OLJE OG GASS

– Shtokman vil bli bygd ut

Men nye tekniske løsninger må til for å gjøre det lønnsomt, mener Statoils tidligere Russland-direktør.

9. aug. 2012 - 10:02

Denne uken ble det kjent at Statoil formelt sett er ute a Shtokman-prosjektet. Det norske oljeselskapet har lenge bekymret seg for lønnsomheten i prosjektet.

Bengt Lie Hansen var direktør for Statoil i Russland, og var mannen som forhandlet frem Statoils deltakelse i Shtokman-prosjektet.

Ifølge Lie Hansen er det ingen stor overraskelse at Statoil formelt sett har trukket seg ut av prosjektet Shtokman Development AG.

Den tidligere Statoil-direktøren stiller spørsmål ved lønnsomheten av arktiske feltutbygginger.

Les også: – Det haster å finne mer gass

Lønnsomt i Arktis?

– Utbyggingskonseptet som Shtokman Development AG har jobbet med er ikke lønnsomt med dagens rammebetingelser. Det understreker de utfordringene som man står overfor i Arktis, som is, kulde, mørke, lange transportavstander  og mangel på infrastruktur. Alle disse elementene gjør at man får svært høye kostnader. Man kan stille spørsmål til lønnsomheten av gassfunn i arktiske strøk med dagens russiske skattesystem, sier Lie Hansen.

– Shtokman er i aller høyeste grad en påminnelse om at det ikke bare er store reserver og  tekniske løsninger, men også utbyggingskostnader og skatt, som avgjør om prosjektene blir bygget ut.

Les også: Fortsetter kravet om Shtokman-skattelette

Blir bygt ut en dag

Han er likevel sikker på at Shtokman-feltet vil bli bygget ut en dag.

– Jeg tror man finner løsninger på dette. Det er for store ressurser til å la det bli liggende. Man må nok lete etter løsninger som er mer basert på undervannssystemer og multifasetransport. Det vil kunne bidra til å redusere kostnadsnivået, sier Lie Hansen.

Les også:

Slik blir havbunnsfabrikken

Velger subseakompresjon på Gullfaks  

Gazprom bestemmer

– Er prosjektet dødt?

– Det virker ikke som det vil være noe videre arbeid i regi av Shtokman Development AG. Det betyr ikke at siste ord er sagt i denne saken. Men det er Gazprom som bestemmer hvordan man går videre  med  studier av eventuelle nye utbyggingsløsninger, sier Lie Hansen.

Les også: Vil oppløse Shtokman-gruppen

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Betydelige ressurser brukt

Ifølge E24 har Statoil skrevet ned verdier for 2 milliarder kroner i forbindelse med at de gir fra seg aksjene i Shtokman.

– Det er brukt betydelige ressurser i form av både penger og personell i flere år. På den andre siden har ikke Statoil hatt noen leteutgifter, påpeker Lie Hansen.

Les også:

Shtokman-avgjørelsen utsatt igjen

– Ugunstige og risikable forhold

Oljen kan ha lekket ut av delelinjeområdet

3000 kilometer rør er lønnsomt

Vil gi Shtokman fornybar kraft

Store utfordringer venter i Arktis

Avviser nok en Shtokman-utsettelse  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.