BYGG

Snøhetta tegner det nye operahuset i Shanghai - henter inspirasjon fra Bjørvika

Blir dobbelt så stort som det norske operahuset.

Etter planen skal operahuset i Shanghai stå ferdig i 2023
Etter planen skal operahuset i Shanghai stå ferdig i 2023 Foto: Snøhetta
Nesten 20 år etter at Snøhetta vant konkurransen om å tegne operahuset i Bjørvika, har de vunnet konkurransen om å tegne det nye operahuset i Shanghai i Kina.
 

Tidligere har arkitektkontoret også tegnet operahuset i Busan i Sør-Korea, og The Shanghai Grand Opera blir dermed deres tredje operahus, skriver Aftenposten.

Når Snøhetta går i gang med prosjektet vil de hente inspirasjon fra operahuset i Oslo, der publikums tilgang til taket har vært en suksess.

– Da vi mottok innbydelsen til å delta i denne konkurransen, var det en forutsetning at publikum skulle kunne gå på taket på bygget. Derfor har vi valgt den samme sosiale åpne demokratiske tilnærmingen til dette bygget, som Operaen i Oslo. Her har Operaen i Oslo satt en standard, sier Snøhetta-grunnlegger Kjetil Trædal Thorsen.

Etter planen skal operahuset i Shanghai stå ferdig i 2023. Størrelsen vil være betydelig større enn operahuset i Oslo, ettersom det vil være på 100.000 kvadratmeter. Operaen i Oslo er til sammenligning på rundt 40.000 kvadratmeter.

Operahuset ligger ved Huangpu River, noe som ifølge Thorsen betyr at det allerede ligger mye bra infrastruktur i området. Bygget vil bli utformet med store åpne glassfasader, interiør av tre, samt tre ulike saler som vil romme alt fra 2.000 til 1.000 sitteplasser.

Les mer om: