OLJE OG GASS

– Shtokman vil bli bygd ut

Men nye tekniske løsninger må til for å gjøre det lønnsomt, mener Statoils tidligere Russland-direktør.

9. aug. 2012 - 10:02

Denne uken ble det kjent at Statoil formelt sett er ute a Shtokman-prosjektet. Det norske oljeselskapet har lenge bekymret seg for lønnsomheten i prosjektet.

Bengt Lie Hansen var direktør for Statoil i Russland, og var mannen som forhandlet frem Statoils deltakelse i Shtokman-prosjektet.

Ifølge Lie Hansen er det ingen stor overraskelse at Statoil formelt sett har trukket seg ut av prosjektet Shtokman Development AG.

Den tidligere Statoil-direktøren stiller spørsmål ved lønnsomheten av arktiske feltutbygginger.

Les også: – Det haster å finne mer gass

Lønnsomt i Arktis?

– Utbyggingskonseptet som Shtokman Development AG har jobbet med er ikke lønnsomt med dagens rammebetingelser. Det understreker de utfordringene som man står overfor i Arktis, som is, kulde, mørke, lange transportavstander  og mangel på infrastruktur. Alle disse elementene gjør at man får svært høye kostnader. Man kan stille spørsmål til lønnsomheten av gassfunn i arktiske strøk med dagens russiske skattesystem, sier Lie Hansen.

– Shtokman er i aller høyeste grad en påminnelse om at det ikke bare er store reserver og  tekniske løsninger, men også utbyggingskostnader og skatt, som avgjør om prosjektene blir bygget ut.

Les også: Fortsetter kravet om Shtokman-skattelette

Blir bygt ut en dag

Han er likevel sikker på at Shtokman-feltet vil bli bygget ut en dag.

– Jeg tror man finner løsninger på dette. Det er for store ressurser til å la det bli liggende. Man må nok lete etter løsninger som er mer basert på undervannssystemer og multifasetransport. Det vil kunne bidra til å redusere kostnadsnivået, sier Lie Hansen.

Les også:

Slik blir havbunnsfabrikken

Velger subseakompresjon på Gullfaks  

Gazprom bestemmer

– Er prosjektet dødt?

– Det virker ikke som det vil være noe videre arbeid i regi av Shtokman Development AG. Det betyr ikke at siste ord er sagt i denne saken. Men det er Gazprom som bestemmer hvordan man går videre  med  studier av eventuelle nye utbyggingsløsninger, sier Lie Hansen.

Les også: Vil oppløse Shtokman-gruppen

Betydelige ressurser brukt

Ifølge E24 har Statoil skrevet ned verdier for 2 milliarder kroner i forbindelse med at de gir fra seg aksjene i Shtokman.

– Det er brukt betydelige ressurser i form av både penger og personell i flere år. På den andre siden har ikke Statoil hatt noen leteutgifter, påpeker Lie Hansen.

Les også:

Shtokman-avgjørelsen utsatt igjen

– Ugunstige og risikable forhold

Oljen kan ha lekket ut av delelinjeområdet

3000 kilometer rør er lønnsomt

Vil gi Shtokman fornybar kraft

Store utfordringer venter i Arktis

Avviser nok en Shtokman-utsettelse  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.