FORSVAR

Skipene snakker samme språk: «Fridtjof Nansen» møter «Harry S. Truman»

Den norske fregatten har nå ankommet hjemmehavna til hangarskipet det skal seile med det kommende halvåret.

USS Harry S. Truman (CVN 75) er et hangarskip i Nimitz-klassen. Det er flaggskipet i CSG 8 som KNM Fridtjof Nansen nå har sluttet seg til.
USS Harry S. Truman (CVN 75) er et hangarskip i Nimitz-klassen. Det er flaggskipet i CSG 8 som KNM Fridtjof Nansen nå har sluttet seg til. MC3 Maxwell Higgins
8. sep. 2021 - 19:00

12 dager etter at KNM Fridtjof Nansen forlot Haakonsvern, ankom skipet søndag Naval Station Norfolk i delstaten Virginia.

Dette er hjemmehavna til USS Harry S. Truman, hangarskipet som leder den såkalte Carrier Strike Group 8.

«Fridtjof Nansen» har nå sluttet seg til hangarskipstyrken og skal starte felles trening før CSG-8 er klar til å ta på seg oppdrag i november/desember.

Fregatten er ikke ventet hjem til Bergen før i april 2022.

Aegis

Norge forhandlet i fjor om å delta med én fregatt i en amerikanskledet flåtegruppe under konseptet «Cooperative Deployment» i en begrenset periode i 2021– 2022.

Dette er første gang en norsk fregatt blir fullt integrert i en hangarskipstyrke. Forsvarets mål er blant annet å fremme interoperabilitet med amerikanske sjøstridskrefter og legge til rette for amerikansk forsterkning av Europa og Norge i krise og krig.

Les også

– Nansen-fregattene er utstyrt med Aegis, noe som gjør at integrasjon med US Navy skjer nesten sømløst, skriver den amerikanske marinen i ei melding i forbindelse med ankomsten 5. september.

Aegis er et kampsystem med tilhørende sensorer, ildledningssystem og våpen som ble utviklet for den amerikanske marinen av en avdeling i daværende RCA som i dag tilhører Lockheed Martin. Første versjon ble tatt i bruk på starten av 1970-tallet og Norge bestilte det i 1999. 

Det er ikke altfor mange ikke-amerikanske krigsskip som har dette våpenkontrollsystemet. Dette er de fire gjenværende norske fregattene samt fem lignende spanske F100-fregatter i Álvaro de Bazán-klassen og tre australske i Hobart-klassen, samt tre koreanske jagere og åtte japanske.

Evne til tett samarbeid

Hangarskipstyrken seiler ut om to-tre måneders tid etter at de har gjennomført samtrening og sertifisering gjennom det som kalles «Composite Training Unit Exercise» (Comptuex).

Ifølge det norske forsvarsdepartementet er planen at hovedaktiviteten skal foregå i Atlanterhavet og Middelhavet, men det kan ikke utelukkes at det også blir deployeringer utenfor Natos kjerneområder.

Kommandørkaptein Ruben Grepne-Takle, skipssjef på KNM Fridtjof Nansen, i samtale med kontreadmiral Curt Renshaw, sjef for Carrier Strike Group 8. Foto: U.S. Navy/Miles McDonough

– I de kommende månedene vil amerikanske og norske marinen gjøre oss felles erfaringer som vil styrke framtidig samarbeid i alle deler av verden, skriver US Navy som tidligere har hatt med seg japanske og australske skip under Cooperative Deployment-programmet.

Kontreadmiral Curt Renshaw, som leder CSG-8, sier at deres evne til å samarbeide tett med allierte og partnere er avgjørende i den pågående strategiske rivaliseringa.

Les også

– Denne muligheten til å jobbe tett med den norske marinen er uvurderlig. Nordmennene har stor kompetanse og vi ser fram til at de etter hvert blir integrert i flåtegruppa vår, uttaler han.

Deltok på Trident Juncture

USS Harry S. Truman (CVN-75) i Nimitz-klassen er flaggskipet i CSG-8 (CCSG-8) som også består av jagere i Arleigh Burke-klassen tilhørende Destroyer Squadron 28 (DESRON 28) og missilkrysseren USS San Jacinto.

Det er luftvingen CVW-1 som opererer fra hangarskipet med fire F/A-18E/F Super Hornet-skvadroner, en skvadron med EA-18G Growler, som brukes til elektronisk krigføring, en skvadron med AEW-flyene E-2D Hawkeye-skvadron (luftbåren tidlig varsling), en skvadron med transportflyet C-2A Greyhound samt to helikopterskvadroner satt opp med MH-60R Seahawk.

Fartøyet tilbragte lengre tid i norsk farvann for tre år siden, da det deltok i storøvelsen Trident Juncture, og var i mai i år klar for nye oppdrag etter ni måneder inne til vedlikehold på Norfolk-verftet.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.