KRAFT

Siemens leverer landanlegget til Martin Linge

Kontrakten er verdt en halv milliard kroner.

Kontrakten for det elektriske landanlegget for Martin Linge som Siemens har inngått med Total er verdt om lag en halv milliard kroner. (Illustrasjon: ABB)
Kontrakten for det elektriske landanlegget for Martin Linge som Siemens har inngått med Total er verdt om lag en halv milliard kroner. (Illustrasjon: ABB) Bilde: ABB
Øyvind LieØyvind LieJournalist
24. juni 2013 - 13:09

ELEKTRISK LANDANLEGG FOR MARTIN LINGE

  • Det skal bygges en ny trafostasjon på Kollsnes, inkludert nye transformatorer, koblingsanlegg (GIS-anlegg), SVC-anlegg (statisk kompensator) og reaktorer samt en 1,5 km kabeltrasé med både 300 kV og 100 kV kabler.
  • Byggingen av trafostasjonen er en totalleveransekontrakt, inkludert prosjektering, innkjøp, levering, bygging og idriftsettelse.
  • Siemens vil også levere kontrollsystemer på land for styring av trafostasjon, samt målesystemer ute på plattformen.
  • Løsningen vil bli bygget med duplikate systemer, for å sikre en stabil forsyning av kraft til plattformen (redundans).

Kilde: Siemens

Som Teknisk Ukeblad tidligere har omtalt, skal ABB skal levere verdens lengste vekselstrømkabel til olje- og gassfeltet Martin Linge.

Kabelen, som kan levere opptil 55 MW, vil være hele 161 kilometer lang.

Nå har Siemens inngått en avtale med Total E&P Norge som innebærer at de får totalansvaret for å bygge det elektriske landanlegget, ved Kollsnes i Hordaland.

Les også: Aker Solutions taper 11 milliarder på umoden teknologi

Halv milliard

Arbeidet starter sommeren 2013 og skal ferdigstilles for test av sjøkabelen i 2015, opplyser Siemens. Avtalen er ifølge selskapet verdt om lag 500 millioner kroner, og vil bli den største Siemens har inngått av denne typen.

Leveransen omfatter blant annet transformatorer, reaktorer og kontrollsystemer (se faktaboks).

Les også: Har ikke teknologi til å stanse oljeutslipp

Avansert teknologi

Landanlegget til Martin Linge blir det andre anlegget som Siemens bygger i Norge med slik avansert teknologi. Det første anlegget ligger i Hammerfest og skal forsyne Goliat med strøm.

– Elektrifisering av olje- og gassvirksomheten med kraft fra land er et viktig tiltak for å redusere klimautslippene og øke effektiviteten i produksjonen. For å lykkes med dette kreves det avansert og innovativ teknologi, sier administrerende direktør Per Otto Dyb i Siemens i Norge.

Les også:

Nytt CO2-prosjekt på Snøhvit

– Subseamarkedet skal dobles innen 2020  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.