MOBIL

Test: SONY SMARTBAND

Dette armbåndet logger alt du gjør

TEST: Sony Smartband

Marius ValleMarius ValleJournalist
30. mai 2014 - 19:30

Spesifikasjoner

Produkttype: Aktivitetstracker. Bluetooth-tilkobling til smarttelefon med Android 4.4 og Bluetooth 4.0 LE.

Pris: Ca 600 kroner

Etter at smarttelefonprodusentene nå har stappet alt de klarer inn i telefonene, sitter de og klør seg i hodet og lurer på hvordan de skal få oss til å kjøpe flere av produktene deres.

Smartklokker og aktivitetsmålere ser ut til å være det foreløpige svaret de har kommet frem til, for nå for tiden er det knapt noen av produsentene som ikke også lager noe som du kan ha på håndleddet.

LES OGSÅ: Aktivitetsarmbåndet for deg som liker tall og statistikk

Håndleddtilbehør er sannelig ikke noen ny øvelse for Sony, og det siste påfunnet er SmartBand. Dette er en liten, vanntett Bluetooth-basert bevegelsessensor kalt Sony Core, som festes i et gummiarmbånd.

Den snakker med en app kalt Lifelog på telefonen din, og tanken er at appen og armbåndet til sammen skal lage en logg over livet ditt.

Selve armbåndet er egentlig ikke så mye annet enn en fancy skritteller. Den har en bevegelsessensor, og logger dine bevegelser.

Disse dataene overføres til Lifelog, slik at du kan se hvor mange steg du har tatt mens du har gått eller løpt, og hvor mye du har beveget deg om natta.

Basert på denne informasjonen kan Lifelog også gjøre et overslag av hvor mange kalorier du forbrenner i løpet av dagen.

Selv om det er Sony som står bak, kan appen og armbåndet brukes sammen med alle Android 4.4-telefoner.

LES OGSÅ: Denne skjermen er sylskarp

Lifelog lager en animasjon over dagens aktiviteter, og viser deg detaljene i flisene nederst på skjermen.
Lifelog lager en animasjon over dagens aktiviteter, og viser deg detaljene i flisene nederst på skjermen.

En automatisk dagbok

Løsningen handler for øvrig om mer enn bare aktivitetsmåling. Lifelog-appen måler nemlig også hvor lang tid du bruker på å kommunisere med andre, ta bilder, høre på musikk, se video, spille, lese og surfe. Den følger for eksempel med på hvor lang tid du bruker på samtaler og SMS, eller hvor mye du ser på YouTube.

Du kan sette mål for alle disse aktivitetene. Nyttig om du for eksempel vil kutte ned på tiden du bruker på Facebook. Om du maksimalt vil bruke Facebook en halvtime om dagen, setter du 30 minutter som mål. Appen vil da fortelle deg om du er over eller under målet.

Du setter tilsvarende mål for antall skritt eller hvor lenge du har som mål å gå hver dag. Om du vil passe på å få nok søvn kan du også sette søvnmål.

LES OGSÅ: Test: Jawbone Up

En tast på siden av Smartband lar deg aktivere nattmodus, og kan brukes til å opprette såkalte bokmerker.
En tast på siden av Smartband lar deg aktivere nattmodus, og kan brukes til å opprette såkalte bokmerker.

Få funksjoner på armbåndet

Selve armbåndet har ikke all veden med funksjoner. Det har vibrasjonsmotor, og kan vibrere når telefonen din ringer eller når utvalgte apper sender varsler. Det kan også vibrere om det mister kontakten med mobilen, og kan vibrere om morgenen for å vekke deg (dersom du klarer å våkne av vibrasjoner).

Armbåndet har to moduser; dagmodus og nattmodus. Nattmodus brukes når du sover. For å veksle mellom modusene trykker du på tasten på armbåndet. Tasten kan også brukes til å sjekke hvilken modus det står i. Tre lysdioder på siden forteller deg dette.

Bokmerker lagrer sted, tid, temperatur og lar deg legge til notater.
Bokmerker lagrer sted, tid, temperatur og lar deg legge til notater. Marius Valle
Det er også mulig å lage såkalte bokmerker ved å trykke to ganger på tasten. Da lages en oppføring i Lifelog, hvor sted, værmelding og dine eventuelle notater legges til.

Du kan også installere apper på telefonen, som kan styres av armbåndet. Dette inkluderer mulighet til å styre musikkspilleren, ta bilder eller finne igjen mobilen ved å dunke på armbåndet. Du kan bare bruke én slik app om gangen, og veksler mellom dem i innstillingene til Smartband.

Batteriet i armbåndet varer for øvrig i dagesvis. I løpet av testperioden på en uke har vi hatt behov for å lade det én gang. På telefonen kan du se hvor mye batteritid du har igjen. Lading gjøres via vanlig micro-USB, og en opplading tar en halvtime.

LES OGSÅ: 10 smarte dingser til mobilen din

Under hver aktivitet kan du se en detaljert oversikt som brytes ned til døgnets timer.
Under hver aktivitet kan du se en detaljert oversikt som brytes ned til døgnets timer.

I praksis

Lifelog-appen lager en automatisk oversikt over hva du har gjort i løpet av dagen. Hvor mye tid du har brukt på hver aktivitet samles som «fliser» du kan trykke på for å få mer informasjon.

Under hver flis får du fine grafer som gjør det lett å identifisere hvilke tidsrom du er mest aktiv i hver kategori. Her kan du også se grafer over uken, måneden eller året.

Nå skal vi innrømme at vi er litt i stuss over hvorfor vi skulle ønske å vite hvor mye tid vi bruker på musikk, hvor mange bilder vi tar og slikt, men det kan være mange ønsker å ha en viss oversikt over hva de bruker tiden til.

Av de tilgjengelige aktivitetene setter vi mest pris på skritteller, fototeller, og søvnmåleren. Skritteller er åpenbart praktisk siden du kan se om du er for passiv. Fototeller syns vi er kjekt fordi vi ved å se i loggen kan bli minnet på at vi tok en hel del bilder en dag, mens søvnmåleren forteller oss om vi får nok søvn.

Akkurat denne søvnmåleren er verdt nærmere omtale. Når du aktiverer armbåndets nattmodus vil Lifelog begynne å spore søvnen din. Basert på bevegelse lager den en graf som forteller om du har vært våken, om du sover lett, eller om du sover tungt. Om morgenen kan du da se en omtrentlig oversikt over hvor mye søvn du faktisk har fått i løpet av natta.

Om så din bedre halvdel klager over at du er daff og uinteressert, kan du bare starte opp Lifelog, finne frem grafen og peke på dette som grunnen.

LES OGSÅ: 5 apper du kan glemme på iPhone

Lifelog-bokmerker er også ganske lurt. Med disse kan du lagre noe spesielt, for eksempel om du er på tur i skogen og finner et sted du gjerne vil gå tilbake til senere. Eller kanskje du er på storbyferie, og finner interessante butikker eller restauranter du vil lagre.

Vi skulle gjerne sett at det var en webtjeneste knyttet til Lifelog, slik at vi kunne gjort mer med dataene som lagres. Slik det fungerer nå er alt knyttet til mobilen din.

Det er også verdt å nevne at appen vil følge med på hvor du har vært, slik at du kan se dette i et kart i ettertid.

Smartband har ingen skjerm.
Smartband har ingen skjerm.

Mister kontakten

Vi har brukt Smartband en ukes tid. På denne tiden er det noen ting vi har merket oss.

Det ene er at Smartband og mobilen mister kontakten veldig ofte. Det går litt i perioder, og vi har ikke noen gode forslag til hvorfor det enkelte dager er et problem, og andre dager ikke.

Når dette skjer må vi berøre Smartband med mobilen for å koble til via NFC igjen. Forbindelsen kan da holde seg fra noen minutter til noen timer før den brytes igjen.

Det andre er at vi flere ganger har opplevd at armbåndet faller av hvis det hekter seg fast i bukselomme og slikt. Siden det er i gummi kan det også bli litt svett under reima på varme dager.

Søvnmåleren registerer hvor mye du beveger deg i løpet av natta. Her har vi brukt automatisk aktivering av nattmodus, noe som gjør at den slutter å registere søvn etter et gitt tidspunkt. I dette tilfellet sluttet den å registere søvn klokken 0600.
Søvnmåleren registerer hvor mye du beveger deg i løpet av natta. Her har vi brukt automatisk aktivering av nattmodus, noe som gjør at den slutter å registere søvn etter et gitt tidspunkt. I dette tilfellet sluttet den å registere søvn klokken 0600.

Nattmodusen kunne vært bedre

Vi er også litt lunkne til hvordan nattmodusen fungerer. Denne registrerer nemlig ikke at du sover med mindre du gir den beskjed om det. Du har valget mellom automatisk eller manuell aktivering av nattmodus. Ingen av metodene er spesielt praktiske.

Automatisk aktivering forutsetter at du alltid legger deg og står opp på gitte tidspunkt. Om du mot formodning ikke har lagt deg når nattmodus aktiveres, stoppes all registering av skritt, uansett om du går eller ei. Om morgenen vil den automatisk slutte å registrere at du sover, selv om du fortsatt ligger i sengen. Så om du har sovet lenger, registereres ikke dette.

Manuell aktivering krever at du faktisk husker å aktivere eller deaktivere nattmodus. Den går ikke automatisk ut av nattmodus om du for eksempel begynner å gå. Det ville jo vært naturlig at appen forsto at du sannsynligvis ikke ligger og sover dersom du har tatt noen hundre skritt. Og glemmer du å aktivere nattmodus gjør den ikke dette av seg selv.

Det beste ville naturlig nok vært om Lifelog selv klarte å avgjøre om du sov eller ikke, ved å anta at det er sannsynlig at du sover innenfor et gitt tidsrom, og så anta at du var våken om du begynte å gå eller bruke telefonen.

Senest natten før vi skrev denne testen har Lifelog logget at vi har brukt Facebook ni timer i løpet av natten, uten at vi helt forstår hvorfor dette skjer. Vi antar at Facebook har hatt en bakgrunnsprosess gående eller noe sånt, men det er i alle fall tydelig at appen ikke nødvendigvis krever at du ser på telefonen for å registere at du bruker en app.

Og det er jo unektelig litt merkelig at appen både registerer at vi sover og bruker Facebook samtidig.

LES OGSÅ: 25 tips og triks til Sony Xperia Z2

Sony Core-enheten, som sitter i selve armbåndet, er vanntett og lades via USB.
Sony Core-enheten, som sitter i selve armbåndet, er vanntett og lades via USB.

Problemer med skritteller

Vi kan også sutre litt over at skrittelleren av en eller annen grunn ikke alltid henger med. Ved en anledning var vi ute og gikk en times tid, men Lifelog har ikke registrert dette i det hele tatt. Vi er usikre på hva grunnen er.

Generelt har vi en mistanke om at skritt underrapporteres, for vi har opplevd at appen rapporterer veldig få skritt etter at vi har gått et stykke. Vi testet en kjapp løype på 750 skritt, hvor Smartband rapporterte nesten nøyaktig 100 skritt færre enn vi talte, så det kan se ut til at den er litt kresen med hva den registerer som et skritt.

Smartband er lett, og sitter godt på håndleddet.
Smartband er lett, og sitter godt på håndleddet.

Konklusjon

Vi er egentlig litt i stuss over hva vi skal syns om Smartband-konseptet. Det virker som en tvers igjennom god idé. Et lite armbånd du kan bruke hele tiden, og som er vanntett. Det har god batteritid og kan logge dine bevegelser gjennom dagen. Det hele presenteres i en app som lar deg holde oversikten over hva du bruker tiden din på, slik at du kan passe på at du beveger deg nok.

En skritteller er sannelig praktisk å ha, men vi har opplevd at den ikke registrerer at vi har gått i det hele tatt, og at den kan underrapportere.

Vi syns også det er upraktisk å måtte aktivere nattmodus manuelt. Alternativet med å ha automatisk aktivering fungerer ikke spesielt bra det heller, siden vi sjeldent legger oss og står opp nøyaktig samtidig hver dag.

Et spesielt avansert treningstilbehør er dette heller ikke, med mindre den eneste treningen du bedriver er løping. Mulighet for å legge til treningsøkter manuelt finnes ikke. Det er heller ingen mulighet for å legge inn kaloriinntak i appen.

Å kunne logge hvor mye tid du bruker på forskjellige apper kan selvsagt være kjekt, men det kan man vel strengt tatt gjøre uten å kjøpe et armbånd.

Til syvende og sist er Smartband altså en fancy skritteller med noen ekstra funksjoner. Selv om vi liker flere av mulighetene, syns vi flere av disse ikke fungerer overbevisende.

Vi antar at Sony kommer til å flikke på programvaren etterhvert.

Smartband koster deg ikke mer enn 600 kroner, så det er ingen stor investering dersom du syns det virker som noe du kunne tenke deg å prøve.

Om du kjøper en Sony Xperia Z2, er det også gode muligheter for at armbåndet følger med i esken. Sony selger nemlig telefon og armbånd som én pakke for tiden.

Vi ville nok heller vurdert en mer avansert aktivitetstracker som Fitbit Flex eller Polar Loop om vi først skulle kjøpt noe som dette. De er ikke mange kronene dyrere heller.

LES OGSÅ:

Disse holder styr på alt du gjør

Samsungs treningsarmbånd er en genial idé

Nå begynner TomTom å få orden på pulsklokka

Et imponerende stykke teknologi som får oss til å trekke på skuldrene

Dette er en av de beste smarttelefonene akkurat nå

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.