MOBIL

Denne skjermen er sylskarp

LYNTEST: LG G3.

Marius ValleMarius ValleJournalist
28. mai 2014 - 23:51

Spesifikasjoner

Størrelse: 146,3 x 74,6 x 8,9 mm, 149  gram
Skjerm: 1440 x 2560 piksler, 5,5 tommer, 538 PPI, IPS
Operativsystem: Android 4.4
Nettverk: Edge, HSPA+, LTE-A, Wi-fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth: 4.0
Navigasjon:
 AGPS, GLONASS
Minne: 2/3 GB RAM, 16/32 GB lagringsminne
Minnekort: MicroSDXC
Systembrikke: Qualcomm Snapdragon 801
Prosessor: Krait 400, 4 x 2,5 GHz
Grafikkprosessor: Adreno 330
USB: 2.0, Micro-USB
Kamera: 13 MP, laserfokus, OIS, 2160p video
Batteri: 3000 mAh
Pris: 5300 kr (16 GB), 5800 kr (32 GB)

Tirsdag lanserte LG sin nye toppmodell G3.

LES MER: LG G3 fokuserer med laser

I fjor var oppskriften en kraftig telefon med stor skjerm til liten pris. I år har de endret litt på blandingsforholdet. G3 kommer nemlig til å koste like mye som de andre toppmodellene, så lavere pris er ikke lenger et incentiv for å velge LG fremfor Samsung, Sony, HTC eller Apple.

Da er det viktig at alt er på stell.

Spesifikasjoner

Nå er det engang slik at «alle» i dag kan lage en smarttelefon som er sprek og har avanserte funksjoner, så det er ingen overraskelse at LG G3 har alt av aktuell teknologi om bord.

LES OGSÅ: Lynraskt nettverk i lomma

Av høydepunkter nevner vi 802.11ac som gir støtte for raskt trådløst nettverk, integrert trådløs lading, og en 5,5 tommers skjerm med 1440 x 2560 pikslers oppløsning.

Som alle andre Android-produsenter denne våren, har LG gått for Qualcomms systembrikke Snapdragon 801, som har en firekjernet 2,5 GHz Krait 400-prosessor og en kraftig grafikkprosessor. Arbeidsminnet er oppgitt til 2 GB på 16 GB-versjonen, og 3 GB på 32 GB-versjonen.

Minnekortstøtte er også på plass.

LES OGSÅ: Dette kortet lagrer 128 GB

Utforming

Noe av det vi likte best med fjorårets LG G2 var at skjermen dekker en usedvanlig stor del av fremsiden på telefonen. G3 er ikke verre, da 76,4 prosent av fremsiden er skjerm. De har utnyttet plassen godt, og det er lite av fremsiden som går med til ramme.

At skjermen tar så stor plass er en av grunnene til at LG har flyttet volum- og strømtast til baksiden av telefonen. Denne gangen er utformingen til tastene slik at det er lettere å kjenne forskjell på opp-, ned- og strøm-tastene.

Telefonen kommer i mange fargevarianter, og overflaten kan se ut som børstet metall. Men det er altså plastikk.
Telefonen kommer i mange fargevarianter, og overflaten kan se ut som børstet metall. Men det er altså plastikk. Marius Valle
Vi har ikke vært helt fra oss av begeistring for disse tastene på baksiden tidligere, men det er et helt greit kompromiss om det gjør at det er mindre tomrom på fremsiden.

Ved første øyekast kan det se ut som om G3 har et metalldeksel, men du kjenner raskt at det er snakk om en imitasjon i plast. Bakdekselet er også buet langs sidene. Det gir en illusjon om at telefonen er tynnere enn den er, og skal ifølge LG også bidra til at telefonen er enklere å bruke med én hånd tross sin voksne størrelse.

LES OGSÅ: Dette er vårens viktigste smarttelefoner

Bakdekselet buer svakt innover mot sidene, noe som gir en illusjon om at telefonen er tynnere enn den er.
Bakdekselet buer svakt innover mot sidene, noe som gir en illusjon om at telefonen er tynnere enn den er. Marius Valle
En skulle kanskje tro at 5,5 tommers skjerm gjorde telefonen veldig stor. Og neida, dette er ingen liten telefon, men samtidig er den bare marginalt bredre enn Samsung Galaxy S5, HTC One (M8) og Sony Xperia Z2. Disse har alle sammen mindre skjerm.

Vi opplever heller ikke G3 som stor eller uhåndterlig. Tvert i mot syns vi den ligger fint i hånda, og vi kan lett bruke den med én hånd. Men vi kan kanskje sitte igjen med et annet inntrykk etter å ha brukt telefonen en stund.

Utsnitt fra video i full oppløsning på LG G3.
Utsnitt fra video i full oppløsning på LG G3.

Skjerm

Et av de store høydepunktene er skjermen, som har usedvanlig høy oppløsning. LG er riktig nok ikke først med slike oppløsninger, da flere kinesiske produsenter har dette allerede. Men G3 blir antakelig den først som er bredt tilgjengelig i Norge.

Skjermen har en punkttetthet på 538 piksler per tomme (PPI). Dette er rundt 100 PPI mer enn på Samsung, HTC og Sony sine toppmodeller, og 200 PPI mer enn på Apples Retina-skjerm på iPhone.

Om det har så mye for seg er ikke godt å si. Da Apple lanserte sin første Retina-skjerm var budskapet at øyet ikke klarer å se enkeltpunkter på skjermen når oppløsningen kommer opp i 300 PPI eller mer. Det er en påstand vi kan være enige i, for på skjermen i 4,5 tommerområdet klarer ikke vi å se noen store forskjeller i skarphet på 720p og 1080p.

LES OGSÅ: Dette betyr skjermoppløsningen

Utsnitt fra skjermen til LG G3.
Utsnitt fra skjermen til LG G3. Marius Valle
Så å gå for 1440 x 2560 piksler kontra det mer vanlige 1080 x 1920 piksler kan kanskje virke litt bortkastet. Ikke bare fordi du neppe vil se forskjell, men også fordi flere piksler betyr større arbeidsmengde for prosessorene, og dermed høyere strømforbruk.

LG mener imidlertid å ha løst dette problemet ved å gi skjermen avansert strømsparing. Batteriet har dessuten en voksen kapasitet på 3000 mAh.

LG har tatt forskjellige grep for å sørge for at skjermen bruker så lite strøm som mulig.
LG har tatt forskjellige grep for å sørge for at skjermen bruker så lite strøm som mulig. Marius Valle
Det vi helt sikkert kan si er at skjermen ser fantastisk ut. Den er skarp og har god fargegjengivelse. Bilder og video, som for ordens skyld var forhåndslastet av LG, så veldig bra ut. Så kan en alltids spørre seg hvor mye av oppskarpingen som gjøres av programvare, eller om mediafilene var forhåndsbehandlet til å se skarpere ut.

Vi får nok et mer helhetlig bilde av det hele når vi får testet telefonen over lengre tid.

LG har plassert tastene på baksiden. Laserdioden sitter til venstre for kameraet, og fotolyset til høyre har to lysdioder.
LG har plassert tastene på baksiden. Laserdioden sitter til venstre for kameraet, og fotolyset til høyre har to lysdioder.

Kamera

Kameraet er et annet høydepunkt. Det har en relativt vanlig oppløsning på 13 megapiksler.Kameraet har ifølge Anandtech.com den samme sensoren som G2. Det betyr i så fall at sensoren er en Sony-produsert på 1/3,06 tommer med en pikselstørrelse på 1,2 mikrometer.

I tillegg har LG fått på plass en optisk bildestabilisator, som enkelt forklart vipper på linsen i telefonen for å kompensere for små bevegelser du gjør med hånda. Det skal sørge for at lys treffer bildesensoren mer presist også når du tar bilder for hånd i svak belysning.

Stjernen er uansett lasermåleren. Denne sitter ved siden av kameraet, og skanner området foran kameraet ved å sende ut en infrarød laserstråle. Når lyset reflekteres beregnes avstanden til motivet, og fokusmotoren i kameraet justeres tilsvarende denne.

LG påstår at dette gir en autofokushastighet på så lite som 0,276 sekunder. Vi tviler ikke på at det stemmer. Kameraet jobber nemlig lynraskt.

Kameraet endrer fokuset lynraskt, og fokuserer på et blunk når vi flytter et motiv nært linsen, og tilsvarende når vi fjerner det.

Lysforholdene der vi testet ut kameraet var dessuten alt annet enn optimale, så dette lover virkelig godt. Vi har imidlertid ikke helt klart for oss hvilke avstander lanseren fungerer på, og når den faller tilbake på vanlig autofokus. Men vi ser i alle fall for oss at det blir enklere å fokusere i svak belysning.

Vi hentet for øvrig ut et par bilder vi tok med telefonen. De kan du se under.

Bilde tatt med LG G3.
Bilde tatt med LG G3. Marius Valle
Bilde tatt med LG G3.
Bilde tatt med LG G3. Marius Valle

Frontkameraet har vidvinken og kan ta sjøliser om du holder en hånd opp.
Frontkameraet har vidvinkel og kan ta sjøliser om du holder en hånd opp foran det. Marius Valle
Om du liker å ta sjøliser har telefonen et vidvinkelkamera med 2,1 megapiksler i front. Dette har større sensor enn tidligere, og kommer med en artig funksjon som lar deg ta bilder ved å holde en hånd opp foran kameraet.

Når du knytter neven setter den i gang en tre sekunders utløser og tar bilde. Hvor nyttig det er kan jo diskuteres, men det er litt stilig.

Høyttaleren på baksiden av telefonen drives av en forsterker på 1 watt. Den har samme forsterker som HTC One (M8).
Høyttaleren på baksiden av telefonen drives av en forsterker på 1 watt. Den har samme forsterker som HTC One (M8).

Kraftig høyttaler

LG har satt inn en høyttaler med en forsterker som kan levere en effekt på 1 watt. Dette er en øvelse vi har sett i HTCs telefoner det siste året, og det har sørget for at telefonen deres har spesielt god lyd.

Faktisk er det samme forsterker i G3 som på HTCs nye, en Cirrus Logic CS35L32.

LES OGSÅ: HTCs nye toppmodell er den flotteste telefonen vi har sett på lang tid

Vi konstaterer at G3 også spiller høyt. Det var ingen problem å høre musikk i støyete omgivelser.

Dessverre har LG satt denne høyttaleren på baksiden, og ikke fremsiden slik HTC gjør. Det er heller ikke snakk om stereolyd. Det hadde selvsagt gått ut over størrelsen om de plasserte disse i front, så vi klager ikke.

Men det er nå en gang slik at vi helst vil ha lyden mot oss, og ikke ut i rommet.

LG har gitt menyene og ikonene en overhaling med mer moderne uttrykk enn i fjor.
LG har gitt menyene og ikonene en overhaling med mer moderne uttrykk enn i fjor.

Brukergrensesnittet

G3 kjører Android 4.4, og har LGs menysystem på toppen. Denne gangen har de gått for såkalt «flat design», som enkelt og greit betyr at ikoner og menyer har mindre dill-dall, og enklere utforming uten skygger og slikt. LGs egne apper, som kalenderen og kontaktlisten, har fått fargekoder, slik at det angivelig skal være enklere å finne dem igjen når man veksler mellom apper.

LES OGSÅ: Dette er nytt i Android 4.4 KitKat

Det er en retning flere produsenter har tatt før dem, og G3 ville nok sett litt umoderne ut dersom de ikke gjorde denne opprenskingen.

Dette er en del av det LG forsøker å overbevise oss om at gjør telefonen enklere å bruke. Men egentlig opplever vi den ikke som vesentlig mer ukomplisert enn andre Android-telefoner. Det er mange menyer å grave seg ned i, det er et lass med forhåndsinstallerte apper og tjenester, og selv de funksjonen som spesifikt skal gjøre telefonen enklere å bruke fremstår som litt kompliserende.

Du kan justere tastaturstørrelsen etter eget ønske.
Du kan justere tastaturstørrelsen etter eget ønske.

Tastatur som kan vokse

Vi tenker spesielt på tastaturet. LG har gjort det mulig å endre høyden på dette, slik at det skal passe bedre til dine tomler. Vi liker idéen, men vi spør oss om det egentlig er et skrikende behov for dette der ute. Det kan like gjerne oppfattes som nok et valg å ta stilling til.

På tastaturet kan du velge ordforslag ved å stryke oppover mot dem.
På tastaturet kan du velge ordforslag ved å stryke oppover mot dem. Marius Valle
LG vil også at du skal kunne velge ordforslag uten å trykke på dem ved å sveipe oppover  mot disse med tommelen i stedet. Sikkert nyttig om du gjør det til en vane å bruke det.

Det vi liker best med tastaturet er at det er lett å endre på ord. Har du skrevet noe feil holder du mellomromtasten inn, så kan du flytte tekstmarkøren ved å sveipe til høyre og venstre. Veldig smart.

LES OGSÅ: 5 apper du kan glemme på iPhone

Widgeten nest øverst er LGs Smart Notice funksjon.
Widgeten nest øverst er LGs Smart Notice funksjon. Marius Valle
I tillegg kommer en rekke andre funksjoner, som «Smart Notice». Denne skal følge med på hvordan du bruker telefonen, og foreslå at du kan slette apper du ikke lenger bruker, ser på filer du har lastet ned men ikke åpnet, og følge med på værmeldingen og foreslå at du tar med paraply.

Det andre er sikkerhetsfunksjoner som «Knock Code», som lar deg dunke et mønster på skjermen for å låse den opp, og mulighet for å skjule og kryptere filer på telefonminnet og minnekortet.

LES OGSÅ: Slik sporer du mobilen din

Varselmenyen har gjennomsiktig bakgrunn.
Varselmenyen har gjennomsiktig bakgrunn.

Enklere, eller?

Vi skal ikke gå gjennom alle programvarefunksjoner her. Vi skal nøye oss med å dele første inntrykket.

Selv om vi liker at LG har hatt en intensjon om å gjøre telefonen enklere og smartere, syns vi ikke telefonen fremstår som mindre overveldende enn for eksempel Sony Xperia Z2. Kanskje tvert i mot. Det er mye å justere på og mange funksjoner å forholde seg til.

Det er selvsagt altfor tidlig å konkludere, for det jo mye som kan virke litt voldsomt når du skal gå gjennom det på en liten halvtime.

Vi opplevde dessuten telefonen som litt treg. Det var en tanke ventetid fra vi trykke på ikoner til ting skjedde. Ikke så mye at vi sto og tvinnet tomler, men nok til at det var noe vi merket oss.

Årsaken kan godt være at det var et tidlig eksemplar, så vi skal ikke påstå at G3 er treg.

LG G3 ved siden av Sony Xperia Z2.
LG G3 ved siden av Sony Xperia Z2.

Oppsummert

Førsteinntrykket er at LG G3 har ønsket å gjøre det enkelt, men samtidig pøst på med funksjoner for å oppnå dette. Det kan likevel være at det er kjempepraktisk i bruk, så vi får se hva vi lander på når vi har fått testet telefonen. Men noen aha-opplevelse fikk vi avgjort ikke.

Alt i alt er har vi et godt inntrykk av LG G3. Den ser veldig bra ut, og later til å være godt bygget. Den store skjermen ser nydelig ut, og LG har utnyttet plassen godt.

Kameraet er vi også veldig spente på å bli bedre kjent med. Laserfokus virker i grunnen som en veldig god idé.

G3 har alt en real toppmodell skal ha, og tåler sammenligning med Samsung Galaxy S5, HTC One (M8) og Sony Xperia Z2.

Selv om vi er litt usikre på om den er så voldsomt mye enklere å bruke enn andre Android-telefoner, fremstår den heller ikke som mer komplisert. Mange funksjoner og innstillingsmuligheter er tross alt vanlig på Android-telefoner.

Vi ser frem til å bli bedre kjent i alle krikene og krokene til G3.

G3 (til venstre) ved siden av Sony Xperia Z2.
G3 (til venstre) ved siden av Sony Xperia Z2. Marius Valle
Vi skulle gjerne sett at LG også sørget for at telefonen var vanntett, slik Galaxy S5 og Xperia Z2 er. For akkurat det er ingen gimmick.

Vi er også litt usikre på om LG har lagt seg litt høyt i pris, for det ser ut til at den kommer til å koste omtrent det samme som dens viktigste konkurrenter. Vi sier ikke at den ikke er verdt pengene, men pris har lenge vært et av de største fortrinnene LG har hatt. LG G2 var en flott telefon til en fin pris, men sammenlignet med dyre modeller som Galaxy S4 og iPhone 5 ble den ingen hyllevelter i Norge.

G3 bør derfor være hakket bedre enn konkurrentene for å slå an, tror vi. Det skal vi finne ut av når vi får klørne i et testeksemplar.

LES OGSÅ:

Nokia Lumia 630: Slik er den første Windows Phone 8.1-mobilen

LG G2 Mini: En mini-telefon med 4,7 tommers skjerm

Nokia Lumia 1320: Denne har et alvorlig bra batteri

Sony Xperia Z2: Dette er en av de beste smarttelefonene akkurat nå

Samsung Galaxy S5: Den beste Galaxy-modellen til nå  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.