MOBIL

Slik er de nye Galaxy S6-modellene

LYNTEST: Samsung Galaxy S6 og S6 Edge.

Marius ValleMarius ValleJournalist
2. mars 2015 - 19:22

BARCELONA, MOBILE WORLD CONGRESS: La oss bare gå rett på sak:

Galaxy S6 - begge variantene - er det flotteste Samsung har laget, uten sidestykke. Kanskje er dette også de flotteste telefonene som noen gang er laget.

Samsungs lansering under mobilmessen i fjor ble et aldri så lite antiklimaks. De har brukt året på å rette opp sine feil siden den gang.

Sparket designeren

Sjefsdesigneren ble sparket, og i løpet av høsten i fjor fikk vi noen forsmaker på hvilken retning Samsung var i ferd med å bevege seg. Selv om vi forventet at oppfølgeren til Galaxy S5 skulle være bygget i mindre plast, hadde vi ærlig talt ikke forutsett hvor bra resultatet kom til å bli.

Galaxy S6 Edge er, med hånden på hjertet, et av de flotteste stykkene elektronikk undertegnede har holdt i hendene noen gang. Galaxy S6 er ikke verst den heller, men Edge-varianten er virkelig perlen.

Glasset på begge er dekket med et tynt metallisk lag som spiller i lyset. Det er som om telefonene forandrer farge avhengig av hvordan du holder dem.

S6, og spesielt S6 Edge, gir altså et svært godt førsteinntrykk. Endelig har Samsung klart å designe et produkt verdens største mobilprodusent verdig. Telefonene føles begge to solide og gode å holde i.

Samtidig er det verdt å bemerke at man ikke trenger veldig god fantasi for å se likhetstrekk med Apples iPhone 6. Spesielt gjelder det Den vanlige S6-utgaven.

Les også:

Glass er og blir knuselig

Så kan en spørre seg om det er spesielt lurt å dekke baksiden med glass. Sony har gjort dette en stund, og vår erfaring er at det ikke skal veldig mye til for å knuse glasset på Xperia-telefonene.

Samsung har valgt Gorilla Glass 4, som tåler nesten dobbelt så mye som tilsvarende tykt Gorilla Glass 3, brukt i Sonys telefoner.

Men vi ser ikke helt bort fra at det kan storme i sosiale medier når folk begynner å knuse S6-ene sine. For uknuselig er ikke dette glasset.

Galaxy S6 Edge ved siden av iPhone 6.
Galaxy S6 Edge ved siden av iPhone 6.

Sylskarpe skjermer

Samsung har som vanlig gått for Super AMOLED-skjermer, og begge telefonene har 5,1 tommers skjermer med 2560 x 1440 pikslers oppløsning.

Det bøyde arealet av skjermen til Edge-varianten inngår i målene, i motsetning til på Galaxy Note Edge, hvor dette den bøyde delen ikke regnes inn i skjermstørrelsen eller oppløsningen.

Hjemtasten er en fingeravtrykkleser.
Hjemtasten er en fingeravtrykkleser. Marius Valle
Oppløsningen er uansett høy nok. Høyere enn du egentlig har behov for, ettersom det nok ville vært vanskelig for de fleste av oss å se noen forskjell på denne oppløsningen og full HD på samme areal.

Skjermbildet er som klistret på overflaten av telefonen, og responsen later til å være upåklagelig. Men dette er inntrykk vi har dannet oss etter å ha lekt med telefonen en kort stund.

Lyssterke er begge skjermene også, så de bør fungere bra i sollys.

Les også:  Kjøper du disse får du med Office til PC-en

Glassoverflaten gir et spesielt spill i lyset.
Glassoverflaten gir et spesielt spill i lyset.

Lettere og penere programvare

Det er ikke mer enn et par år siden Samsungs Galaxy-telefoner var et salig rot av glorete ikoner og alle verdens fancy men ubrukelige funksjoner.

I fjor rensket de vekk en hel del av skrotet fra Galaxy S4, og i år fremstår menyene som enda mer minimalistiske.

Galaxy S6 kjører Android 5.0 Lollipop.

Det er mindre programvare forhåndsinstallert enn tidligere.
Det er mindre programvare forhåndsinstallert enn tidligere. Marius Valle
Det er enkle fargevalg, mange ikoner er byttet ut med tekst, og ikke minst er stort sett alt av bloatware skåret vekk.

Menyene oppleves raske og responsive, og under vår korte seanse med telefonene merket vi oss ikke noe spesielt å klage over her.

Siden av skjermen på S6 Edge kan brukes til klokke, vise værmelding og status.
Siden av skjermen på S6 Edge kan brukes til klokke, vise værmelding og status. Marius Valle
Edge-varianten har for øvrig mulighet til å vise klokken på en av sidene, og ligger den med skjermen ned mot bordflaten kan den lyse opp med forhåndsdefinerte farger for utvalgte kontakter. Samtaler kan avvises ved å berøre pulsmåleren.

Helt fri for bloatware er telefonene ikke. Samsung dytter Microsoft Office på deg, og utstillingsmodellene ser ut til å leveres med snarveier til å laste ned Instagram og Whatsapp, men det er ikke så mye å klage over.

Du får også med 115 GB lagringsplass på Microsofts skylagringstjeneste OneDrive.

Det kan nok være med på å veie opp for at telefonen ikke støtter minnekort. Likevel vil manglende minnekortstøtte være et ankepunkt for noen.

Enkelte er nok heller ikke spesielt fornøyde med at Samsung har gått vekk fra utskiftbart batteri.

Det er likevel vanskelig å se for seg at dette i seg selv skal stå i veien for en suksess. Verdens mest solgte smarttelefon, iPhone, har tross alt aldri hatt noen av delene.

Galaxy S6 Edge i gull.
Galaxy S6 Edge i gull. Marius Valle
Samsung selv fremhever at telefonene kommer med inntil 128 GB minne, og at telefonen kan lades på halve tiden det tar å lade en iPhone 6 takket være hurtiglading.

Vi er ellers glade for at Samsung endelig har dumpet den dårlige fingeravtrykkleseren de har brukt siden Galaxy S5. Den nye er av samme type som du finner i iPhone 6, og vi opplevde den som lik i bruk. Det etter å ha forsøkt å sette den opp, så det gjenstår å se hvordan den fungerer i praksis.

Les også: Dette er verdens letteste titommers nettbrett

Kameraet har autofokus med sporing av objekter i bildet.
Kameraet har autofokus med sporing av objekter i bildet.

Bedre kamera

Kameraet er også forbedret her.

Oppløsningen er som i fjor 16 megapiksler, men Samsung har tatt i bruk en ny sensor, optisk bildestabilisator og benytter infrarødt lys fra pulssensoren på baksiden til å forbedre hvitbalansen i bildene. Det siste er en verdensnyhet.

Kameraet er imponerende nok i seg selv. Det har automatisk fokussporing av objekter i bevegelse, har en blender på f/1,9, og skal fungere spesielt bra under svak belysning.

Kameraet på Galaxy S6 er ifølge Samsung hakket bedre enn på iPhone 6.
Kameraet på Galaxy S6 er ifølge Samsung hakket bedre enn på iPhone 6. Marius Valle
Et dobbelttrykk på hjem-tasten starter, ifølge Samsung, kameraet på 0,7 sekunder uansett hvor du er på telefonen. Det nøyaktige tallet kan vi ikke gå god for, men det startet i alle fall lynraskt da vi testet det ut.

Det er selvsagt umulig å si noe fornuftig om hvor bra kameraet fungerer uten å ha testet det, men vi merker oss i alle fall at det er kjapt, og at et par bilder vi tok under ikke optimale lysforhold ble rimelig gode.

Bilde tatt med Samsung Galaxy S6.
Bilde tatt med Samsung Galaxy S6.
Bilde tatt med Galaxy S6.
Bilde tatt med Galaxy S6.

Heftig prosessor

Prosessoren Samsung har puttet i Galaxy S6-telefonene skal ha æren for at den oppleves lynrask og responsiv. Det er selvsagt ikke annet enn vi forventer av en toppmodell.

Samsung har kastet ut Qualcomms Snapdragon-systembrikke til fordel for sin egenproduserte Exynos 7420.

Denne har tilsvarende arkitektur som Snapdragon 810, med firekjernet 2,1 GHz Cortex-A57 og firekjernet Cortex-A53. En viktig forskjell er at Samsungs brikke er laget med 14nm produksjonsprosess.

Galaxy S6 Edge i gull.
Galaxy S6 Edge i gull. Marius Valle
Dette refererer til størrelsen på hver enkelt transistor i prosessoren, eller mer presist avstanden strømmen må passere fra den ene enden av transistoren til den andre når den er på. Jo mindre avstand, jo mindre energi må til, og desto mindre varme utvikles.

Enkelt sagt vil Samsungs prosessorer bruke mindre strøm og utvikle mindre varme på å utføre den samme operasjonen som Snapdragon 810 eller Apple A8, som begge er laget med 20nm produksjonsprosess.

Vi snakker her om størrelser som kan telles i atomer lagt ved siden av hverandre, men det har stor innvirkning.

Les også: Slik skal prosessorene bli raskere og bruke mindre strøm

En kjapp test av fingeravtrykkleseren gir oss inntrykk av at den fungerer omtrent som på iPhone 6.
En kjapp test av fingeravtrykkleseren gir oss inntrykk av at den fungerer omtrent som på iPhone 6. Marius Valle
Det er også verdt å få med seg at Samsung har tatt steget videre med arbeidsminne. Vanligvis brukes LPDDR3-minne, men i Galaxy S6 er det brukt LPDDR4-minne. Dette gjør at systembrikken kan flytte informasjon mellom minne og prosessor raskere.

Så kan en alltids spørre seg hvor mye dette har å si i praksis. Det får vi heller komme tilbake til når vi tester telefonene.

Innstillingsmenyene er renere og penere enn tidligere.
Innstillingsmenyene er renere og penere enn tidligere.

Blir dette Samsungs neste store suksess?

Slik vi ser det ligger alt til rette for en braksuksess for Samsung. Galaxy S6 Edge fremstår som eksklusiv og nyskapende, og vi tipper den kommer til å  gjøre det svært godt i Norge. Dette kan bli Samsungs neste store suksess.

Det til tross for at Edge koster 1400 kroner mer enn tilsvarende Galaxy S6.

Standardutgaven er ikke noe dårlig valg den heller, selv om den kanskje fremstår som mer anonym.

Telefonene kommer til Norge i begynnelsen av april, og prisene begynner på 6600 for Galaxy 6 med 32 GB, og 8000 for S6 Edge med samme kapasitet.

Til sammenligning koster iPhone 6 fra 6600 kroner med 16 GB minne, og iPhone 6 Plus 7600 kroner med samme kapasitet.

Les også:

HTC lanserte toppmodell og VR-briller

Avviser ryktene: – Sony skal ikke slutte med mobil

Kjøper du disse får du med Office til PC-en  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.