OLJE OG GASS

Slik vil Aker Solutions kapre fremtidige ingeniører

Opplevelsessenteret Engineerium skal spre realfagskunnskap til så vel skoleklasser som sjefer.

21. juni 2012 - 18:09

– Her forteller vi historien om olje og gass og Aker Solutions rolle, med mål om å få flere til å bli opptatt av teknologi og energi, og kanskje bli en av våre fremtidige ansatte, sier Øyvind Eriksen, fungerende konsernsjef og styreleder i selskapet.

Åpent for alle

Onsdag åpnet han opplevelsessenteret som ligger i samme lokaler som selskapets nye hovedkontor på Fornebu.

Eriksen forteller at Engineerium er åpent for alle og at han håper på at det skal komme mange ungdommer som kan la seg inspirere til å ta realfagsutdanning.

– Men vi skal jo bruke det selv for våre kunder, ansatte og aksjonærer og vise frem hva vi har fått til i Aker Solutions, sier han

1200006355.jpg

Ikke et vitensenter

Men det er ikke en konkurrent til Teknisk museum som åpner på Fornebu. Engineerium har ikke ambisjon om å forklare alle naturfagsretninger. 

Her er utvinning av olje og gass som står i sentrum, og hvordan forskjellige løsninger fra Aker Solutions har bidratt i den sammenhengen.

– Dette er ikke vitensenter på linje med Inspiria eller Teknisk musem, men vi har latt oss inspirere av vitensentrenes måte å presentere og fortelle ting, sier Maria Peltokangas, som har vært prosjektleder for opplevelsessenteret.

TEST: Nordens beste vitensentre

Her er Norges beste studentbedrifter

Drysser millioner over teknologer 

Lær mer om oppdrift

Det merkes også når vi går rundt i det 2000 m2 store senteret. Her er interaktive stasjoner som forklarer elektrisitet, separasjon, trykk, oppdrift og matematikk.

De består av en del fysisk aktivitet og en del forklaring på en trykkfølsom skjerm. Der får du svar på spørsmålene: "Hvordan fungerer det?" og "Hvordan har Aker Solutions håndtert det?"

Det første som ellers møter en i senteret er en installasjon som forteller livssyklusen til et olje- og gassfelt i seks skritt, som begynner med hvordan olje blir til og slutter med nedstengingen av et felt.

1200006356.jpg

Finn din nøtteknekkertype

Omtrent midt i lokalet er det et lite rom der du kan leke deg på et interaktivt Surface-bord fra Microsoft og foreløpig få vite mer om subsea, horisontale brønner, CO2-fangst og operasjoner på dypt vann og i værharde omgivelser.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen

Her kan du også møte noen av de ansatte i selskapet på storskjerm. Høre dem fortelle om sitt arbeid og hvordan det er å være ingeniør.

Og så kan du ta Nøtteknekkertesten, inspirert av selskapets egen markedsføring.

– Alle mennesker er kreative på en eller annen måte. Her kan du finne ut hvilken nøtteknekkertype du er: visjonær, kommunikatør, analytiker, spesialist eller prosjektleder, sier Peltokangas.

Les også: Her er Norges nyeste vitensenter

Høyre vil sikre vitensentrene 

Miljø er viktig

Ellers så innholder senteret også en avdeling som forteller historien til selskapet.

Det er også lagt vekt på både miljø og HMS-arbeid og hvordan Aker Solutions prøver å løse utfordringer på disse områdene.

I domen i andre etasje er det mulig å se en simulering av en boreoperasjon på 180 gradersskjerm.

– Det blir noe annet nå du kan zoome inn på detaljer og forflytte deg rundt i en modell, sammenlignet med å se på en fast installasjon. Her vil vi også ha mulighet til å demonstrere nye systemer for kunder, sier Peltokangas.  

1200006353.jpg

8. klasse

Utstillingen retter seg mot så vel skoleelever som toppsjefer, og Peltokangas forteller at de har jobbet mye med å finne den rette balansen på kunnskapsnivået, slik at alle skal få noe ut av et besøk.

– Hva gjelder ungdommene så har vi sett på læreplanen til 8. klasse, og har prøvd å tilpasse informasjonen etter kunnskapsmålene der.

– Drømmen er at vi kan inspirere våre unge besøkere til å tenke «om jeg følger den studieretningen kan jeg få være med å bygge en slik installasjon, sier Peltokangas.

Les også: Aker Solutions ansetter 1300 ingeniører

Her kjemper de om noen av landets mest ettertraktede studieplasser

Unge IT-ingeniører får ikke jobb 

Ingeniørstudiet regnes som «billig»

Denne appen skal lære deg matte 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.