OLJE OG GASS

Ser til oljebransjen for å finne 250 «rollemodeller»

Skal inspirere barn og unge.

– En av våre utfordringer er vi har knapt har noen synlige rollemodeller i bransjen vår, sier Subsea Valley-sjef Preben Strøm.
– En av våre utfordringer er vi har knapt har noen synlige rollemodeller i bransjen vår, sier Subsea Valley-sjef Preben Strøm. Bilde: Øyvind Hagen / Statoil
1. apr. 2014 - 16:25

Nasjonalt senter for realfagsrekruttering har opprettet et tiltak som heter Rollemodell, som innebærer at personer som enten har et realfaglig yrke eller utdanning skal inspirere barn og unge til å ta realfaglig utdannelse.

Til nå har 750 personer fra hele landet registrert seg som rollemodeller.

Dette betyr at de har forpliktet seg til å besøke ungdoms- og videregående skoler minst to ganger i året for å fortelle om utdannelsen og jobben sin.

Les også: Her er 26 av de viktigste teknologiene fra oljebransjen

Mange kandidater

Målet til Nasjonalt senter for realfagsrekruttering er å ha 1000 rollemodeller innen sommeren i år.

Denne uken er det en gyllen anledning til å nå det målet på Subsea Valley-konferansen på Telenor Arena. Onsdag er det registrert rundt 320 delegater, torsdag rundt 350.

Flesteparten av disse er ansatt i større og mindre oljeselskaper, mens det i tillegg vil være flere hundre på standene og øvrige besøkende.

Mange gode rollemodeller

Borghild Lundeby, leder for Nasjonalt senter for realfagsrekruttering, tror konferansen blir en viktig rekrutteringsarena.

– Subsea Valley Conference er en arena full av gode rollemodeller. Ingen inspirerer unge på en bedre måte enn engasjerte og dyktige realister, samtidig som bedriftene de representerer er avhengig av tilstrøm av realfaglig kompetanse fra dagens elever og studenter, sier hun.

Les også: Oljeselskapene kan måtte bytte ut livbåter for 26 milliarder

 Trenger 250 til

Subsea Valley-sjef Preben Strøm skal nå gjøre det han kan for å få målet om 1000 rollemodeller.

– En av våre utfordringer er vi har knapt har noen synlige rollemodeller i bransjen vår. Det gjør det vanskelig når man snakker om rekruttering. De store selskapene som Statoil og Aker Solutions er flinke, men vi ønsker å være med på å gjøre et felles løft. Vi har tro på at vi skal klare å få inn 250 til, sier han.  

– Nå vil vi oppfordre bedrifter til å tenke over hvem de vil at skal fronte selskapet utad. Alder betyr ingenting, det handler om å tenke på hvem man ønsker som et ansikt utad for bedriften sin. Jeg kan ikke avsløre hva det er, men jeg kan si at det blir en attraktiv premie til den bedriften som klarer å rekruttere flest rollemodeller, sier Strøm.

Statsministeren kommer

Noen av navnene på plakaten for årets Subsea Valley-konferanse er statsminister Erna Solberg, Lundin-sjef Torstein Sanness, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, oljeanalytiker Torbjørn Kjus og økonomiprofessor Torger Reve.

I tillegg blir det flere foredragsholdere fra selskaper som Statoil og GE, mens en annen næringsklynge – Aerospace Valley – kommer med representanter som skal utveksle erfaringer fra romfart og luftfart med norsk olje- og gassindustri.

Les også: Nå blir «tjukkaser» nektet å fly offshore

Høy omsetning

Subsea Valley er for øvrig en østlandsbasert næringsklynge for leverandørbedrifter til undervannsindustrien.

Klyngen er Norges største med sine 210 medlemmer og hadde i 2012 en totalomsetning på 111 milliarder kroner.  

For fem år siden startet klyngen opp en messe som i utgangspunktet fungerte som et utstillingsvindu for medlemsbedriftene. Litt etter litt har imidlertid messen bygget seg opp til å bli en viktig tumleplass for industrien.

Les også:

Goliat: «Svak produktivitet og lav ukentlig fremgang»

Slik blir den største utbyggingen i Nordsjøen siden 1980-tallet

Dette er verdens største oppjekkbare rigg  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.