INDUSTRI

Satte verdensrekord på sykkel - i denne doningen

Hadde du turt dette?

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
18. sep. 2015 - 19:02

137,9 kilometer i timen. Det er den nye verdensrekorden for kjøretøy kun drevet av muskelkraft.

To år gammel rekord

Rekorden ble satt av Todd Reichert fra Aerovelo-laget under det såkalte World Human Powered Speed Challenge i Battle Mountain i Nevada i USA torsdag denne uken.

Rekorden slettet den gamle rekorden på 133,8 kilometer i timen, satt av Sebastiaan Bowier fra Human Power Team Delft i samme konkurranse i 2013.

Rekorden er heller ikke den samme som rekorden på sykkel i nedoverbakke, også den satt i år.

Les også: Amerikanske soldater kan snart ta seg frem på svevesykler

Karbonfiber

Kjøretøyet rekorden ble satt med er kalt Eta, etter det greske ordet for effektivitet. Den er stort sett bygget i karbonfiber, og har en såkalt "Top design speed" på 140 kilometer i timen.

Teamet har gjort intense CFD (Computational Fluid Dynamics)-analyser for å få til best mulig aerodynamikk, og hevder at Eta har under hundredelen så mye drag som de mest strømlinjeformede bilene i dag.

Alle komponenter er nøye valgt ut for å redusere aerodynamikken, og selve pilotposisjonen er også nøye analysert for å omdanne muskelenergi til fart mest mulig effektivt.

TU tester elmotorsykler: TU tester elmotorsykler: «Herre min hatt, så morsomt!»

Slik ligger føreren av Eta-sykkelen plassert.
Slik ligger føreren av Eta-sykkelen plassert.

Ekstremt flat

Selve banen i Battle Mountain er egentlig en motorvei, men er spesielt utvalgt fordi den er ekstremt flat.

Selve rekordforsøkene foregår slik at syklene har rundt 8 kilometer på seg for å få opp farten, før de skal nå toppfarten på et 200 meter langt strekke som i år ble reasfaltert spesielt for konkurransen.

Dette er videoen de laget i forbindelse med fjorårets konkurranse, da de ble nummer tre, blant annet etter at forhjulet på sykkelen eksploderte cirka 500 meter før mål. 

Les også: Verken Jennie eller Erlend har førerkort - dette ble løsningen

Muskelkraft

Tidligere har Aerovelo satt rekord for flygning med pedalkraft (19 sekunder i 2010), og de vant den ettertraktede Sikorsky-prisen, etablert i 1980, fordi de klarte å holde et helikopter i luften kun med muskelkraft et helt minutt i 2013.

Reichert og kollega Cameron Robertson i Aerovelo holdt for øvrig foredrag på InnoTown-konferansen i Ålesund tidligere i år, under tittelen "Pushing the limits of human potential".

Les også: Denne elsykkelen kan kjøre 45 km/t lovlig i Norge

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.