OLJE OG GASS

Staten tjente 38,9 oljemilliarder i første kvartal

På grunn av høyere olje- og gasspriser.

INN I STATSKASSEN: Petoro forvalter SDØE (Statens direkte økonomiske engasjement) på norsk sokkel. Første kvartal i år var innbringende: Netto kontantstrøm var 38,9 milliarder, en økning på 1,6 milliarder kroner fra samme periode året før.
INN I STATSKASSEN: Petoro forvalter SDØE (Statens direkte økonomiske engasjement) på norsk sokkel. Første kvartal i år var innbringende: Netto kontantstrøm var 38,9 milliarder, en økning på 1,6 milliarder kroner fra samme periode året før. Bilde: NTB scanpix
8. mai 2014 - 10:50

Statens oljeselskap Petoro kunngjorde i dag resultatene for første kvartal 2014.

Selskapet, som forvalter SDØE (Statens direkte økonomiske engasjement) på norsk sokkel, melder at netto kontantstrøm var 38,9 milliarder.

Det er en økning på 1,6 milliarder kroner fra samme periode året før, og skyldes i stor grad høyere olje- og gasspriser.

Les også: Dette er det viktigste for oljebransjen i 2014

Vil kutte kostnader

Men det er ikke nok for Petoro. Selskapet ønsker nå å doble antall brønner og halvere kostnadene per brønn i alle feltene selskapet har eierandeler.

Selskapets administrerende direktør, Grethe K. Moen, sier i en pressmelding at funnene som per i dag kan vurderes for utbygging på norsk sokkel, er mindre enn 4,3 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter (o.e.).

 

– Å bygge ut disse funnene byr på store utfordringer med hensyn til lønnsomhet. Om lag halvparten av utbyggingskostnadene er knyttet til boring av produksjonsbrønner. Derfor er dette et særlig viktig område å rette innsatsen mot, sier hun.

Les også: Node-klyngen på Sørlandet har over 90 prosent av verdensmarkedet på boreutstyr

Urolig

Moen påpeker også at det er urovekkende at standard arbeidsoppgaver i oljeindustrien tar dobbelt så lang tid i dag som for 20 år siden. 

– Gode hensikter har skapt utilsiktede kostnader og snikende ineffektivitet over tid. Jeg tror at vi gjennom forenkling, teknologi som øker kostnadseffektivitet og endring av kultur fra satsing på feilfrihet til satsing på effektivitet, kan oppnå radikalt økt effektivitet i forhold til det vi har i dag, mener hun.

Skuffet

Petoro-sjefen kommenterer også at hun er skuffet over at kompresjonsprosjektet på Ormen Lange-feltet nylig ble utsatt.

Det var operatør Shell og partnerne Statoil, Dong og Exxonmobil som stemte for å utsette prosjektet, mens Petoro var i mot.

– Vi var enig i at det pågående prosjektet ikke kunne videreføres og at det er rom for å utsette tilleggskompresjon for Ormen Lange. Men vi valgte å ikke stemme for beslutningen, fordi vi mente planen som var lagt frem ikke var forpliktende nok og at avsatte ressurser var utilstrekkelige. Kompresjon er nødvendig for å realisere verdiene i feltet og Petoro vil arbeide for at lisensen legger større innsats i arbeidet fremover, sier Moen.

Les også:

Denne kan pumpe opp gass verdt 170 milliarder kroner

Det kan ta 15 rigger 40 år å plugge alle brønnene på sokkelen

– Derfor er norsk leverandørindustri verdensledende  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.