ENERGI

Stanset boreoperasjon etter brønnhendelse 

Ptil gransker hendelsen.

Petroleumstilsynet har satt i gang gransking av en brønnkontrollhendelse på riggen West Hercules. Riggen var på oppdrag for Equinor i Barentshavet.
Petroleumstilsynet har satt i gang gransking av en brønnkontrollhendelse på riggen West Hercules. Riggen var på oppdrag for Equinor i Barentshavet. Foto: Ole Jørgen Bratland/Equinor
Ina AndersenIna AndersenJournalist
22. jan. 2019 - 08:07

Petroleumstilsynet gransker en hendelse på boreriggen West Hercules 16. januar, som var på oppdrag for Equinor i Barentshavet. 

Riggen boret letebrønnen Gjøkåsen, og under boreoperasjonen ble øvre del av utblåsningsventilen utilsiktet frakoblet, slik at operasjonen måtte avbrytes.

Det er ikke rapportert om personskader eller miljøutslipp som følge av hendelsen. 

Ukjent årsak

Årsaken til hendelsen er så langt ikke kjent, opplyser Petroleumstilsynet.

Ifølge bransjemagasinet Upstream har en talsperson fra Equinor opplyst om at alle operasjoner er stanset og vil forbli stanset til de vet årsaken til hendelsen. 

Seadrill, som eier riggen, skal også ha satt i gang en egen gransking av hendelsen. 

Ptil skriver i en melding at de har besluttet å iverksette gransking.

– Vi har informert politiet om hendelsen, og vil yte faglig bistand dersom de ber om dette, skriver tilsynsmyndigheten. 

Det er Equinor som er operatør for leteboringen. Seadrill eier og driver West Hercules.

Nytt område

Gjøkåsen-prospektet ligger i lisens 857 i Barentshavet Sørøst, og er den sørligste av de tre lisensene som ble delt ut nærmest grensen til Russland i 23. konsesjonsrunde.

Dette er den første letebrønnen i dette området, som altså er helt uutforsket fra før av. I tillegg planlegges også brønnen Gjøkåsen Deep. 

Før borekampanjen i Barnetshavet startet sa pressetalsperson i Equinor, Morten Eek, til Teknisk Ukeblad at de så frem til å bore i et helt nytt område.

– Så langt har vi bare boret én brønn i Barentshavet Sørøst. Dette er fortsatt et område vi trenger mer kunnskap om, og det får vi med disse brønnene. 

Tidligere i borekampanjen har selskapet boret Skruis, i nærheten av Johan Castberg. Her gjorde de et lite oljefunn på mellom 12,5 og 25 millioner fat olje, som vurderes knyttet opp mot Castberg. I tillegg fant de litt gass i den omstridte Intrepid Eagle-brønnen på 73 grader nord. Lønnsomheten av funnet er ennå ikke avklart.  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.