HVORDAN VIRKER

Slik utføres en grå stær-operasjon

17. nov. 2013 - 10:58
Vis mer

Øyeoperasjoner mot grå stær er den mest vanlige operasjonen i verden. I Norge utføres årlig rundt 40.000 slike operasjoner og totalt i verden rundt 20 millioner.

– De aller fleste som har passert 60 har et snev av grå stær og de fleste på 80 har betydelig nedsatt syn på grunn av sykdommen. Den skyldes at linsen som sitter inne i øyet like bak pupillen sakte men sikkert blir mindre gjennomsiktig.

– Når denne prosessen starter varierer veldig. I Nepal, hvor folk bor på 3000 meters høyde eller mer, er det vanlig at all UV-strålingen utløser grå stær allerede fra 30-årsalderen, sier øyelege ved Argus Syn, Jonathan Strauch.

Det er hans operasjon vi har fulgt og filmet. Mange vil nok få frysninger langt nedover ryggen når det skal skjæres i øyet, men for Strauch er det hverdagskost.

Retter på dioptrien

– Vi sjekker alltid de optiske egenskapene til øyet før vi opererer. Vi kan se på øyet som et kamera der netthinnen er selve sensoren. Når øyet fungerer optimalt må lyset brytes av de to linsene som utgjør optikken; hornhinnen og den vi kaller linsen. Den første står for omtrent 2/3 av lysbrytingen, mens linsen tar resten. Pupillen er blenderen som regulerer hvor mye lys som kommer inn gjennom optikken. Akkurat som i et kamera, sier han.

Før Strauch gir seg i kast med en øyeoperasjon blir øyets funksjonsevne undersøkt.

Selv om poenget med en grå stær operasjon er å gi pasienten en gjennomsiktig linse, kan han også korrigere for eventuell lang- eller nærsynthet eller korrigere for skjevheter i den andre linsen; hornhinnen.

Ulike linser

Pasienten vi fulgte er 56 år. Det vil si i en alder hvor grå stær begynner å opptre, men også godt inne i den alderen da øyets egn linse begynner å stivne.

Da opptrer den tilstanden som alle også rammes av og som på folkemunne her i landet kalles langsynt, men som mer presist heter presbyopi.

Resultatet er at folk med perfekt syn i 40-årsalderen ikke klarer å fokusere på nært hold lenger. Teknisk Ukeblad forsvinner ut på lengre hold og bokstavene blir så små. Da må det briller til for å få bladet tilbake.

Men for vår pasient finnes det en alternativ metode. Han får en linse med en annen brytningsverdi i det andre øyet. Et øye for nært hold og et for avstand.

– Det kan høres litt rart ut å ha ulikt syn på hvert øye, men generelt blir hjernen vant ved dette. Ofte fungerer det bra etter kort tid, og de fleste blir godt tilpasset forskjellen etter noen måneder.  Og de aller fleste finner det veldig praktisk å kunne lese uten briller igjen. Likevel vil jeg nok anbefale at man vurderer å korrigere med briller tilpasset det nye synet om man sitter foran PC-en hele dagen. Da belaster man synet minst mulig, sier han.

Kniven

Selve operasjonen er en raskt overstått.

Det tar ikke mye mer enn et kvarter fra pasienten sitter i stolen til det nye synet er etablert. Dette er veletablert medisinsk teknologi og lang erfaring.

Operasjonen starter naturlig nok med bedøvelse og dråper som utvider pupillen. Dette gjorde ikke mer vondt enn å gå til frisøren, var tilbakemeldingen fra pasienten. Den mentale forskjellen på langt hår og øyeeplet er likevel til stede i sinnet for tilskueren.

For å komme inn i øyet gjøres det tre snitt i siden av øyet ved hornhinnens kant. Litt over 2 mm er alt som skal til for det største og en mm for de minste som brukes for støtteinstrumenter.

Ut med det gamle

Linsen sitter inne i en egen linsekapsel foran i øyet, like bak regnbuehinnen.

For å redusere belastningen hornhinnen blir kammeret mellom den og regnbuehinnen fylt med en støtdempende væske. Så må linsen ut av fra sitt gamle oppholdssted. Det gjøres ved å åpne kapselen den sitter i med et sirkulært snitt igjennom den vidåpne pupillen.

Men linsen er alt for stor til å trekkes ut gjennom den lille spalten i øyet. Derfor må den deles opp slik at den kan blir suget ut.

Det første som gjøres er å frigjøre den ved å sprøyte væske inn mellom kapselen og selve linsen. Når den er frigjort blir den behandlet med både ultralyd og et mekanisk instrument for å bryte den opp. Dette er som man skjønner en jobb for begge hender.

Ultralyden på rundt 40 kHz forvandler vevet til en slags emulsjon som lett lar seg suge ut. Samtidig spyles kammeret med en spesiell type saltvann som ligner det som finnes naturlig i øyet.

På 90-tallet kunne det forekomme en sjelden gang at ultralyden ga skader i hornhinnen. I dag forekommer skader svært sjelden. De moderne instrumentene fokuserer energien svært presist.

På 90-tallet kunne det forekomme en sjelden gang at ultralyden ga skader i hornhinnen. I dag forekommer skader svært sjelden. De moderne instrumentene fokuserer energien svært presist.Ti minutter etter operasjonen: Med nytt og klarere syn på livet <i>Bilde: Odd R. Valmot</i>
På 90-tallet kunne det forekomme en sjelden gang at ultralyden ga skader i hornhinnen. I dag forekommer skader svært sjelden. De moderne instrumentene fokuserer energien svært presist.Ti minutter etter operasjonen: Med nytt og klarere syn på livet Bilde: Odd R. Valmot

Fornyelse

Den nye linsen er laget av akryl og måler rundt 6 mm i diameter og den er myk.

Den har små «ben» som gjør at den lett sentrerer seg inne i kapselen. For å få den på plass inne i linsekapselen blir den rullet sammen til en pølse og da kan den sprøytes inn gjennom åpningen i øyet og linsekapselen.

Inne i øyet er det et visst overtrykk (normalt mellom 18 til 22 mm kvikksølvsøyle). Da skulle man tro at væsken ville renne ut av øyet, men slik er det ikke.

– Den teknikken vi bruker går ut på å skjære snittene i øyet på skrått. Det betyr at de fungerer selvtettende. Overtrykket i øyet presser på den indre leppen og sørger for tetning. Allerede dagen etter begynner snittet å gro igjen, sier Strauch.

Det hører med til historien at pasienten ikke har merket noe ubehag etter operasjonen. Han fikk et slags beskyttende klare briller på seg de første timene, men det forhindret ikke at han gikk tilbake til jobben.

Dagen etter var brillene av igjen og alt fortsatte som før. Med noe klarere syn på livet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.