SKIP

Oslo-elever stakk av med prisen for beste skipsdesign

Ungdommene ble så inspirerte av seieren at de vurderer å bli skipsdesignere.

Bilde: Marintek/Alexander Sandnes
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
8. mars 2016 - 08:14

TRONDHEIM: Elever fra Blindern Videregående skole designet en skipsmodell som totalt sett var best etter både fartsprøver, manøvreringstester, stabilitet- og krengeprøver. Dermed ble det seier i den gjeveste skipsdesignklassen.

– Akkurat nå føles det helt sykt. Utrolig gøy å vinne, sier Lars Bihaug-Frøyland til Marinteks nettsider. 

–  Det er veldig stort, supplerer Gjermund Bae.

Hardt arbeid

De fire elevene Isak Kløvstad Birkeland, Lars Bihaug-Frøyland, Gjermund Bae og Erlend Hordvei fra Blindern vgs jobbet til tider døgnet rundt i fire måneder med modellen. De syntes det var kult å se modellen komme først over mållinja i finalen. 

 – Det er trist at det hele er over, men det har vært veldig artig, sier Bae.

– Kanskje du vil bli skipsdesigner?

– Ja, kanskje det. Jeg må vurdere det nå som vi vant hele greia, sier han.

Rekord

Intens konsentrasjon da modellene ble testet.
Intens konsentrasjon da modellene ble testet. Foto: Marintek/Alexander Sandnes

Hele 519 elever og 51 lærere fra 30 videregående skoler deltok i år på den landsomfattende skipsdesignkonkurransen Ocean Space Race.

Det har aldri før vært så mange deltakere på arrangementet, hvor det konkurreres om beste skipsmodell, skipsdesign, design av vindturbin og marine konstruksjon i åpen klasse. 

Dette var niende gang Ocean Space Race ble arrangert. I fjor vant Haram vgs klassen for skipsdesign.

Nytt i år er konkurransen om beste vindturbiner.

– Det har vært økende interesse fra flere skoler og klasser om å konstruere vindturbiner i åpen klasse. Vi har derfor opprettet det som en egen kategori i år, sier kommunikasjonssjef Jo Stein Moen ved Marintek.

Teknologifag på skolen

Modellene er utviklet som en del av faget «Teknologi og forskningslære». Samarbeidsforum Marin, Marintek (som er en del av Sintef-konsernet) og NTNU arrangerer konkurransen i fellesskap.

Målet med faget Teknologi og forskningslære, og ikke minst konkurransen, er å øke interessen for realfag og spesielt havromsteknologi.

Alle elevene var i Trondheim over to dager i forrige uke, hvor de fikk omvisning på NTNU, testet sine farkoster i ett av verdens største havlaboratorium ved Marintek og lyttet til foredrag fra spesialister innen den marine næringen.

Noe justeringer og skruing må til før modellen settes på vannet for nye tester.
Noe justeringer og skruing må til før modellen settes på vannet for nye tester. Foto: Marintek/Alexander Sandnes

- Dette er realfag i praksis på en måte du ikke får i den videregående skolen ellers. Det er veldig mye anvendt fysikk og problemløsning, sier lærer ved Blindern vgs, Jan Alfred Sandven.

Gjenganger

Skoler fra hele landet var representert i årets Ocean Space Race.

En av veteranene er fra Ulstein. De har deltatt hele ni år på rad.

- Vi lærer hvordan vi designer skip og vi tester det ut i praksis. Når vi bor i et område hvor det bygges mange skip og fartøy, er det veldig interessant for oss å lære hvordan det skjer, sier lærer ved Ulstein vgs, Magnar Sunde.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.