 meter høyt

Fylkesrådmannen påpeker at riktig bruk av høyhus på Forus kan være et effektivt grep for å nå flere areal- og transportpolitiske målsettinger.

Han mener likevel Statoil-bygget vil bli for massivt med sine 80 meter, og viser blant annet til at bygningene i Barcode i Oslo på det høyeste er 63 meter.

Det jobbes med en kommuneplan, hvor bygging av høyhus i området vil være blant de aktuelle temaene. Fylkesrådmannen er kritisk til at et så tydelig grep tas i forkant av en nærmere drøfting om området.

– Bygget vil gi sterke føringer for videreutvikling av Forus. Foreløpig er det ikke diskutert om bydelen bør videreutvikles med en restriktiv eller proaktiv strategi for høyhus, skriver han.

Rogaland fylkeskommune fremmer dermed innsigelse til manglende konsekvensutredning av alternative forslag til løsninger for etablering av høyhuset.

I tillegg gir fylkesårdmannen faglig råd om at godkjenning av et høyhus på Forus bør være forankret i en helhetlig arkitektur- og byformingspolitikk for området.

Les også: Gøteborg får Nordens høyeste boligblokk

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

For mange parkeringsplasser

Parkeringsplanene for tomten får heller ikke godkjent av fylkesrådmannen.

Det er vedtatt en maksimal parkeringsdekning for Forus-området, på 1,2 parkeringsplasser per 100 kvadratmeter bruttoareal.

Statoil ønsker 2100 parkeringsplasser i nybygget, noe som tilsvarer 2,1 parkeringsplass per 100 kvadratmeter bruttoareal.

– Parkeringspolitikken er et sentralt virkemiddel i arbeidet med å få et trendbrudd i reisevaner. En særbehandling for denne tomten vil kunne ha negativ innvirkning på det pågående planarbeidet for parkering på Forus, og vil kunne danne uheldig presedens, skriver Nerdal.

Rogaland fylkeskommune fremmer dermed innsigelse til at det åpnes for høyere parkeringsdekning for Statoil-tomten.

Les også: Vil bygge 65 meter høyt - Oslos brannstiger er bare 32 meter

Behandles i neste uke

Statoils nye planer skal behandles av fylkesutvalget i Rogaland tirsdag i neste uke.

Kommunikasjonsdirektør Jannik Lindbæk i Statoil sier til Rogalands Avis at han ikke ønsker å kommentere innsigelsene før saken blir behandlet.

Les også:

Dette er verdens beste høye bygg

Nytt superstål er like bra som titan, men langt billigere

Her er heisen som kan gå både loddrett og vannrett  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.