Skredovervåkning 

Skredovervåkning krever strøm: NVE bestiller metanol-brenselceller og solceller

– Effektivt og krever lite vedlikehold.

Det er dyrt og vanskelig å drive vedlikehold oppe i fjellsidene der NVE har måleutstyr. Å erstatte dieselaggregat med brenselscelle letter vedlikeholder, ifølge NVE.
Det er dyrt og vanskelig å drive vedlikehold oppe i fjellsidene der NVE har måleutstyr. Å erstatte dieselaggregat med brenselscelle letter vedlikeholder, ifølge NVE.

– Effektivt og krever lite vedlikehold.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Sju ustabile fjellparti i Norge er under kontinuerlig overvåking av NVE, ved hjelp av kameraer, sensorer og målere.

– Utstyret trenger strøm til dataoverføring, men dette er utilgjengelige steder uten nettstrøm, så det er ikke bare å koble i stikkontakten, sier Roald Elvenes, seniorrådgiver i NVEs seksjon for fjellskred.

Derfor skal NVE anskaffe strømforsyning basert på metanolbasert brenselcelle, batteri og solceller til Åkneset i Stranda kommune og Nordnesfjellet i Kåfjord.

Les også

Solceller tar over om sommeren

– I dag har vi dieselaggregat. Det vil vi bort fra på grunn av miljøhensyn. Da er brenselcelle en god løsning, sier Elvenes.

Brenselcellene lader opp en batteripakke som sørger for jevn strømtilgang. Det er også knyttet solceller til systemet.

– Når sola kommer tilbake etter vinteren, avløses brenselcella automatisk. Om sommeren er brenselcellene nesten ikke i bruk, forteller Elvenes, som har arbeidssted i Kåfjord.

Dieselaggregat ville vært dyrere

NVE har allerede brukt metanolbaserte brenselceller noen år, og erfaringene er gode.

Roald Elvenes i NVE i arbeid på Nordnesfjellet som overvåkes kontinuerlig av NVE. Foto: Kristine Østvold/Fylkesmannen i Troms

– Fordelen at dette er kompakte enheter med få bevegelige deler, som krever lite vedlikehold. Det er viktig for kostnadene. Det er lett å bytte enkeltceller i felt, og vi har kontroll med hver celle fra overvåkningssenteret, sier Elvenes.

Han sier at løsningen også står seg på pris.

– Dieselaggregat har betydelig høyere kostnader fordi det krever mer ettersyn og vedlikehold.

Et anlegg har flere frittstående løsninger med strøm og instrumenter på samme mast, som boltes fast i fjellet. Strømbehovet varierer 20 W til 110 W, etter hva slags utstyr det er snakk om.

– Slike strømforsyninger passer for mindre enheter, som GPS eller kameraer. Andre instrumentsystemer krever aggregat eller nettstrøm, sier Elvenes.

Ustabile fjellparti med kontinuerlig overvåking:

  • Joasetbergi i Aurland, Sogn og Fjordane
  • Åknes i Stranda, Møre og Romsdal
  • Hegguraksla i Norddal, Møre og Romsdal
  • Mannen i Rauma, Møre og Romsdal
  • Jettan i Kåfjord, Troms
  • Gámanjunni 3 i Kåfjord, Troms
  • Indre Nordnes i Kåfjord, Troms

Kilde: NVE

Muligheter for vindkraft

NVE stiller en rekke krav i konkurransegrunnlaget. Utstyret skal blant annet tåle «størst mulig dynamisk påkjenning og ha høyest mulig isolasjonsgrad» og tåle temperaturer mellom +30 og -40 grader.

Samtidig må vekten være maks 700 kilo, inkludert brenselcelle, solcellepaneler, metanol, styringer og utstyr, fordi det skal være tilpasset helikopterløft.

NVE krever at utstyret skal kunne være i drift i 12 måneder uten tilsyn eller vedlikehold. NVE ønsker også at løsningen skal ha muligheter for vindenergi.

Elvenes håper at NVE om noen år kan ha utslippsfrie løsninger for alt overvåkningsutstyret.

– Det kan for eksempel være brenselceller på hydrogen. Dessuten ser vi hvor utrolig effektivt og lite vedlikehold det er med solceller.

Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå