OLJE OG GASS

Skal følge boreoperasjoner fra smarttelefonen

Aker Solutions har utviklet et nytt it-verktøy som gjør det mulig å følge alle steg i en boreoperasjon fra telefonen.

Bilde: Colourbox/Statoil (montasje)
16. apr. 2012 - 07:28
Vis mer

For første gang har det blitt utviklet et data­verktøy som setter sammen sanntidsdata fra boreoperasjoner offshore med eksisterende data fra interne systemer.

Mydrilling heter Aker Solutions’ nyeste oppfinnelse, og er selskapets første egenutviklede it-produkt.

– Det er en samarbeidsplattform hvor både kunder og Aker Solutions kan samarbeide, sier Tore Bjerke, hjernen bak portalen.

Mydrilling er bygd på kjent og velprøvd teknologi, og bruker Microsoft og OSI Softs systemer. Systemet fungerer som en interaktiv, web-basert kommunikasjonsplattform mellom Aker Solutions og kundene.

Article1189_Image1911.jpg

Snakker med andre systemer

Programmet fungerer ved at sanntidsdataen fra riggen samles i et system kalt Riglogger.

Sistnevnte er som systemets «svarte boks», hvor dataene fanges og gjenskapes. Det hentes informasjon om boreoperasjonen, tilstanden til utstyret og eventuelle hendelser. Dataene presenteres og analyseres gjennom programmet Mydrilling.

Dette settes sammen med interne systemer, som for eksempel SAP. Også tredje­partssystemer kan integreres i programmet.

Aker Solutions har kjørt logging på 20 millisekunders oppløsning, og er fornøyd med resultatet.

– Måten vi tapper data fra riggen på foregår uten at det påvirker nettverket og utstyret på riggen. Det er også satt opp for bruk av satellittkommunikasjon, slik at også områder uten fiberkabel kan benytte det, sier Bjerke.

Les også: Ingen vil bruke oljebransjens nye og effektive it-løsning

Kommersialisering neste

De siste fire månedene har Aker Solutions kjørt et pilotprosjekt sammen med North Atlantic Drilling og riggen «West Phoenix». Nå står kommersialisering på trappene.

– Det som lå til grunn for Mydrilling var at vi ønsket å gå fra å være reaktive til å bli proaktive. Vi ønsker å være i forkant av hendelser og utviklingen av utstyret. Derfor måtte vi ha et sted å samle og håndtere informasjonen, sier Sjur Henning Hollekim, leder for utvikling av nye tjenester.

Nå jobbes det med å få inn et mobilt grensesnitt i programmet.

På den måten kan man også få tilgang via lesebrett og smarttelefoner.

Article1189_Image2019.jpg
Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Mobilt grensesnitt

– Dette er en rollebasert portal. Det betyr at man får tilgang på kun den informasjonen man trenger basert på hvilken jobb man har. På riggen kan man bruke Mydrilling til samarbeid seg imellom. Jobber man med vedlikehold får man informasjon om slitasje på utstyr og eventuelt nye bestillinger av deler, sier Bjerke.

Som de fleste andre nyutviklede tek­nologier har Mydrilling som formål å spare kostnader og tid.

Sjur Henning Hollekim forklarer at Aker Solutions’ ambisjon er å bidra med tjenester som reduserer nede­tid på riggen, reduserer opphold til kai ved klassing og lignende, reduserer operasjons­kostnader og forbedrer riggens presta­sjoner.

– Man kan enkelt legge ved dokumentasjon over hendelser og eventuelle justeringer og reparasjoner. Klarer man ved klassing å redusere landligget med ett døgn eller mer, takket være at man kan dokumentere riggens tilstand, har man med dagens riggrater allerede gjort store besparelser, sier Hollekim.

I tillegg opplever selskapet at de får en positiv effekt på bruken av ingeniørkompetanse. Ingeniørene slipper i mange tilfeller å reise offshore for å analysere eventuelle problemer.

Article1189_Image1912.jpg

Øker sikkerheten

Hovedkundene vil i første rekke være rigg­eiere.

– Men hvordan riggeierne involverer leverandører og samarbeidspartnere er opp til dem. Vi antar at også operatører vil være interessert i programmet på grunn av dokumentasjonen man får tilgang på, sier Bjerke.

Aker Solutions mener også at programmet øker sikkerheten i en boreoperasjon.

– Med økende utbyggingstakt på sokkelen, og økt fokus på sikkerhet og miljø, vil dette systemet kunne bidra til å gjøre ting sikrere og mer effektivt. Man håndterer informasjon og data i et mindre volum og med mindre ressurser, sier Bjerke.

Utstyret er utviklet av Aker Solutions’ boreteknologidivisjon, men tanken er at systemet skal kunne utvides til å brukes på kryss av alle divisjoner.

– Også MMO-divisjonen (vedlikehold og modifikasjoner, journ.anm.) kan bruke portalen. Vi involverer også våre regionskontorer i USA og andre steder i verden. På den måten gir portalen en erfarings­overføring mellom alle parter, sier Holle­kim.

Les også: Norsk sokkel på 1-2-3

Transoceans rigg full av datafeil

Oljeleting inspirert av Xbox

Her er Statoils nye it-plattform

All datafangst på ett brett 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.