MOBIL

Samsung Z er først med nytt OS

Samsung lanserer den første Tizen-mobilen

Samsung Z er den første smarttelefonen med plattformen Tizen.
Samsung Z er den første smarttelefonen med plattformen Tizen. Bilde: Samsung
Marius ValleMarius ValleJournalist
2. juni 2014 - 14:54

Etter at Nokia trakk seg ut av plattformsamarbeidet MeeGo i 2011, gikk Samsung sammen med Intel for å skape plattformen Tizen. Den første mobilen basert på Tizen har vært «rundt hjørnet» en god stund.

Først nå er Samsung klare. Samsung Z er den første telefonen basert på plattformen, som er deres første smarttelefon som ikke er basert på Android på en god stund.

Tizen er i likhet med Android en Linux-basert plattform, og utvikles i hovedsak som et samarbeidsprosjekt mellom Samsung og Intel. Samsung lanserte et digitalkamera med Tizen i fjor høst, og lanserte deretter smartklokken Gear 2 som også er Tizen-basert i vår.

LES OGSÅ: Et imponerende stykke teknologi som får oss til å trekke på skuldrene

Første telefon med Tizen

Nå har altså turen kommet til smarttelefoner. At verdens største smarttelefonprodusent lanserer en telefon basert på en annen plattform enn Android er selvsagt interessant i seg selv.

Men med unntak av programvareplattformen er ikke spesifikasjonslisten til Samsung Z spesielt oppsiktsvekkende. Den har en 4,8 tommers 720p HD Super-AMOLED-skjerm, firekjerneprosessor, 2 GB arbeidsminne, 16 GB lagringsminne, og ellers de funksjonene du kan forvente av en moderne smarttelefon.

Samsung har dessuten hentet noen av funksjonene fra Galaxy S5, som fingeravtrykkleser i hjem-tasten og pulsmåler under kameraet på baksiden.

Fordelene med Tizen skal være hastighet. Blant annet skal oppstartstiden være lav, og oppgavevekslig skal gå kjapt.

Samsung kommer neppe til å erstatte Android som plattform i sine Galaxy-flaggskip i nær fremtid, men ønsker antakelig å ha flere ben å stå på.

LES OGSÅ: Her er operativsystemene som skal utfordre Android

Åpen plattform

Tizen har en rekke likhetstrekk med Android, blant annet at det er åpent og kan brukes av flere produsenter. Det er dessuten ikke utviklet av Samsung alene, men av en arbeidsgruppe representert av flere aktører, inkludert Huawei.

For å ta en stor del av kaken må uansett apputvalget være på plass, og selv om Tizen kan kjøre HTML5-baserte apper som også kan kjøre på Android, er det foreløpig ikke noe utvalg å snakke om. Det ble tidligere i år holdt en utviklerkonkurranse for å få fart på dette.

LES OGSÅ: Tizen debuterer innen september

Først i Russland

Samsung Z skal for øvrig først lanseres i Russland, og den kommer ikke i salg før i tredje kvartal. Å lansere i dette markedet er antakelig en enklere måte å få fotfeste enn å forsøke å få seg en plass i mer operatørdominerte markeder, som USA eller Vest-Europa.

Når Tizen-telefoner skal lanseres utenfor Russland er ikke kjent.

Den nye telefonen skal vises frem under Tizen Developer Conference denne uken.

Samsung har for øvrig også nylig sluppet en oppdatering til sin første smartklokke, Galaxy Gear. Denne bytter ut Android med Tizen som operativsystem.

LES OGSÅ:

Sony Smartband: Dette armbåndet logger alt du gjør

LG G3: Denne skjermen er sylskarp

Nå kan du kjøpe mobil rett fra Google

Nye Surface kommer til Norge i september

Slik er den første Windows Phone 8.1-mobilen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.