ENERGI

Statkraft med storsatsing på vind med «lav konfliktgrad» i Brasil

Investerer 5 milliarder på vindkraft tilsvarende en halv Fosen-utbygging.

Parque Eólico da Bahia eies  av Statkraft Energias Renováveis, som Statkraft eier 81,3 prosent av. I dag har Bahia 57 vindturbiner på 1,67 MW, men den skal øke kraftig.
Parque Eólico da Bahia eies av Statkraft Energias Renováveis, som Statkraft eier 81,3 prosent av. I dag har Bahia 57 vindturbiner på 1,67 MW, men den skal øke kraftig. Foto: Kimm Saatvedt
23. okt. 2019 - 11:18

– Det er en milepæl for norsk fornybar-satsing internasjonalt, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen til Dagens Næringsliv.

Vindparken ligger i delstaten Bahia og skal etter planen stå ferdig innen 2025. Den skal levere 500 megawatt, tilsvarende en halv Fosen-utbygging. Det blir Statkrafts største vindkraftsatsing utenfor Norge.

– Vi satser langsiktig i Brasil, og prosjektene våre har lav konfliktgrad. Vi har et stort team som sikrer at vi velger en mest mulig skånsom utvikling der vi er, være seg veier, plassering av vindturbiner og så videre, sier Rynning-Tønnesen til DN.

Vil ikke bygge i Norge

Vindprosjektet er en del av Statkrafts strategi om å levere 6000 megawatt vindkraft på verdensbasis innen 2025. I fjor kjøpte Statkraft seg opp i vindkraft i Irland. I år har de trappet opp utbyggingen av vannkraft i Chile og investert over 2 milliarder kroner i spansk solenergi.

– Brasil satser tungt på fornybar energi, og det å kunne bruke kompetansen vår i utlandet ser vi på som en bra ting, sier Rynning-Tønnesen til DN.

I mars varslet Statkraft at de ikke vil bygge ut mer vindkraft på land i Norge.

– Vi ser et økende konfliktnivå som vi som næring vil lide av om vi bygger ut mer enn det er aksept for ute blant folk, la han til.

Konsernsjef Rynning-Tønnesen har også tatt til orde mot å opprette subsidier for offshore vindkraft i Norge.

Hvis Norge skal levere en femtedel av det EU vil importere, trenger man fort 6000 kvadratkilometer til vindkraft, sier Koen van Greevenbroek ved UiT.
Les også

Norges hydrogen-planer: – Det virker vanskelig

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.