MOBIL

Slik styrer du varmepumpa med mobilen

Du kan bytte ut nesten alle fjernkontroller med mobilen.

Mobiler med infrarød lysdiode kan brukes til mer enn å zappe mellom kanaler. Her styrer vi en varmepumpe med LG G3.
Mobiler med infrarød lysdiode kan brukes til mer enn å zappe mellom kanaler. Her styrer vi en varmepumpe med LG G3. Bilde: Marius Valle
Marius ValleMarius ValleJournalist
25. aug. 2014 - 19:42

Mange Android-telefoner har en infrarød lysdiode som gjør det mulig å styre TV og annet multimediautstyr.

Det følger som regel med programvare for dette, slik at du enkelt og greit plotter inn for eksempel hvilken TV du ønsker å styre, så ordner appen resten.

Det er jo en god idé. Men det er antakelig ikke bare undertegnede som foretrekker den gode gamle fjernkontrollen, og kun benytter mobilen som nødløsning dersom en omfattende leteaksjon blant sofaputene ikke fører frem.

Ikke at det ikke fungerer, men kan kanskje oppleves som litt upraktisk å måtte fiske frem mobilen og skru den på for å zappe til neste kanal. Den gamle fjernkontrollen er jo alltid klar til dyst.

Les også: Googles TV-pinne har blitt mye bedre. Slik bruker du den

Rydd stuebordet

På den annen side kan det også være en god løsning for deg som har en rekke dingser koblet til TV-en din, og du har litt flere fjernkontroller å forholde deg til enn du egentlig ønsker. Det kan fort bli litt mye når halve stuebordet er fylt med fjernkontroller til alt fra Apple TV til robotstøvsuger.

Da kan mobilen fungere som erstatning for de fjernkontrollene du ikke bruker like ofte som TV-fjernkontrollen.

Nå er det selvsagt ingen dum idé å kjøpe en dedikert universalfjernkontroll av et slag, men det kan du jo spare deg for dersom du har en mobil. Eller du kan teste ut konseptet litt på forhånd og se om det er noe for deg, slik at du vet hva du ser etter når du først skal kjøpe en frittstående universalfjernkontroll.

At mobilen har en infrarød lysdiode åpner dessuten for å styre det aller meste som styres med en vanlig fjernkontroll. Vi tenker for eksempel på varmepumpen, digitalkameraet, eller andre dingser.

Ikke er det vanskelig heller.

Les også: Slik kan bilen din få DAB+, ryggekamera og navigasjon

Det er ikke vanskelig, men det er en jobb å få programvaren på telefonen til å lære seg alle kommandoene til varmepumpens fjernkontroll.
Det er ikke vanskelig, men det er en jobb å få programvaren på telefonen til å lære seg alle kommandoene til varmepumpens fjernkontroll.

Last ned en passende app

Du trenger i mange - men ikke alle - tilfeller en app som kan fungere som fjernkontroll for alle enhetene dine. Det avhenger av hvilken løsning mobilprodusenten har gått for.

Om du skal kunne styre alt mulig må appen kunne kopiere lyssignalet fra en annen fjernkontroll. Altså trykker du på fjernkontrollen, så leser mobilen av koden som sendes, og lagrer denne. Deretter definerer du denne koden som en «tast» i fjernkontrollappen, så vil mobilen sende den samme koden.

Det krever dog at mobiltelefonen din kan lese disse signalene, og det er slett ikke sikkert at den kan det. De fleste Samsung-telefoner har bare IR-sender, og ikke mottaker. LG G3, HTC One-telefonene og antakeligvis en del andre Android-telefoner har denne muligheten.

Vi har derfor testet primært med Sylskarp skjerm og kamera med laserfokus og HTCs nye toppmodell er den flotteste telefonen vi har sett på lang tid .

LG G3 leveres med en fjernkontrollapp kalt Quick Remote. Her kan du definere egne fjernkontroller med de tastene du vil ha, og kopiere en eksisterende fjernkontroll. Denne er egentlig mer enn god nok dersom du bare vil kopiere fjernkontroller du har.

Det er også et greit utvalg fjernkontroller til andre enheter i appen, så lenge det er TV-er, dekodere eller lydanlegg.

HTC One (M8) har en app som egentlig ikke fungerer til annet enn TV-bruk. Det er derfor lurt å laste ned en app som gjør at telefonen fungerer mer som en universell fjernkontroll.

Vi valgte derfor å bruke Smart IR Remote til denne telefonen. Denne koster 43,80 kroner i Google Play. Langt i fra den billigste appen, og det kan hende noen av de andre fungerer like bra. Vi landet imidlertid på denne på grunn av god omtale.

Vi har også testet appen med Samsung Galaxy S4, for selv om du ikke kan kopiere fjernkontroller direkte med denne telefonen har appen et stort utvalg støttede enheter i databasen.

Les også: iPhone-apper du kan fjernstyre med

Her har vi programmert Smart IR Remote med kontroller for alle støttede temperaturvalg.
Her har vi programmert Smart IR Remote med kontroller for alle støttede temperaturvalg.

Slik styrer vi varmepumpa

Vi har testet ut mobil som fjernkontroll til en Panasonic varmepumpe, et Canon-kamera og en Apple TV. Av disse er det varmepumpa som er den største utfordringen.

De fleste varmepumper har fjernkontroll med temperaturvalg. Da er det i de fleste tilfeller ikke slik at fjernkontrollen sender en kommando om at temperaturen skal stilles opp én grad, men settes til en bestemt temperatur. Så om du for eksempel kan stille temperaturen mellom 16 og 30 grader, er det 14 individuelle kommandoer som kan sendes - en for hver temperatur.

Dermed må du i de fleste tilfeller også lage én tast for hver temperatur på fjernkontrollen. Det er ikke vanskelig, men kanskje litt tidkrevende. Om du vanligvis klarer deg med temperaturer innenfor et begrenset område holder det selvsagt å bare lagre disse.

Utover det holder det å legge til andre viktige kommandoer, som av og på, og viftehastighet.

Vi forsøkte å kopiere fjernkontrollen til vår varmepumpe i LGs Quick Remote-app. Det fungerte helt smertefritt. Det fungerte imidlertid ikke i Smart IR Remote på denne telefonen. Det skal sies at utvikleren skriver at støtte for LG G3 er i beta foreløpig.

Den samme appen på HTC One (M8) taklet denne jobben fint. Vi satte opp valg for alle temperaturer mellom 16 og 30 grader, i tillegg til de viktigste basiskontrollene.

Vi fant ikke akkurat vår varmepumpe i appens database, men fikk den til å fungere med noen Panasonic-modeller med lignende modellnavn. Dermed klarte vi også å i alle fall skru den av og på med Samsung Galaxy S4, men vi var aldri ikke helt sikre på hvilken temperatur den var stilt inn på.

Resultatet var uansett av vi kunne sitte godt plantet i sofaen og justere temperaturen. Dette kunne vi selvsagt løst ved å ha fjernkontrollen til varmepumpen i nærheten av sofaen, men her føler vi uansett at vi har nok fjernkontroller fra før av.

Les også: 40 prosent av varmepumpeinstallatørene driver ulovlig

Ønsker du deg en fjernutløser til kameraet? Ingen problem dersom kameraet støtter IR-fjernkontroll.
Ønsker du deg en fjernutløser til kameraet? Ingen problem dersom kameraet støtter IR-fjernkontroll.

Mobilen som kamerautløser

Fjernkontroll til kameraet kan være kjekt å ha. Ikke bare fordi du selv kan være med på bildet, men også fordi det gjør det enklere å få kameraet til å stå helt i ro når du skal ta bilder med lang lukkertid.

Utfordringen her er gjerne at du ikke allerede har en fjernkontroll til kameraet. Eller så hadde du antakelig hatt denne med deg i kameravesken uansett. Dermed trenger du enten å få lånt deg en fjernkontroll du kan kopiere, eller bruke en app som har koden som passer til ditt kamera.

Vi løste dette ved å bruke Smart IR Remote, som har koder til en rekke kameramodeller. Det fungerte smertefritt på alle telefonene vi prøvde. Dermed kan vi bruke appen til å ta bilder med forsinkelse, eller å ta bilde direkte.

Les også: Nå sliter også de speilløse systemkameraene

Android og Apple TV kan bli gode venner om du programmerer telefonen til å snakke samme språk som Apples fjernkontroll.
Android og Apple TV kan bli gode venner om du programmerer telefonen til å snakke samme språk som Apples fjernkontroll.

Apple TV med Android

Apples populære TV-boks kan du lett som en plett styre med en iPhone eller iPad. Men skal du styre den med en Android-telefon er det med ett litt verre. Apple lager tross alt ikke Android-apper, og skal du få samme funksjonsnivå som med en iPhone må du belage deg på å bryte en og annen sluttbrukeravtale.

Har du en Android-telefon med IR-lysdiode er det imidlertid ikke noen sak. Det finnes apper laget spesifikt for å styre Apple TV via IR, og enhver universalfjernkontrollapp med respekt for seg selv har selvsagt støtte for Apple TV i listen.

Om du bruker LGs Quick Remote-app er det innstilling for Apple TV inkludert. Alternativt kan du enkelt lære den kommandoene på egen hånd og få det oppsettet du selv ønsker. Og det trengs ikke å gjøres noen spesielle innstillinger på Apple TV for at det skal fungere.

Det største aberet er at Apples fjernkontroll sender forskjellige kommandoer når du trykker raskt og når du trykker lenge. Så selv om det er få taster på fjernkontrollen er det en del taster som må kartlegges i appen du bruker.

Les også: «Pirat-Netflix» støtter nå Apple TV

Flere muligheter

Våre eksempler er bare et lite knippe. Så lenge du har utstyr som kan fjernstyres med en IR-fjernkontroll er det stor sannsynlighet for at du kan bruke mobilen.

Det kan være greit å ha i bakhodet at de fleste telefoner har en begrenset sendeeffekt, slik at fjernkontrollen gjerne ikke fungerer på like lang avstand som du er vant til. Her gjelder det altså å prøve seg frem.

Les også:

Slik sjekker du hva som tømmer mobilbatteriet

Googles TV-pinne har blitt mye bedre. Slik bruker du den

Slik flytter du fra Android til iPhone  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.