KARRIERE

Seks av ti sivilingeniører får jobb før de har fullført studiet

Men de havner mye sjeldnere i oljebransjen enn tidligere.

Maria Jakobsons var ferdig utdannet sivilingeniør i vår, og gikk rett ut i jobb hos Hjellnes consult. Og selv om det er trangere arbeidsmarked for ingeniører og sivilingeniører er fremdeles langt på vei de fleste nyutdannede i arbeid, i likhet med Jakobsons.
Maria Jakobsons var ferdig utdannet sivilingeniør i vår, og gikk rett ut i jobb hos Hjellnes consult. Og selv om det er trangere arbeidsmarked for ingeniører og sivilingeniører er fremdeles langt på vei de fleste nyutdannede i arbeid, i likhet med Jakobsons. Bilde: Privat
Ina AndersenIna AndersenJournalist
14. jan. 2016 - 22:00

Arbeidsmarkedsundersøkelsen til Tekna viser at arbeidsledigheten blant nyutdannede sivilingeniører øker.

15 prosent av de nyutdannede medlemmene var uten jobb per 1. november 2015, fem prosentpoeng flere enn på samme tid i 2014. Det er 10 år siden sist arbeidsledigheten blant nyutdannede var like høy som nå.

Samtidig er det fremdeles 59 prosent, nesten seks av ti sivilingeniører, som fikk seg jobb før studieslutt.

Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg hadde fryktet et langt mer dystert resultat.

– Jeg har vært skikkelig spent på resultatet av denne undersøkelsen. Det er en temperaturmåler på hvordan det går, og vi har jo hørt mange historier om studenter som sliter med å få seg jobb. Tallene her er mye mer positive enn jeg hadde fryktet, sier Randeberg til Teknisk Ukeblad.

Fikk jobb før studieslutt

Maria Jakobsons fullførte sin sivilingeniørutdannelse innen maskinfag i vår. Hun tilhører det store flertallet, som, til tross for oljekrise og høy arbeidsledighet, ikke bare er i jobb, men som ble ansatt før hun hadde fullført studiet.

Jakobsons hadde jobbet hos Hjellnes Consult i løpet av studietiden, og tok kontakt med dem i forfjor høst, for å forhøre seg om muligheter for arbeid etter studieslutt. I mai fikk hun tilbud om jobb.

– Jeg hadde opparbeidet et godt forhold til dem, og søkte ingen andre jobber. Så selv om det er dårlige tider, så har jeg ikke egentlig fått kjenne nedgangen på kroppen, sier hun.

Samtidig trekker hun fram at hun har observert hvordan arbeidsmarkedet har påvirket medstudenter, og beskriver en stor kontrast mellom dagens situasjon og hvordan utsiktene var da hun startet på studiet.

– Da vi startet da var alle veldig positive, vi ble fortalt at vi var garantert jobb, det var en selvfølge at vi skulle gå rett i arbeid etter studiet. Det er ganske tøft å se at venner og medstudenter nå ikke får seg jobb, forteller Jakobsons.

Endret retning

Til å begynne med var det oljebransjen som lokket mest for Jakobsons. Det var her de høye lønningene og det spennende arbeidet var. Selskaper tilknyttet oljebransjen var svært synlige på NTNU hvor hun studerte, og de markedsførte seg godt.

I dag er hun glad hun likevel endte opp i en annen retning, VVS, bygg og anlegg.

– Nå er jeg kjempeglad for at jeg snudde og gikk i en litt annen retning. Mange av de jobbene som det gikk an å søke på da vi nærmet oss studieslutt var innen nettopp det fagområdet, forklarer sivilingeniøren. 

Hun ser også at mange av hennes medstudenter i ettertid har valgt å skifte fagretning, og jobber med andre ting enn de i utgangspunktet er utdannet til.

Fra olje til IT og bygg

Jakobsons inntrykk bekreftes av undersøkelsen til Tekna. Selv om de fleste nyutdannede sivilingeniørene fremdeles kommer seg i jobb, en det en vesentlig lavere andel nyutdannede som begynner å jobbe innen oljevirksomhet.

I 2014 var det 39 prosent som begynte å jobbe innenfor oljebransjen, ved årets undersøkelse er det kun 13 prosent. Med andre ord har to tredjedeler funnet seg jobb i andre bransjer sammenlignet med 2014.

– Her har det vært en kraftig endring. Samtidig ser vi at det er en økning av nyutdannede som får seg jobber innen IT/data og bygg og anlegg. Det er et interessant skifte. Mange av dem som tidligere ville ha gått til oljen har nå funnet jobb i andre næringer, påpeker Tekna-president Randeberg.

Både for IT/data og bygg og anlegg er økningen på 10 prosent.

Jacobsons påpeker at unge ofte er flinke til å omstille seg og til å se muligheter andre steder.

– Etter hvert som det nærmet seg studieslutt merket jeg at medstudenter endret hvilke typer stillinger de søkte på. De ble mer åpne for å prøve andre fagområder. Det vil jeg tro mange tjente på. Samtidig er det ikke alltid enkelt å vite hva slags jobber du er kvalifisert til. Som nyutdannet uten jobberfaring, når ikke har fått brukt teorien i praksis, så er det ikke så lett å vite hvor du kan brukes, poengterer hun.

Foretrekker privat sektor

En annen trend er at færre av de nyutdannede finner seg jobber i privat sektor. 73 prosent har begynt å jobbe i privat sektor, noe som er 11 prosentpoeng færre enn ved forrige undersøkelse. Vi må tilbake til 2009/2010 for å se lik andel i privat sektor, ifølge Tekna.

Samtidig er det flere som finner seg jobber i det offentlige. Åtte prosent flere enn i 2014 har fått seg jobb i statlig sektor, og tre prosent flere har fått seg jobb i kommunal sektor.

– Vi ser at det er flere av medlemmene som begynner å jobbe innenfor offentlig sektor enn det var i 2014. Rent historisk er det typisk for nedgangstider. Da er det flere som søker seg til jobber i det offentlige, påpeker Tekna-presidenten.

Samtidig er det få i undersøkelsen som faktisk svarer at de i utgangspunktet foretrekker å en jobb innenfor stat og kommune. Undersøkelsen viser at 92 prosent av medlemmene søker jobb i privat sektor. 68 prosent foretrekker en jobb innenfor privat sektor totalt sett. Det er kun 2 av 10 som svarer at de ikke har noen preferanse i forhold til hvilken sektor de skal jobbe i.

– Det er veldig få som ønsker å jobbe i det offentlige. Så ja, de jobber der, men det er ikke førstevalget deres. Det er synd at staten og kommunene ikke har klart å gjøre seg mer attraktive hos nyutdannede, poengterer Randeberg.

Ansettes etter sommerjobb

Det er også forskjeller i måten studentene går frem på for å skaffe seg jobb.

30 prosent av de nyutdannede Tekna-medlemmene får seg jobb gjennom et etablert forhold til en bedrift, noe som er fire prosentpoeng mer enn ved forrige undersøkelse.

– Nå er det tilknytning til bedriften som er det viktigste for å få seg jobb. Å ha en sommerjobb eller å skrive masteroppgaven hos en bedrift blir stadig mer viktig. Jeg tror bedriftene ser på det som lavere risiko å ansette noen de kjenner fra før, sier Randeberg.

Det er også opplevelsen til Maria Jacobsen. Hun fikk arbeid i bedriften hun hadde hatt sommerjobb i.

– Jeg tok kontakt tidlig, allerede på høsten, og passet på å holde kontakten med dem etter sommerjobben var ferdig. Jeg ble ikke ansatt med en gang, men det ordnet seg da de fikk en ledig stilling i mai, forteller hun.

Starter senere å søke

Samtidig er det slik at de fleste studentene nå må jobbe hardere for å komme seg ut i arbeidslivet. De som får jobb har i snitt søkt 14 jobber, vært på to intervju og fått ett jobbtilbud.

De som fortsatt er arbeidsledige har søkt et betydelig antall flere jobber enn de som har fått jobb. Men de arbeidsledige starter også jobbsøkingen senere enn de som har fått jobb.

Studentene må dessuten være mer oppsøkende nå enn tidligere, med færre jobber tilgjengelig, konkluderer Tekna.

– Et godt råd til studenter nå er å ikke undervurdere hvor hardt du må jobbe for å komme deg i arbeid. Start tidlig med å søke, søk bredt og søk mange jobber. Før sprang arbeidsgiverne etter deg, nå må du springe etter dem, poengterer Randeberg.

Hun påpeker i tillegg at det kan være lurt for ferske sivilingeniører å se an hvordan de kan bruke kompetansen på andre felt.

– Når du er ferdig med studiet er det ikke sikkert at den jobben du så for deg da du startet er der lenger.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.