BYGG

Statoilbygget på Fornebu går fra klasse B- til klasse A-bygg

Statoilbygget på Fornebu fikk i utgaqngspunktet energimerke B grunnet kjøp av fjernvarme. Med de nye reglene oppnår bygget energiklasse A.
Statoilbygget på Fornebu fikk i utgaqngspunktet energimerke B grunnet kjøp av fjernvarme. Med de nye reglene oppnår bygget energiklasse A. Bilde: Fredrik Drevon

Olje- og energidepartementet varsler onsdag endring i energimerkereglene. Endringen skal sikre at også bygninger som velger fjernvarme som energiløsning skal kunne oppnå energikarakter A.

– Fjernvarme er en god løsning

Energimerket har i noen tilfeller fått en utilsiktet virkning som kan føre til at prosjekter ikke velger fjernvarme der fjernvarme er en god løsning, skriver departementet i en pressemelding.

– I områder der det er infrastruktur for fjernvarme, er fjernvarme en god og langsiktig løsning for oppvarming av bygg.  Vi har sett eksempler på at byggprosjekter har valgt vekk fjernvarme for å kunne oppnå energimerke A, til tross for at fjernvarme er en god løsning. Vi vil endre reglene slik at svært energieffektive bygg som har fjernvarme skal kunne få energimerke A, sier statssekretær Ane Hansdatter Kismul.

Les også: Her bygges Norges nye universitet

Spent på regelverket

Heidi Juhler, daglig leder i Norsk Fjernvarme, er svært positiv til endringer i energimerkereglene.

– Vi er svært glad for at regjeringen nå vil fjerne diskrimineringen av miljøvennlig fjernvarme i Energimerkeordningen, som har gitt mange uheldige utslag over hele landet. Samtidig er vi spent på hvordan forslaget fra OED vil utformes konkret, sier hun.

Juhler er ikke i tvil om hvordan hun mener forslaget bør utformes.

– Den enkleste løsningen vil være å endre grensesnittet for ordningen slik at man ser på byggets netto energibehov og ikke bare den energien som leveres til huset slik man gjør i dag, sier hun.

Les også: Slik vil arkitektstudentene bygge plusshus

Statoilbygget blir A-bygg

Et av byggene som påvirkes av regelendringene er Statoilbygget på Fornebu. Bygget fikk i utgangspunktet miljøklasse B, grunnet kjøpe fjernvarme av Fortum Heat.

Les også:

Gardermoen varmes med kloakk

– EUs mål om 20 prosent energieffektivisering bør ikke gjelde Norge

Norges første flyplass på pellets