Statkraft kjøper tyske Eemobility 

Statkraft går inn i elbil-lading i Tyskland

Kjøper 61 prosent av oppstartselskap som satser på lading av firmabiler.

I fjor ble det solgt 25.000 elbiler i Tyskland, og 29.400 plug-in-hybrider. Bildet er fra Potsdamer platz i Berlin.
I fjor ble det solgt 25.000 elbiler i Tyskland, og 29.400 plug-in-hybrider. Bildet er fra Potsdamer platz i Berlin. (Foto: Wikimedia)

Kjøper 61 prosent av oppstartselskap som satser på lading av firmabiler.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Statkraft går inn i det tyske markedet for elbillading og kjøper 61 prosent av det München-baserte selskapet Eemobility GmbH. Selskapet har rettet seg inn mot ladeløsninger for elektriske firmabiler. 

– Firmabiler er en stor nisje i Tyskland. Ser man på nybilsalget i fjor var 30 prosent firmabiler. Det er et vanlig frynsegode mye lenger ned i organisasjonen enn i Norge, sier Lars Magnus Günther, fungerende kommunikasjonsdirektør i Statkraft.

Tror firmabiler vil spre elbil i Tyskland

Og selv om Eemobility bare har 40 ansatte, og så langt leverer ladeløsninger til 1000 biler, beskriver Statkraft dem som en ledende aktør i dette markedet. Statkraft vil foreløpig ikke gå ut med summen de betalte for det tyske oppstartselskapet.

Eemobility

  • Oppstartsselskap etablert i 2015 som tilbyr ladeløsninger for tyske bedrifter.
  • Selskapet har 40 ansatte og leverer løsninger til litt over 1000 elbiler. Beskrives likevel som ledende i Tyskland i dette markedssegmentet. 
  • Statkraft er Europas største leverandør av fornybar energi og har 3500 ansatte i 17 land.
  • Kilde: Statkraft.com

– Eemobility er svært godt posisjonert med sitt avanserte produktspekter for elektriske firmabiler i Tyskland, og vi er overbevist om at markedet for elektriske firmabiler vil spille en viktig rolle i å spre e-mobilitet i Tyskland, sier Bjørn Holsen, direktør for forretningsutvikling i Statkraft i en pressemelding. 

Statkraft er største eier i ladeselskapet Grønn Kontakt, som nå ekspanderer til Sverige. I pressemeldingen skriver Statkraft at de vil «ta med seg erfaringene fra Norge til andre europeiske land, i samarbeid med ledende oppstartsselskaper som vi kan hjelpe å vokse».

Utelukker ikke flere lade-oppkjøp

– Betyr dette at slike oppkjøp er noe Statkraft vil gjøre mer av fremover?

– Vi kan ikke utelukke det. Først og fremst gjør vi nå dette i Tyskland, så får vi se hvor det bringer oss. Disse mulighetene vil jo absolutt oppstå i andre land også, sier Günther.

Lars Magnus Günther, fungerende kommunikasjonsdirektør i Statkraft. Foto: Statkraft

– Skal Statkraft også levere energien til Eemobilitys ladestasjoner?

– Jeg vet ikke om det er endelig avtale rundt det, men det er en åpenbar mulighet vi har. Statkraft er en stor produsent og leverandør av fornybar energi i Tyskland, hvor vi har både egne kraftverk og andre, mindre kraftverk som vi forvalter på vegne av kunder. Vi har mulighet å gjøre avtaler for eksempel for lading, gjennom opprinnelsesgarantier og andre løsninger. Dette er ikke bestemt, men det er alltids en mulighet, sier Günther.

– Ser enormt potensial

De tyske gründerne Klaus Huber og Robin Geisler beskriver Eemobility som et «lettbent selskap som kobler lading av elbiler til kraftmarkedet ved hjelp av intelligente løsninger som tar hensyn til variasjonene i produksjonen av fornybar energi».

– Vi ser et enormt potensial for fremtidig vekst ved hjelp av Statkrafts ekspertise fra mer utviklede elbilmarkeder, sier Huber i en pressemelding.

Statkraft skriver i sin pressemelding at de vil støtte Eemobility som aksjonær og forsøke å «utnytte synergier mellom Eemobility og Statkrafts tyske aktiviteter innen energiforvaltning og kraftsalg, samt ladevirksomheten i Norge».

Kommentarer (2)

Kommentarer (2)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå