BYGG

– Snart blir laserskannere så billige at alle byggeplasser vil skannes 24/7

Sivilingeniør Håkon Reisvang forklarer hvorfor han tror at robotskannere er et forbigående stadium.

AF-gruppen har testet ut en hjulgående 3D laserskanner i Bispevika i Oslo.
AF-gruppen har testet ut en hjulgående 3D laserskanner i Bispevika i Oslo. Skjermbilde: Scaled Robotics
Håkon Reisvang <hakon.reisvang@i4technology.no>
2. mars 2019 - 05:38
<em><span>Håkon Reisvang skriver om digitaliseringen av byggebransjen for TU Bygg.</span> Reisvang er sivilingeniør med bachelor i konstruksjonsteknikk og master i integrert bygningsteknologi. Til høsten påbegynner han Norges første doktorgrad om digitalisering av BAE-næringen. Han har startet to konsulentfirmaer, I4 Technology og 10x Construction.<br /></em> <i>Foto:  Knut Bjørheim</i>
Håkon Reisvang skriver om digitaliseringen av byggebransjen for TU Bygg. Reisvang er sivilingeniør med bachelor i konstruksjonsteknikk og master i integrert bygningsteknologi. Til høsten påbegynner han Norges første doktorgrad om digitalisering av BAE-næringen. Han har startet to konsulentfirmaer, I4 Technology og 10x Construction.
Foto:  Knut Bjørheim

Internet of Things (IoT) gjør at vi nå kan bruke sensorteknologi til å integrere den virkelige verden inn i datasystemer. For byggebransjen betyr dette at vi kan integrere byggeplassen inn i en digital tvilling. En god sensor til dette formålet kan være 3D laserskanneren.

3D laserskanning er mye brukt i byggebransjen til rehabiliteringer og ombygninger. Generer en punktsky med 3D laserskanneren, outsource en scan-to-bim til India og du har et prosjekteringsgrunnlag. Rehabilitering er imidlertid ikke tema for dagens spalte. Dagens spalte skal handle om 3D laserskanning som oppfølgingsmetode.

Det er nå cirka ett år siden IEEE Spectrum publiserte en video av en autonom belterobot som kjørte rundt på en byggeplass med en 3D laserskanner. Videoen omhandlet Silicon Valley-selskapet Doxel, som hevdet å kunne kontrollere fremdrift og utførelse ved hjelp av kunstig intelligens.

Siden den gang har flere firmaer kommet på banen. Spanske Scaled Robotics har en variant som brukes av AF i Bispevika, mens norske Imerso satser på det samme. Måten disse firmaene får til dette på, er ved at 3D laserskanneren genererer en punktsky som videre kontrolleres av kunstig intelligente algoritmer mot prosjektets bim (bygningsinformasjonsmodell).

En populær 3D laserskanner som blant annet benyttes av Imerso, er Leica BLK 365.

Teknologien er ennå i startfasen, men man kan jo tenke seg potensialet denne teknologien har for byggebransjen etter hvert som den modnes. En av hovedgrunnene til at vi opplever så mange forsinkelser og budsjettbommer i byggebransjen, er at prosjektledere ikke har nok innsyn i arbeidet som foregår på byggeplassene. Denne teknologien gjør at man kan iverksette tiltak med en gang et problem oppstår.

Her er den danske astronauten Andreas Mogensen på treningstur om bord på den internasjonale romstasjonen ISS.
Les også

VR-briller var suksess på romstasjonen – fikk sykle rundt i Danmark

Utviklingen kan gå raskt. 3D laserskanning er en informasjonsteknologi. Det vil si at man kan gå ut fra at prisen vil utvikle seg eksponensielt, altså at prisytelsen vil doble seg cirka hvert halvannet åå. Det betyr igjen at en 3D laserskanner som koster 150.000 kroner i dag, ikke vil koste mer enn 1000–5000 kroner om seks–sju år.

På grunn av dagens høye pris kan det være rasjonelt å få mennesker til å utføre selve skanningen, eller utvikle en autonom robot som kan gjøre jobben, slik som Doxel, eller kanskje få Boston Dynamics' Spotmini til å gjøre jobben. Etter hvert som skannerne blir billigere og billigere, vil det kunne lønne seg å plassere ut så mange av dem at de dekker hele byggeplassen. Dette må selvfølgelig ses i sammenheng med utviklingen av skytjenester og 5G-nettet. Om fem år vil det kunne være vanlig å overvåke hele byggeplassen 24/7 med 3D laserskanning. Da vil de digitale systemene sørge for at rett person får en melding så fort noe ikke er som det skal.

Et plusshus er et bygg som produserer mer energi enn det bruker i løpet av et år. Solceller kan være en god hjelp for å klare det.
Les også

5 spørsmål og svar om plusshus

Da vil det heller ikke være uvanlig med ekte digitale tvillinger, BIM med full IoT integrert live i modellen. For å innføre dette er det viktig å strukturere dataene på en fornuftig måte. Linked data er den mest hensiktsmessige metoden for å håndtere big data effektivt med kunstig intelligens. Big data og digitale tvillinger vil være tema for neste spalte.

Det er uansett liten tvil om at laserskanning etter hvert vil bli mer effektivt enn å gå befaringer. Derfor er det er viktig, enten du er byggherre, driver et lite prosjektlederfirma eller et stort entreprenørselskap, å ha en plan for hvordan du skal benytte deg av nye, kost- og tidsbesparende digitale løsninger. Som 3D laserskanning.

På månen fins det ikke flytende vann, ikke vind, det er ganske kraftig stråling og enorme temperaturforskjeller mellom dag og natt. Og som vi vet: Beskjeden tyngdekraft. Likevel mener forskere det er mulig å bygge drivhus på månen.
Les også

Vil bruke månestøv til å lage drivhus på månen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.