VANNKRAFT

Statnett må betale 4 millioner i erstatning til småkraftverk

Fordi de ikke fikk levere strøm.

Torsnes kraftverk i Jondal i Hordaland gikk glipp av 15,5 GWh.
Torsnes kraftverk i Jondal i Hordaland gikk glipp av 15,5 GWh. Bilde: PeltonMan/Wikimedia Commons
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
26. mars 2018 - 10:05

Høsten 2013 sto småkraftverket Torsnes Kraftverk i Hordaland klart for å mate 5,4 MW på nettet, men de fikk ikke mate inn mer enn 2 MW på grunn av risiko for å overbelaste nettet.

Resultatet var at omtrent 15,5 GWh gikk til spille, fordi transformatoren i området hadde manglende kapasitet.

Eieren saksøkte Statnett og krevde erstatning for tapt produksjon. Saken endte med at småkraftverk-eieren Nordic Power Torsnes vant mot statsforetaket.

Statnett ble dømt til å betale nær 4 millioner kroner i erstatning.

Dommen ble klar før jul, men er ikke tidligere omtalt. Den er nå rettskraftig.

Solid underskudd

Først over halvannet år etter at kraftverket sto ferdig, fikk det levere all kraften det produserte.

– Kravet er beregnet på grunnlag av et estimert produksjonstap på omtrent 15,5 GWh i perioden 1. oktober 2013 til 28. april 2015, fortalte kraftverkseierens advokat Jens Naas-Bibow i Thommessen i en epost til Teknisk Ukeblad før rettssaken.

Vis mer

Eieren hevdet at de valgte å bygge ut kraftverket, på grunn av signaler fra Statnett om at transformatoren skulle oppgraderes.

Brutto utgjorde produksjonstapet over 5 millioner kroner.

Kraftverket gikk med et solid underskudd i 2014, blant annet på grunn av manglende nettkapasitet.

Kranglet om avtale

Kraftverkeieren mener det ble inngått en bindende avtale med Statnett om at nettet i området skulle kunne ta i mot hele kraftverkets produksjonskapasitet når kraftverket sto klart. Statnett avviste at det var noen slik avtale.

De mener statsforetaket også brøt den ulovfestede lojalitetsplikten ved ikke å informere om at det likevel ikke ble sikret kapasitet til å ta i mot kraften fra småkraftverket. Statnett avviste også det. Eieren hevdet de ikke fikk beskjed om dette før kraftverket sto klart til drift. 

Kraftverkeieren mener også at statsforetaket har brutt energiloven, ved at den såkalte tilknytningsplikten ikke er fulgt. De pekte på at det tok nærmere ni år fra det ble søkt om konsesjon til tilstrekkelig nettilknytning var på plass. Også dette avviste Statnett.

Oslo tingrett mener Statnett avtalerettslig hadde forpliktet seg til å gjøre midlertidige tiltak for å ta imot den kraften som småkraftverket produserte. Retten slår fast at dette ikke ble etterlevd og dømmer derfor Statnett til å erstatte kraftverkseierens tap.

Fordi Statnett hadde et ansvar basert på en avtale, så tok ikke retten stilling til de andre påstandene i saken.

Statnett valgte ikke å anke dommen.

– Statnett tar dommen og resultatet til etterretning, skriver Martha Hagerup Nilson, kommunikasjonssjef i Statnett i en epost.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.