Imersos Leica laserskanner

Imersos nye laserskanner har avdekket mer enn tusen byggefeil på Campus Ås

Har gått fra å bruke mobilapp til Leica-bygget laserskanner.

Portugisiske Frederico Valente og tyske Sarah Müller startet Imerso sammen med den norske kybernetikeren Simen Andresen (eget bilde lenger ned i artikkelen).
Portugisiske Frederico Valente og tyske Sarah Müller startet Imerso sammen med den norske kybernetikeren Simen Andresen (eget bilde lenger ned i artikkelen). (Foto: Knut Bjørheim)

Har gått fra å bruke mobilapp til Leica-bygget laserskanner.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Høsten 2017 ble Imerso hyret inn for å levere kvalitetskontroll og dokumentasjon på gigantprosjektet Campus Ås, hvor Statsbygg er byggherre og Hent er totalentreprenør for siste byggefase. Den første løsningen Imerso leverte, var en app for 3D-skanning på mobil, og en nettplattform som sjekket arbeidet som var utført opp mot de tredimensjonale byggeplanene («bim-modellene»).

Ett år senere kom støtte for laserskannere, som er mer effektive og langt mer nøyaktige, og for noen uker siden annonserte Imerso et partnerskap med Leica Geosystems, som Leicas første partner i Norge.

– Vi er stolte over at Leica valgte å samarbeide med oss, sier Frederico Valente, daglig leder og initiativtaker til Tech Awards-nominerte Imerso.

TU Bygg fikk se den nye skanneren under et av de første oppdragene den hadde. Det fant sted i den 170 meter lange «hestekorridoren» på Campus Ås, som skal huse både Veterinærinstituttet og Veterinærhøgskolen. Bare så det er sagt: Campus Ås er den største utbyggingen i universitets- og høyskolesektoren i Norge noen sinne. Den samlede bygningsmassen blir på vel 63.000 kvadratmeter, 75.000 kvadratmeter hvis vi tar med et tilknyttet senter for husdyrforsøk.

Unngår følgefeil

Med slike flater er det rom for feil. At opptil 800 personer jobber på byggeplassen samtidig, og at bygget dessuten vil bli av det teknisk mest avanserte vi har sett på norsk jord, stiller høye krav til utførelsen. Hull og utsparinger må være i henhold til den digitale 3D-modellen («bimmen»)

Imersos 3D Leica laserskanner avdekker feil på Campus Ås
Det er svimlende mye som skal stemme for at ikke de enorme venilasjonsrørene skal kollidere på Campus Ås. Per Roar Nordby og kommunikasjonsrådgiver Eva Kvandal i Statsbygg er imponert over dimensjonene. Foto: Knut Bjørheim

– Dersom en gjennomføring for ventilasjon ikke har den rette vinkelen eller plasseringen, vil montørene av ventilasjonsrørene få et dilemma. For å få gjort jobben må de enten be hulltakerne komme tilbake og rette feilen, noe som kan gi forsinkelser, eller de kan – hvis mulig – improvisere og lage en bøy på rørene slik at de kommer videre med arbeidet, forklarer Frederico Valente.

– Problemet med å improvisere på denne måten er at den nye svingen på røret kan komme i veien for et annet rør eller andre tekniske elementer som skal inn senere. Hvis det da er for dyrt og tidkrevende å fikse røret, må nestemann også improvisere for å komme videre. Man får følgefeil, sier Sarah Müller, som er selskapets nestleder (COO) og én av tre grunnleggere av selskapet.

– Hvis det er alvorlig nok, må alt rives opp å gjøres på nytt. Det er både fordyrende og forsinkende, tilføyer hun.

Da TU skrev om Imerso i september 2017, uttalte prosjektdirektør Erik Antonsen i Statsbygg at de regner med å spare mer enn hundre millioner kroner takket være Imersos feilsøking.

– Ideelt sett skal bim-modellen og våre virtuelle kopier av bygget være identiske, men det er aldri tilfellet, sier Frederico Valente.

– Hvor mange feil har dere avdekket til nå på Campus Ås, hvor dere er inne i det andre året nå?

Les også

– Oi, det må være over tusen, svarer Valente.

– Det kan også være bim-modellen det er noe galt med. At utførende entreprenør har korrigert noe som er feilprosjektert, understreker han.

Supplement til tradisjonell kontrollsikring

Sammen med Statsbyggs assisterende prosjektdirektør Per Roar Nordby, som viser oss rundt på campusen, oppdager vi ganske raskt to hull i taket som ligger svært tett inntil hverandre.

– Det der er mat for Imerso. Jeg kan aldri tenke meg at hullene skal ligge så tett, bemerker Nordby.

Imersos 3D Leica laserskanner avdekker feil på Campus Ås
Hullene til høyre står for tett i et av betongdekkene på Campus Ås. – Dette er Imerso-mat, sier Per Roar Nordby, assisterende prosjektdirektør i Statsbygg. Foto: Knut Bjørheim

Han tar verken fram telefon eller notatblokk og stoler åpenbart på at kontrollrutinene er gode nok til at feilen vil bli avdekket.

– Enkelte steder er det så mange rør og kabelgater at vi er avhengig av millimeterpresisjon for å få plass til alt, sier Mads Sørhus Lohne, prosjektleder i Statsbygg som følger opp Imersos arbeid på Ås.

– I utgangspunktet bruker vi entreprenørens egen kontrollsikring, som gjennomgås av byggeleder. I tillegg har vi begynt med 3D-skanning for å verifisere at vi bygger som planlagt. Det er mer nøyaktig og raskere enn den gamle metoden med en landmåler som tar mål og sjekker mot tegninger, sier Lohne.

Han kan fortelle at mobilskanningen som Imerso begynte med, var god nok til å oppdage feil, men at de måtte supplere med egne målinger for at det skulle bli nøyaktig nok.

– Laserskanneren, derimot, har adekvat presisjonsnivå, sier han.

Avdekker avvik ned til 5 mm

Litt avhengig av arbeidets gang på campusen, skanner Imerso bygget mer eller mindre ukentlig. I hvert fall deler av det.

Da TU Bygg var på besøk, var det Felipe Escobar Acuña som gikk rundt med skanneren, som bruker to–tre minutter på hver skanning. Dersom det er mange små detaljer i rommet, og man ønsker bedre oppløsning, kan man skanne flere ganger.

Imersos 3D Leica laserskanner avdekker feil på Campus Ås
Når Campus Ås har åpnet dørene høsten 2020, vil det trampe hester rundt i denne enorme korridoren. Leica-skanneren tar nøyaktige målinger for å sørge for at alt er i vater til åpningen. Foto: Knut Bjørheim

– Det er såre enkelt. Rekkevidden er 60 meter, noe som lar oss fange opp store deler av byggeplassen per dag, sier Escobar, som har montert skanneren på et fotostativ.

Via et nettbrett har han oversikt over hvor han har vært. Herfra kan han også sy de enkelte skanningene sammen. Det spiller ingen rolle hvor i rommet han plasserer skanneren, programvaren til Imerso beregner mål og vinkler like nøyaktig fra alle posisjoner. Når han trykker inn utløserknappen, har han ti sekunder til å forflytte seg bort fra skanneren, slik at han ikke står i veien for målingene. Nøyaktigheten med denne laserskanneren er en halv centimeter.

– Du kan få laserskannere med to kilometer rekkevidde. De er mye dyrere og beregnet til utendørsbruk, sier Frederico Valente.

Se videointervju på Campus Ås med Imersos feltarbeider og dataanalytiker Felipe Escobar:

Slik virker Imersos 3D laserskanner

Vil forenkle rapportene

I tillegg til å rotere hele kroppen horisontalt 360 grader, har laserapparatet et objektiv i midten som roterer vertikalt. Til sammen gir det hundre prosent dekning innenfor laserstrålenes rekkevidde. Resultat er en digital punktsky som bearbeides av Imersos programvare og sammenholdes med bygningsmodellen. Det er i dette leddet selskapet konsentrerer innsatsen nå.

– Vi ser at prisene på 3D-skannerutstyr synker, og skannere kan i dag settes i bruk på de fleste byggeprosjekter. Det vi prøver å bli best på, er å gi enkle og raske presentasjoner av resultatene. Vi vil at hvem som helst skal kunne laste opp 3D-skanninger og se på plattformen vår hvor det er avvik, forklarer Sarah Müller.

Per i dag kan det angivelig ta fra én til fire dager å behandle data fra en skanning og gi tilbakemelding om avvik.

Les også

– Akkurat den biten krever fortsatt en viss forkunnskap, erkjenner Müller.

Dernest er det opp til byggherre og entreprenør å avgjøre hvilke avvik som må rettes, og hvilke som eventuelt er til å leve med. Uansett må bim-modellen oppdateres slik at kartet stemmer overens med terrenget. Som regel lønner det seg å fikse feilene mens de ansvarlige fortsatt er til stede med folk og utstyr, og før feilene forårsaker kollisjoner de ulike fagene imellom.

Oppsøker komplekse bygg

Noen uker etter demonstrasjonen på Ås møter vi Imerso-gjengen i de nye, fasjonable lokalene deres på Aker Brygge, hvor de er tatt inn i varmen av en av investorene sine, Arkwright Consulting. Utsikten mot Oslo havn må være blant byens beste.

– Vi har god inntjening nå, sier Frederico Valente.

Imersos 3D Leica laserskanner avdekker feil på Campus Ås
Teknisk sjef Simen Andresen har studert kybernetikk ved NTNU og i California. Han var også med på å oppstarten av Imerso. Foto: Imerso

Selskapet har det siste året vokst fra 9 til 14 ansatte, og de ser stadig etter nye folk. Samtidig understreker Valente at de fortsatt lever på sponsor- og innovasjonsstøtte, og at videreutvikling av produktet er det viktigste. Til sammen skal Imerso ha mottatt over 26 millioner kroner i støtte. Ifølge regnskapstallene omsatte de for for 3,6 millioner kroner i 2017 og endte året med et underskudd før skatt på 1,3 millioner kroner.

– Vi går ikke etter de enkleste prosjektene, vi vil ha så komplekse bygg som mulig. Det er gjennom utfordringer vi får utviklet plattformen vår, sier Sarah Müller.

I så måte har Campus Ås-prosjektet vært en åpenbaring. Det er langvarig, slik at de får kontinuitet i målingene, og det inneholder mange og intrikate tekniske installasjoner.

– Hva er den vanligste feilen dere oppdager?

– Det er feilplasserte hull til rør, avvik på pluss minus fem centimeter.

Robotskannere og droner

Müller og Valente viser fram et gravende eksempel der en betongvegg mangler åpning til et vindu, et annet vindu er feilplassert og flere gjennomføringer er feildimensjonert. Ved å legge Imersos punktsky over bim-modellen, blir det tydelig at noen må ha tatt hull etter feil modell.

Les også

Ettersom det er termiske data som gir fargekodene, kan skanningene også avdekke kuldebroer. Grønt er kaldt, rødt er varmt.

– Vi kan lage en gif-presentasjon, så leserne deres kan se hvordan det virker, foreslår Valente.

Her er gif-en vi fikk på e-post et par dager senere, gjengitt med tillatelse fra Statsbygg:

Slik vises feil i betongkonstruksjonen på Campus Ås.

Som bonus fikk vi en splitter ny promovideo der Imerso har spurt brukere om nytteverdien av laserskanningen (norgespremiere på TU Bygg!):

Imerso har skannet over 400 GB data fra 6,9-millarderprosjektet på Ås.

– Er det helt slutt på å bruke mobilskanneren, som dere introduserte først?

– Nei, i mange tilfeller er den god nok fortsatt. Målingene blir ikke like nøyaktige, men de avdekker grove feil. Og så har den en opplagt praktisk fordel fordi den alltid er med deg i lomma, sier Valente.

Imersos 3D Leica laserskanner avdekker feil på Campus Ås
Den nye Leica-skanneren veier under en kilo og kan monteres på fotostativ. Pris: ca. 150.000 kroner. Foto: Knut Bjørheim

TU Bygg vet at AF-gruppen tester ut en selvgående spansk robotskanner i et prosjekt i Bispevika. Hvordan skal dere kunne konkurrere med helautomatiske laserskannere?

– Vi tror programvaren og fremstillingen av resultatene er viktigere enn hvordan dataene er samlet inn. Snart nok vil det finnes et stort utvalg av forskjellige skannere, både stasjonære og montert på droner eller roboter. Vi mener den
største utfordringen som må løses, er behandlingen av 3D-data.

– Kan hende blir laserskannerne etter hvert så rimelige at entreprenører heller vil plassere ut mange stasjonære skannere på byggeplassen?

– Ja, snart vil 3D-skannere bli mindre og billigere og kunne plasseres på faste punkt rundt om på byggeplassen, bekrefter Frederico Valente.

Per i dag koster en laserskanner fra Imerso rundt 150.000 kroner, får vi opplyst. Programvaren er skybasert, basert på åpne filformater og kjører på nettleseren uten behov for installeringer. Imerso tilbyr skanningen som en service for dem som ikke har kapasitet til å gjøre det selv. 

– Kombinasjonen av laserdata og smart bruk av bim kommer til å åpne for helt
nye måter å styre byggeprosjekter på, mener Frederico Valente.

Les også

 

  

 

 

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå