OLJE OG GASS

– Ugunstige og risikable forhold

Russland-ekspert mener dagens betingelser for investering i russisk oljesektor er ugunstige og i verste fall risikable.

Statoil-sjef Helge Lund og Russlands statsminister Vladimir Putin under signeringen av avtalen mellom Rosneft og Statoil utenfor Moskva 5. mai 2012.
Statoil-sjef Helge Lund og Russlands statsminister Vladimir Putin under signeringen av avtalen mellom Rosneft og Statoil utenfor Moskva 5. mai 2012. Bilde: Reuters
8. mai 2012 - 08:02

Statoils gigantavtale med Rosneft kan innebære investeringer på opp mot 600 milliarder kroner.

Russland-ekspert og seniorforsker ved Fridtjof Nansens Institutt, Arild Moe, mener det ikke vil være lurt å investere slike summer under dagens forhold.

– Per dags dato er det fortsatt en del usikkerheter rundt investeringer, og det kan gjøre det risikabelt å legge inn store midler. Jeg antar at Statoil, i likhet med ExxonMobil og Eni som også samarbeider med Rosneft, vurderer det slik at det juridiske og skattemessige rammeverket komme på plass før de investerer tungt. Man kan si at de gambler på det, men det er nok tatt forbehold som gjør at de ikke investerer for tungt før dette er på plass, sier Moe.

Bakgrunn: Risikabel megaavtale med russisk oljegigant

– Kan bli endret

Ifølge Moe kan rettighetene til å operere offshore for et fellesselskap, eller såkalt joint venture, være problematisk med dagens lovverk.

– Det er likevel sannsynlig at regelverket kan bli endret fort, påpeker Moe.

Les også: Rosneft bryter med BP

kart russland Rosneft Statoil.gif

Ligner Shtokman

Statoil er også tungt inne i Shtokman-prosjektet på russisk sokkel. Prosjektet har vært utsatt en rekke ganger, og det har vært sådd tvil rundt hvorvidt det noen gang vil komme i produksjon.

Statoil har i løpet av det siste året drevet lobbyvirksomhet mot russiske myndigheter for å få tilrettelagt skatteforholdene rundt prosjektet. Med dagens skatteordninger vil det ikke være lønnsomt.

I tillegg har store endringer i gassmarkedet gjort at gassen, som befinner seg milevis til havs, kan være ulønnsom å utvinne.

Les også: Statoil presser Russland på Shtokman-avgjørelse

Shtokman kan utsettes - igjen 

Bør være forutsigbart

– Også på Shotkman er det snakk om endringer i skatteregimet. Slike ting bør være veldig forutsigbare hvis man skal investere tungt i prosjekter. Men prosjektene med Rosneft er langsiktige, og det vil ta tid før man eventuelt kommer frem til en leteboring. Så lenge det dreier seg om seismikk og analyse er dette et nivå hvor man kan ta sjansen, sier Moe.

I fjor inngikk BP en avtale med Rosneft om utvinning av hydrokarboner i Arktis. På grunn av uenighet rundt premissene for avtalen ble samarbeidet stoppet.

BP-avtalen var spesiell

Men Moe tror ikke det er fare for at Statoil havner i en lignende situasjon.

– BP-avtalen hadde spesielle omstendigheter. BP gjorde sine beregninger og hadde fra før allianse med TNK som medførte klausuler om hva BP kunne samarbeide med andre om. Det ble ikke tatt hensyn til. Lærdommen fra den episoden er at det ikke er nok å ha en velsignelse fra Putin for å sikre seg holdbarhet i avtaler. Men det er ingen ting som indikerer at Statoil kan havne i en lignende situasjon, sier Moe.

Les også:

Ønsker norsk deltakelse i Russland

Jobber med nye regler for oljeleting

Russerne vil inn i norsk olje

– Alt avhenger av Sjtokman 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.