MOBIL

Test: LG G2 MINI

En mini-telefon med 4,7 tommers skjerm

TEST: LG G2 Mini.

Marius ValleMarius ValleJournalist
14. mai 2014 - 19:59
Vis mer
 

Kort oppsummert

Utseendet er stort sett det eneste LG G2 Mini har til felles med den originale G2. Den har langt svakere maskinvare, for lite minne, og en lavoppløst skjerm. Lav pris gjør likevel at den kan være et interessant valg.

Test: LG G2 Mini

Å lage mindre versjoner av flaggskipene er en populær øvelse blant mobilprodusentene. Sony har sin Xperia Z1 Compact, Samsung sin Galaxy S4 Mini, HTC sin One Mini, og nå LG sin G2 Mini.

Med hederlig unntak av Sony Xperia Z1 Compact, kommer disse miniversjonene alltid med kraftig nedskalert spesifikasjonsliste. Dette er også tilfellet med LG G2 Mini, men så er prisen også ganske så hyggelig. I skrivende stund koster den 2300 kroner uten abonnement.

Det er i grunnen en grei pris. Her får du Android 4.4 KitKat, 4,7 tommers skjerm, LTE (4G), en firekjerneprosessor, og ellers alle nødvendige spesifikasjoner. Den har også et åtte megapikslers kamera.

Mini og mini, fru Blom

Det er kanskje litt freidig å kalle en telefon med 4,7 tommers skjerm «Mini», men LG har gjort en god jobb med å fylle fremsiden av telefonen med skjerm. Som på storebror er det lite ramme rundt skjermen her. I praksis er G2 Mini en tanke bredere, lengre og tykkere enn Sony Xperia Z1 Mini, og en del større enn iPhone 5S. Men så er disse også i høyere prisklasser.

Telefonen er ganske lik storebror G2 i utseende.
Telefonen er ganske lik storebror G2 i utseende. Marius Valle
Foruten glassplate i fronten, er G2 Mini laget i plast. Bakdekselet har et fint fiskenettmønster, og kan fjernes for å skifte batteri, SIM-kort og minnekort.

Vi har ikke mye å utsette på kvalitetsfølelsen her. Telefonen later til å være godt bygget.

LG har for øvrig videreført designen med taster på baksiden av telefonen. Her er både volum- og strømtasten. Det fungerer greit, uten at vi savner dette på andre telefoner.

Det er ellers ingen taster under skjermen på telefonen. LG har gått for ikoner på skjermen i stedet.

LES OGSÅ: Tre tjenester du bør slutte å betale for

Skjermen er relativt lavoppløst, men fungerer greit til de fleste oppgaver.
Skjermen er relativt lavoppløst, men fungerer greit til de fleste oppgaver. Marius Valle

Lavoppløst skjerm

Selv om skjermen er ganske stor, er den lavoppløst. 960 x 540 piksler fordelt utover 4,7 tommer gir en punkttetthet på 234 ppi. Det er en anelse lavere punkttetthet enn på giganten Nokia Lumia 1320. Skjermen gir oss altså ikke bakoversveis, men vi opplever den som fullt brukbar til alt fra surfing til video.

Vi skal dog ikke legge skjul på at vi hadde foretrukket 1280 x 720 pikslers oppløsning på en skjerm av denne størrelsen.

At telefonen kjører Android 4.4 betyr at den har siste utgave av Android, som jo er positivt. LG har likevel lagt mye arbeid i å sminke Googles menyer, i form av egne menyer. Den grunnleggende strukturen her uansett som på de fleste andre Android-telefoner.

LES OGSÅ: Slik kommer du i gang med Android

Meningene LGs menysystemet er delte. Vi syns det fungerer bra, men praktiske snarveier i startlinjemenyen, og noen smarte nyvinninger.

«Knock Code» lar deg dunke inn et mønster på skjermen for å låse den opp. Du trenger ikke å skru på skjermen før du gjør dette, og du kan dunke mønsteret hvor som helst på skjermen.
«Knock Code» lar deg dunke inn et mønster på skjermen for å låse den opp. Du trenger ikke å skru på skjermen før du gjør dette, og du kan dunke mønsteret hvor som helst på skjermen. Marius Valle

Bank opp telefonen

En av de smarteste nyhetene er «Knock Code». I stedet for passord eller fingeravtrykkleser kan du bare dunke på skjermen i et bestemt mønster for å låse opp telefonen. Du trenger ikke engang dunke de samme stedene, bare du gjør det i riktig rekkefølge. Det fungerer ganske bra, selv om vi av og til opplever at telefonen ikke oppfatter at vi dunker inn koden. Det skjer likevel ikke ofte nok til at vi irriterer oss over det.

LES OGSÅ: Slik sporer du mobilen din

Ved å dunke to ganger på skjermen kan du vekke telefonen. Du kan også sette den i hvilemodus på samme måte dersom du dunker to ganger på et tomt område på startskjermen. Praktisk. I alle fall med tanke på at strømtasten ikke er tilgjengelig når telefonen ligger på ryggen.

LG har også lagt til en funksjon kalt «Quick Memo», som lar deg ta en skjermbilde du kan tegne på. Lurt om du for eksempel vil merke av noe på et kart du skal dele med noen.

G2 Mini kan ellers brukes til mye det samme som dyrere telefoner, inkludert e-post, kalender, musikk og video.

Lyden i hodesettutgangen har vi ikke så mye å utsette på. Høyttaleren på telefonen fungerer greit.

LG har slurvet med oversettelsene flere steder i menyene. Her er et eksempel.
LG har slurvet med oversettelsene flere steder i menyene. Her er et eksempel. Marius Valle

Slurv

Vi merker oss for øvrig at LG har slurvet med oversettelsene her. Det gir noen artige utslag, som for eksempel at det er «10 minutter venstre» (10 minutes left), en del orddelingsfeil, og enkelte uforståelige menyvalg.

Et stort problem er det ikke, men det gir et inntrykk av at dette er venstrehåndsarbeid.

Bakdekselet kan fjernes, slik at du kan skifte batteri, og SIM-/minnekort.
Bakdekselet kan fjernes, slik at du kan skifte batteri, og SIM-/minnekort. Marius Valle

Maskinvare og spesifikasjoner

Maskinvaren under panseret er langt fra det du får på storebror G2. Den har en firekjernet Cortex-A7-prosessor på 1,2 GHz. Dette er kraft nok til det meste, men telefonen er ikke spesielt godt egnet til de tunge oppgavene, som avanserte spill.

For eksempel forsøkte vi å installere spillet GTA: San Andreas på G2 Mini, som hakker så mye at det i praksis er ubrukelig på telefonen.

Vi merker også at telefonen blir litt treg om det skjer mye samtidig, for eksempel om vi laster ned en stor app samtidig som vi gjør annet.

Telefonen har ellers det meste av tekniske finesser, inkludert en IR-lampe som lar deg bruke den som fjernkontroll til TV-en din.

Noe av det som irriterer oss mest med denne telefonen er at den har svært liten lagringskapasitet.
Noe av det som irriterer oss mest med denne telefonen er at den har svært liten lagringskapasitet. Marius Valle
Dessverre har den veldig lite minne. Av 8 GB er 3,87 GB tilgjengelig, og du trenger ikke installere mange apper eller ta opp mange videoer før det er fullt. Dette er en stor skavank, spør du oss. Skal du bruke den til mer enn surfing og e-post er du i praksis nødt til å kjøpe et minnekort i tillegg.

SE OGSÅ: Hele spesifikasjonslisten til LG G2 Mini

Det grunnleggende er ellers på plass. Det er god talekvaliet, og batteriet har relativt god kapasitet. I praksis varer telefonen minst en dag, med mindre du sitter og trykker på den hele tiden.

LES OGSÅ: Er det egentlig noen vits i å kjøpe den nyeste modellen?

Tastene sitter på baksiden av telefonen.
Tastene sitter på baksiden av telefonen. Marius Valle

Kamera

Kameraet syns vi også er rimelig bra med tanke på at dette er en telefon i mellomprisklasse. Det er ingen match for dyre toppmodeller, selvsagt, men absolutt godkjent prisen tatt i betraktning.

Oppløsningen er åtte megapiksler. Kameraet har noen nyttige funksjoner, som panorama, HDR-foto, seriefoto og «Time Catch Shot» som kort sagt tar opp video, og lagrer denne som bilder når du trykker på utløseren. Dermed kan du velge et bilde fra før du trykket.

Kameraet har åtte megapikslers oppløsning. Det tar bilder i realtivt god teknisk kvalitet.
Kameraet har åtte megapikslers oppløsning. Det tar bilder i realtivt god teknisk kvalitet. Marius Valle
Om du først og fremst skal dele bilder i sosiale medier duger dette kameraet.

Du kan ta opp video i full HD, og bildekvaliteten i opptakene er ganske god. Vi merker oss imidlertid at lyden er kraftig behandlet for å fjerne støy og slikt. Det høres i enkelte opptak ut som om det er lagt romklang på lyden.

Du ser eksempler på bilder og video tatt med LG G2 Mini under.

Bilde tatt med LG G2 Mini.
Bilde tatt med LG G2 Mini. Marius Valle
Bilde tatt med LG G2 Mini.
Bilde tatt med LG G2 Mini. Marius Valle
Bilde tatt med LG G2 Mini.
Bilde tatt med LG G2 Mini. Marius Valle

Alternativer

Det mangler ikke på alternativer om du er ute etter en grei telefon i mellomprisklassen, altså mellom 2000 og 3000 kroner. Her er noen vi mener det er verdt å se nærmere på:

Nokia Lumia 1320: Har mye større skjerm, og er neppe noe du vurderer om du vil ha en «Mini»-telefon. Men prisen er i skrivende stund nede i 2000 kroner, så dette er en telefon du bør vurdere om du vil ha en god telefon til en god pris. Batteritiden er dessuten svært god.

LES MER: Denne har et alvorlig bra batteri

HTC One Mini: Har en mindre skjerm, men høyere oppløsning. Stereohøyttalere i front gjør at den byr på bedre lyd. Har stort sett samme muligheter som G2 Mini, men mangler minnekortstøtte. Koster fra 2500 kroner.

LES MER: Test av HTC One Mini

Samsung Galaxy S4 Mini: Samsungs minivariant av Galaxy S4 har mindre skjerm enn G2 Mini, men samme oppløsning. Den oppleves som noe skarpere. Batteriet har ikke like stor kapasitet, men ved vanlig bruke slipper du å løpe etter laderen i løpet av dagen. Koster i skrivende stund fra 2700 kroner.

LES MER: TEST: Samsung Galaxy S4 Mini

LG Google Nexus 5: Nexus 5 er en godt spesifisert telefon som kjører umodifisert Android. Den har også stor skjerm, og dermed er den kanskje ikke et aktuelt valg for deg som vil ha en minitelefon. Men med en pris på 2800 kroner får du usedvanlig mye for pengene her.

LES MER: En titt på Nexus 5

Det er også greit å vite at du får den originale G2 for 3500 kroner. Om du vil ha en minitelefon som også er godt spesifisert koster Sony Xperia Z1 Compact fra 3800 kroner.

Bakdekselet har et fiskenettmønster.
Bakdekselet har et fiskenettmønster. Marius Valle

Konklusjon

LG G2 Mini er ingen dårlig telefon, men det er noen hovedankepunkter som trekker ned. Det ene er skjermen, som har noe lav oppløsning. Det andre er minnekapasiteten som, for å si det mildt, er knapp.

Utover dette har telefonen de fleste muligheter, med mindre du har planer om å spille de heftigste spillene. G2 Mini egner seg greit til surfing, musikk, sosiale medier og slik bruk. Kameraet er godkjent og batteritiden er god.

Minivarianten fremstår likevel som en skygge av storebror LG G2.

Vil du ha en mini-telefon som er godt spesifisert er det fremdeles Sony Xperia Z1 Compact eller iPhone 5/5S som gjelder.

NB: Vi gjør oppmerksom på at G2 Mini finnes med og uten 4G-støtte. Disse variantene koster i skrivende stund det samme. Vi har vurdert 4G-varianten.

LES OGSÅ:

Dette er en av de beste smarttelefonene akkurat nå

Et imponerende stykke teknologi som får oss til å trekke på skuldrene

Denne har et alvorlig bra batteri

Denne lar deg lade mobilen to ganger

Dette er Googles krav til mobilprodusentene  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.