OLJE OG GASS

Sender nytt Korea-brev til Oljefondet

Anklager fondet for å bidra til menneskerettighetsbrudd.

Fagforeninger i Sør-Korea er skuffet over Oljefondets respons på deres varslinger om forholdene ved Hyundai Heavy Industries, der Oljefondet er investor.
Fagforeninger i Sør-Korea er skuffet over Oljefondets respons på deres varslinger om forholdene ved Hyundai Heavy Industries, der Oljefondet er investor. Bilde: Roald Ramsdal
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
21. apr. 2015 - 06:30

Sent i forrige uke – omtrent samtidig som den Korea-bygde Goliat-plattformen «seilte» inn mot Hammerfest – sendte sørkoreanske fagforeninger et nytt brev fullt av bekymringer til det norske Oljefondet (Norges Bank Investment Management (NBIM).

Her skriver fagforeningene at de er skuffet og bekymret over NBIMs håndtering av fagforeningenes varsler om det de mener er systematiske menneskerettighetsbrudd ved det gigantiske Hyundai-verftet (HHI) og deres underbruk i Sør-Korea.

Les også:

– Systematiske brudd

Oljefondet har investert et hundretalls millioner kroner i HHI og mottok i fjor sommer en bekymringsmelding fra en rekke av de største fagforeningene i Sør-Korea.

Som Teknisk Ukeblad avdekket i forrige uke, ber foreningene det norske Oljefondet om å selge seg ut av verftet, uten at det har skjedd.

– Vi anser det som skjer på HHI for å være alvorlige og systematiske menneskerettighetsbrudd. Vi mener at å investere i HHI eller å inngå en kontrakt med verftet, samtidig som man kjenner til problemene, er det samme som å medvirke til menneskerettighetsbruddene, skriver fagforeningene.

– Dere er ansvarlige for å erkjenne at dere ikke er fullstendig fritatt for menneskerettighetsbruddene ved HHI. Derfor mener vi at dere må ta en seriøs vurdering av om dere bør ekskludere HHI fra deres portefølje, heter det videre.

Les også: Martin Linge har allerede gått på milliardsmell. Nå går det mot nye Korea-utsettelser

– Beklager sterkt

Bakgrunnen for bekymringene fra fagforeningene er alle arbeidsulykkene ved verftet. De hevder at 13 personer mistet livet på arbeid for verftet i fjor. To av dem var knyttet til byggingene av Eni Norges Goliat FPSO, slik Teknisk Ukeblad har meldt tidligere.

Teknisk Ukeblad har konfrontert Hyundai Heavy Industries med anklagene fra fagforeningene.

– Vi beklager sterkt at det har vært triste øyeblikk på veien, har HHI uttalt til Teknisk Ukeblad.

Les Hyundais svar på kritikken her

Kommenterer ikke endringer

Oljefondet bekrefter for Teknisk Ukeblad at de har fått et nytt brev fra de sørkoreanske fagforeningene. Samtidig er fondet usikre på hvordan de skal forholde seg til henvendelsene videre.

– Innen vår risikohåndtering har vi etablerte prosesser for hvordan vi tar imot forespørsler og vurderer disse. Forhold knyttet til enkeltselskap kan oversendes Etikkrådet for vurdering, men det er for tidlig å si om vi vil gjøre det i dette tilfellet, skriver fungerende kommunikasjonssjef i NBIM, Marthe Skaar i en epost.

Som Teknisk Ukeblad har skrevet tidligere, har Oljefondet solgt seg kraftig ned i Hyundai Heavy Industries. Men Skaar vil ikke si om dette har noe med fagforeningenes henvendelser å gjøre.

– Det er ikke naturlig for oss å kommentere innholdet i vår interaksjon med enkeltselskaper. Vi oppgir beholdningslister på årlig basis, men vi kommenterer ikke endringer i enkelbeholdninger, sier hun.

Les også: Så mange av Aibels Sverdrup-jobber havner i Thailand

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.