MOBIL

Test: D-Link DIR-510L

Lynraskt nettverk i lomma

D-Links reiseruter er batteridrevet og støtter 802.11ac.

Denne ruteren er batteridrevet, støtter 802.11ac, og får plass i lomma.
Denne ruteren er batteridrevet, støtter 802.11ac, og får plass i lomma. Bilde: Marius Valle
Marius ValleMarius ValleJournalist
18. mai 2014 - 15:34
Vis mer

Om du er mye ute og reiser, eller bare har behov for en liten trådløs ruter kan D-Links nye DIR-510L være et aktuelt valg. Dette er en portabel ruter med mange muligheter.

Du kan nemlig like gjerne bruke den som din primære ruter hjemme, som portabelt internetthotspot i bilen, på hotellrom og andre steder det kan være praktisk å sette opp et trådløst nettverk.

I tillegg støtter den Wi-Fi-protokollen 802.11ac, som gjør at du teoretisk kan oppnå datahastigheter på inntil 433 Mbps.

Spesifikasjoner

En skulle kanskje tro at en portabel ruter hadde plass til SIM-kort, slik at du kunne koble deg til internett overalt. Det er imidlertid ikke støtte for dette direkte.

Du kan dog koble til et USB-modem, og en hel del USB-modemer er støttet. En liste over hvilke det gjelder finner du på produsentens nettsider.

Den største ulempen med dette er selvsagt at du må ha en dings i tillegg. På den annen side er det mulig å «oppgradere» den mobile nettverkstilkoblingen uten å bytte ut hele ruteren.

LES OGSÅ: Test av NetCom 4G-ruter

Om du vil bruke den sammen med et bredbåndsmodem er det tilkobling for en RJ45-plugg, eller 8P8C for å være helt korrekt. Dette er i seg selv interessant, siden du i teorien kan sette opp et trådløst nettverk på hoteller, arbeidsplassen eller andre steder du får internett via kabel. Lurt om du er på tur og sliter med det trådløse nettverket som tilbys.

Verdt å nevne er at det ikke er mulig å bruke denne nettverkspluggen til å koble utstyr til et eksisterende nettverk. Ruteren kan dermed ikke fungere som et aksesspunkt for utstyr som ikke har trådløs nettverksstøtte.

Det er også mulig å koble ruteren til eksisterende trådløse nettverk.

LES OGSÅ: Denne lar deg sjekke hvor mange kalorier det er i maten

USB-tilkoblingene kan brukes til lading og USB-lagringsenheter. I bunnen er det tilkobling for kablet nettverksaksess.
USB-tilkoblingene kan brukes til lading og USB-lagringsenheter. I bunnen er det tilkobling for kablet nettverksaksess. Marius Valle
I tillegg til en micro-USB-tilkobling for strømforsyning, har selve ruteren to USB-tilkoblinger. Den ene brukes til å dele innhold fra en USB-lagringsenhet, og den andre til USB-modem, eller en lagringsenhet. Begge portene kan brukes til å lade mobil, men den ene leverer 500 mA, og den andre 1000 mA og er dermed best egnet.

I tillegg har ruteren et 4000 mAh batteri innebygget. Altså kan du sette opp et nettverk uten å ha strømkilde tilgjengelig. Dette gjør det også mulig å bruke ruteren som en nødlader til mobilen din.

D-Link sier ingenting om hvor lang brukstid du kan forvente av et fulladet batteri.

LES OGSÅ: TEST: 7800 mAh i lomma

Fildelingsfunksjonene på ruteren består av to deler. Du kan enten få tilgang til filene dine via DLNA-fildeling, eller ved å benytte D-Links Shareport-funksjon. Sistnevnte har en app tilgjengelig til iOS og Android, og gjør at du kan få tilgang til filer på en tilkoblet USB-lagringsenhet lokalt i nettverket eller via internett.

Dersom du bare ønsker å ha muligheten til å hente eller lagre filer er dette greit. Det fungerer imidlertid ikke å koble USB-harddisker til som nettverksdisker. I alle fall ikke som vi har klart å finne ut av. Å kunne se gjennom filer via en mobilapp er uansett praktisk nok.

På toppen sitter strømbryter og WPS-knapp.
På toppen sitter strømbryter og WPS-knapp. Marius Valle
Ifølge D-Link skal det være mulig å få tilgang til filer via internett også, dersom du laster ned appen deres. Det får vi ikke til å fungere. D-Links mylder av apper til Android gjør det ikke mer forståelig.

Ruteren har ellers to lysdioder. Den ene forteller deg om ruteren har internettilkobling, og den andre hvor mye batterikapasitet som gjenstår. Den har også en skyvebryter for å skru av, på eller sette ruteren i ladermodus slik at du kan lade en mobil uten at ruterfunksjonaliteten er aktivert.

LES OGSÅ: 4 tips for å få mer ut av iPad

DIR-510L har et enkelt webgrensesnitt, og gjøres klar på et øyeblikk.
DIR-510L har et enkelt webgrensesnitt, og gjøres klar på et øyeblikk.

I bruk

Å sette opp ruteren er enkelt nok. Skru den på, og koble til mobil, nettbrett eller PC. Vi setter pris på at D-Link har forhåndsbeskyttet ruteren med passord, slik at du ikke i vanvare setter opp nettverk som er tilgjengelig for alle og enhver.

Deretter kobler du til nettverkskabel om du vil gå trådløst, eller kobler ruteren til et tilgjengelig trådløst nettverk om du vil bruke den som «repeater». Vi får det siste ikke til å fungere med vår Apple Airport-ruter, men så er Apples rutere av det sære slaget uansett. Det fungerte fint med en annen ruter vi forsøkte.

Oppsett gjør du via nettleseren, og praktisk nok vises mobilsider om du forsøker å koble til med mobilen din.

Det er i grunnen veldig enkelt og greit. Dette er dog et tveegget sverd, for en del avanserte innstillinger er ikke tilgjengelig, som port forwarding.

Ruteren setter som standard opp to nettverk. Det ene på 2.4 GHz-båndet, og det andre på 5 GHz-båndet. Om du så har utstyr som ikke støtter 5 GHz-båndet kan du koble det til 2,4 GHz-båndet. Du kan sette forskjellige nettverksnøkler på disse nettverkene om du vil.

Det er ellers mulig å sette opp såkalte gjestesoner, som lar deg gi gjester nettverkstilgang uten at de har tilgang til det øvrige nettverket.

Ruteren har en WPS-knapp, slik at det er lett å koble seg til.

LES OGSÅ: Chromecast får innhold fra NRK og TV2

Laderinngangen sitter ved siden av RJ45-inngangen. Du kan ikke bruke denne til å koble kablet nettverksutstyr til et trådløst nettverk.
Laderinngangen sitter ved siden av RJ45-inngangen. Du kan ikke bruke denne til å koble kablet nettverksutstyr til et trådløst nettverk. Marius Valle
Hastighet og stabilitet har vi i praksis ikke hatt noen problemer med. Vi har ikke hatt anledning til å teste reelle hastigheter via 802.11ac mot PC, da vi ikke har PC med 802.11ac-støtte. Vi har dessuten testet ruteren i et miljø med svært mange aktive trådløse nettverk, så det er vanskelig å si noe sikkert om ytelsen. Vi registerer imidlertid at vi med mobil får en praktisk nedlastingsshastighet på rundt 80 Mpbs fra PC til mobil, og en opplastingshastighet på rundt 10 Mbps fra mobil til PC.

Men som sagt: Her er det mange variabler, og vi har ikke kontroll på alle, så dette resultatet er ingen fasit.

Batteritiden til ruteren er i praksis mellom fem og åtte timer i vår erfaring. Dette avhenger av bruksmønster. Lader du en mobil samtidig vil brukstiden naturlig nok bli kortere. Det er greit å vite at batteriet i ruteren ikke vil lades dersom du har en enhet koblet til som trekker mer enn 700 mA.

Et annet vesentlig poeng er at det ikke er mulig å trekke 1000 mA fra USB-porten når ruteren er på. Du må altså skru den av for å få mest mulig effektiv lading.

LES OGSÅ: 25 smarte tips og triks til Samsung Galaxy

Om du trenger strøm på farten kan du bruke batteriet, som har en kapasitet på 4000 mAh, til å lade mobilen.
Om du trenger strøm på farten kan du bruke batteriet, som har en kapasitet på 4000 mAh, til å lade mobilen.

Konklusjon

Vi syns D-Links portable ruter er smart, men vi savner støtte for tilkobling av nettverksdisker. Vi skulle gjerne også sett flere avanserte innstillinger i menyen.

Når det er sagt, så er det ikke alle som har behov for dette. Om du klarer deg uten, og trenger en lommeruter som dette er det egentlig ikke så mye å utsette på den.

Spesielt at den støtter 802.11ac tror vi vil friste. Det gjør blant annet at fildeling mellom enheter som støtter det går kjapt. Det er også lurt at den har batteri integrert.

Det er slett ikke dumt å ha med denne på ferie heller. Om du for eksempel skal på biltur og trenger underholdning til gjestene i baksetet, kan du koble til en USB-lagringsenhet med video, og strømme video via D-Links mobilapp. Om det er internettilgang i veggen på hotellet setter du kjapt opp et nettverk.

D-Link DIR-510L Wi-Fi AC750 koster i skrivende stund rundt 1000 kroner.

LES OGSÅ:

Slik gjør du Android-mobilen din raskere

Rivaler innen trådløs lading kniver om å få lade mobilen din  

En mini-telefon med 4,7 tommers skjerm

Denne appen lar deg snakke fra rett levra

Dette er vårens viktigste smarttelefoner  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.