OLJE OG GASS

Statoil er på vei inn i Israel

Israels olje- og gass­ressurser er dobbelt så store som tidligere antatt. Statoil­ er fristet.

TRENGER HJELP: Israels viseambassadør, George Deek, vil ha norske olje- og gasselskaper til Israel. FOTO: Ole K. Helgesen
TRENGER HJELP: Israels viseambassadør, George Deek, vil ha norske olje- og gasselskaper til Israel. FOTO: Ole K. Helgesen
30. aug. 2012 - 13:13
Vis mer

Stavanger: I løpet av de to neste ukene vil Israe­l offentliggjøre en rapport som fastslår at landet har dobbelt så mye olje og gass som man tid­ligere har trodd. Det er allerede gjort to gigant­funn utenfor Israel. Men det finnes trolig mye mer.

Det er store forventninger til den såkalte Tzemach-rapporten som skal danne grunn­laget for landets utvikling av ressursene. Mange selskaper­ har vært bekymret for at Israel vil bruke all gassen selv. Men rapporten slår fast at Israel har mye større ressurser enn landet har bruk for.

Etter det Teknisk Ukeblad kjenner til er de betingede ressursene oppjustert til 522 milliarder kubikkmeter gass. De påviste og sannsynlige ressursene er oppjustert til 278 milliarder kubikk­meter. I tillegg er de prospektive oljeressursene på 680 milliarder kubikkmeter. Dette tilsvarer mer enn to Johan Sverdrup-funn.

Viseambassadør for Israel, George Deek, vil ikke bekrefte tallene, men han er tydelig på at det finnes store muligheter i landet. Og han vil ha hjelp av norske selskaper.

– Selv har vi ingen erfaring med olje- og gassproduksjon, mens norske selskaper er i verdenstoppen innen offshorevirksomhet. Vi ønsker å lære av dere, sier Deek.

Les også: SV tror ikke Statoil tør å gå inn i Israel

Statoil vil inn

Etter det Teknisk Ukeblad erfarer vurderer Statoil­ å gå inn i Israel. Dette kan bli komplisert for den norske regjeringen som eier 67 prosent av selskapet. Regjeringspartner SV har programfestet boikott av Israel.

Ifølge Deek har israelerne ikke opplevd noe skepsis fra norske myndigheter.

– Vi hadde en delegasjon i Norge i vår, og den hadde bare gode erfaringer. Vi mener vi har hatt en god dialog og fruktbart samarbeid med norske myndigheter og selskaper.

Statoil vil ikke bekrefte at selskapet vurderer å gå inn i Israel.

– Av konkurransemessige grunner kommenterer vi ikke hvilke forretningsmuligheter vi vurderer, heller ikke mulig nye land som kan være aktuelle, skriver informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil i en e-post til Teknisk Ukeblad.

De gigantiske gassfunnene Tamar og Leviathan er gjort av det amerikanske selskapet Noble Energy. Flere eksperter har uttalt i internasjonale medier at selskapet er for lite til å utvikle prosjektene på egen hånd, og at det må komme en olje- og gasskjempe inn på eiersiden.

Statoil er verdens største offshoreoperatør, og har både kompetanse og finansielle muskler til å gjøre jobben. De israelske ressursene er trolig blitt enda mer fristende etter at Statoil formelt ute av Shtokman fra Shtokman-prosjektet i Russland.

Les også: De 10 største oljefunnene etter år 2000

GIGANTFUNN: Leviathan og Tamar er de to største oljefunnene utenfor Israel
GIGANTFUNN: Leviathan og Tamar er de to største oljefunnene utenfor Israel

Godt samarbeid med Norge

I mai i år meldte NTB at Utenriksdepartementet gikk ut med en klar advarsel til norske selskaper mot å engasjere seg i olje- og gassutvinning utenfor Israels kyst. Deek mener saken var basert på en misforståelse.

– Norske myndigheter ga et generelt råd, og ikke spesifikt om Israel. Det finnes et lite område hvor vi har uavklarte grensespørsmål med Libanon, men vi driver ikke med olje- og gassleting i omstridte områder. Ressursestimatene vi har gått ut med omfatter kun prospekter som ligger i områder som ikke er omstridt. Og Libanon har overfor FN bekreftet at de store gassfunnene ligger i israelsk farvann.

– Vil Israel-Palestina-spørsmålet kunne skape problemer for norske selskaper som vil investere i landet?

Jeg vil heller si at å investere i olje og gass i Israel, er å investere i fred og stabilitet i regionen. Denne delen av Midtøsten har store utfordringer med energiforsyningen. Nå har vi muligheten til å bli energiuavhengige og samarbeide om utvikling og eksport av ressursene med våre naboer, sier Deek.

Les også: Norge nekter å hjelpe Israel med gassfunn

Vil hjelpe palestinerne

Han forteller at Israel anerkjenner at palestinske myndigheter har krav på eventuelle olje- og gassressurser som ligger utenfor Gaza.

– Israel er villige til å samarbeide med de palestinske myndighetene for å etablere muligheter for dem til å utvinne ressursene. Dette er nok en grunn til at Israel har prøvd å få palestinske myndigheter tilbake til forhandlingsbordet.

De fattige palestinske myndighetene vil sannsynligvis trenge hjelp fra Israel om de vil lete etter og utvinne olje og gass. Men foreløpig er det ingen dialog mellom partene, fordi Gaza er kontrollert av Hamas.

Deek, som er en israelsk araber, mener olje- og gassvirksomhet ville kunne få stor betydning for regionen, og spesielt palestin­erne.

Les også:

Statoil motarbeider korrupsjonsjegere

– Å trekke seg ut av Irak er det lureste Statoil kan gjøre

Norge blir ingen gassnasjon

Slik kan Norge bli ledende på undersjøisk kraftforsyning  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.