GUIDER

Se opp for Bluetooth Smart

Endelig trådløst utstyr med lang batterilevetid. Sjekk hvorfor du bør se om din neste telefon støtter Bluetooth Smart.

Se etter disse logoene.
Se etter disse logoene.
Marius ValleMarius ValleJournalist
1. juni 2012 - 14:36

Du får ikke kjøpt en smarttelefon uten Bluetooth i dag. Teknologien kjenner du kanskje, og den er enkelt forklart en trådløs tilkobling som erstatter kabeltilkoblinger.

De vanligste bruksområdene til Bluetooth i dag er til trådløs håndfri, trådløs overføring av filer mellom mobiler eller til PC, trådløs overføring av musikk til hodesett eller høyttalere, og tilkobling til bilens anlegg.

Det er også en hel del andre bruksområder, som tilkobling til PC slik at du kan bruke mobilen som modem, styring av fjernstyrte leker, og tilkobling av treningsutstyr som pulsmåler.

Alle telefoner med Bluetooth 2.1 eller nyere kan brukes til dette. Men nå er en ny Bluetooth-versjon så smått på vei.

Den kalles Bluetooth 4.0 Low Energy, men markedsføres nå under et annet navn.

LES OGSÅ: Dette trenger du å vite om NFC

Bluetooth Smart

Du kan bare lære deg navnet med en gang: Bluetooth Smart. 

Bluetooth Smart betegner Bluetooth-tilkoblinger med lav energi. Det vil si at Bluetooth Smart-enheter skal bruke mye mindre strøm enn vanlige Bluetooth-enheter. 

Her er et godt eksempel på hvorfor dette er lurt:
Treningsutstyrsprodusenten Polar laget for en tid tilbake et pulsbelte med vanlig Bluetooth 2.1. Dette lar deg måle pulsen din med treningsapper på mobilen. Ulempen er at Bluetooth 2.1 bruker mye strøm, og at batteriet derfor går tomt støtt og stadig. Polar har derfor laget et nytt Bluetooth Smart-basert pulsbelte. Dette bruker langt mindre strøm, slik at batteriet varer mye lenger.

Polar er ikke alene om å lage slikt utstyr. Trondheimsbaserte Nordic Semiconductor var først ute med å lage en Bluetooth Smart-brikke kalt nRF8001, som brukes i det første Bluetooth Smart-pulsbeltet som kom på markedet: Wahoo BlueHR.

Bluetooth Smart gjør det altså mulig å lage trådløst utstyr som bruker lite strøm.

Noen andre eksempler på hva Bluetooth Smart kan brukes til:

Enklere tilkobling

Bluetooth Smart gjør også tilkobling enklere. Det er for eksempel mulig å lage løsninger som gjør at du slipper å pare utstyret med telefonen din før du bruker det. Du kan bare søke opp utstyret og koble deg til, så er det klart til bruk.

Bluetooth Smart og Bluetooth Smart Ready

Om du skal kjøpe utstyr med Bluetooth Smart er det to ting du skal se etter.

Bluetooth Smart: Utstyr merket med dette støtter kun Bluetooth Smart. Dette finner du typisk på utstyr du kobler til telefonen din, som pulsbelter, tastatur og annet.

Bluetooth Smart Ready: Utstyr med dette støtter "vanlig" Bluetooth i tillegg til Bluetooth Smart. Dette finner du altså på telefoner og annet som støtter tilkobling av Bluetooth Smart-enheter.


iPhone 4S er Bluetooth Smart Ready og kan brukes med disse Bluetooth Smart-pulsbeltene.

Hvilke telefoner har Bluetooth Smart?

For å være Bluetooth Smart Ready må telefonen din ha den nyeste Bluetooth 4.0-versjonen. Det er det mange telefoner som har.

Men så blir det en tanke komplisert. Det er nemlig ikke slik at alle telefoner med Bluetooth 4.0 støtter er Bluetooth Smart Ready.

I praksis er det nemlig bare noen få telefoner som er Bluetooth Smart Ready:

I tillegg er nye iPad Bluetooth Smart Ready.

Ingen Windows Phone-telefoner er Bluetooth Smart Ready.

Selv om mange Android-telefoner har Bluetooth 4.0 støtter de ikke Bluetooth Smart. Det er fordi Android ikke inkluderer støtte for dette som standard. Dette må enten integreres i operativsystemet i en kommende versjon, eller bygges inn i systemet av mobilprodusenten.

Det er imidlertid rimelig sikkert at støtten kommer, og kjøper du i dag en telefon med Bluetooth 4.0 vil du sannsynligvis få Bluetooth Smart-støtte etterhvert.

Dette er noen telefoner som støtter Bluetooth 4.0, men som ikke er Bluetooth Smart Ready:

Hvordan fungerer det?

Vi har forsøkt å koble Bluetooth Smart-pulsbeltene Wahoo BlueHR og Polar H7 til Motorola Razr Maxx, men vi har ikke fått dem til å fungere med noen treningsapper. Det nærmeste er at vi har fått pulsavlesing på en testapp utviklet av Nordic Semiconductor. Denne fikk vi ikke til å fungere på Samsung Galaxy S III.

På iPhone 4S fungerer det imidlertid som en drøm. Her starter du for eksempel Endomondo, velger å koble til et pulsbelte, og så pares beltet automatisk og er klart til bruk. Neste gang du starter appen kobles pulsbeltet til automatisk.

Foreløpig er det altså iPhone 4S som er veien å gå dersom du vil kjøpe Bluetooth Smart-utstyr i dag.

Vil du lære mer om nye teknologier og flere tips og triks? Følg oss på Facebook, så sier vi fra neste gang vi skriver en guide.

LES OGSÅ DISSE GUIDENE:

Alt du trenger å vite om NFC
MHL er den enkle metoden å koble mobilen til TV-en
Hvorfor du ikke skal kjøpe iPhone-høyttaler
Slik bruker du iPad som PC-skjerm
Slik tar du full kontroll på bilen med en mobil 

Her finner du alle våre guider

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.