INDUSTRI

Safelinks teknologi gjør tunge løft enklere. Nå sikter de mot Asia

Neste generasjons passive hivkompensatorer gjør det kjappere å løfte tungt til havs.

Den passive hivkompensatoren fra Safelink Group skal kunne øke værvinduet på løfteoperasjoner offshore.
Den passive hivkompensatoren fra Safelink Group skal kunne øke værvinduet på løfteoperasjoner offshore. Bilde: Safelink Group
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
11. feb. 2016 - 14:33

I Asia-Pacific-regionen ligger det et stort marked og venter på det norske teknologiselskapet Safelink Group.

Nå er de ett steg videre på veien, mener selskapet selv, etter å ha fått finansiering fra Eksportkreditt for å ta teknologien ut i verden.

Teknologien det er snakk om er en såkalt passiv hivkompensator. Den benyttes til å redusere bølgenes innvirkning på last som skal installeres offshore.

Safelink mener de vil gjøre løfteoperasjoner offshore billigere med sin passive hivkompensator. <i>Foto: Safelink Group</i>
Safelink mener de vil gjøre løfteoperasjoner offshore billigere med sin passive hivkompensator. Foto: Safelink Group

Billigere å installere last med mobile hivkompensatorer

En passiv hivkompensering er en mobil kompensator som ikke krever strøm, og som henger i krankroken. En aktiv hivkompensering blir utført av kranmotoren og krever betydelige mengder strøm, men har til gjengjeld bedre ytelser.

– Aktive kompensatorer er veldig kostnadskrevende og kan fordyre et skip betydelig, spesielt ved tunge løft. Enklere installasjonsfartøy kan benytte mobile kompensatorer for å utføre de fleste installasjoner til en betydelig lavere pris, uten å gjøre en dårligere jobb, sier driftsdirektør i Safelink Group, Andre Holthe.

Han sier at Safelinks nye passive hivkompensator er langt mer konkurransedyktig mot aktive kompensatorer enn tidligere.

– Nå brukes den ofte sammen med aktive kompensatorer for å utfylle disse.

Tar løfteteknologien ett steg videre

Ved bruk av teknologien mener Safelink at offshore løfteoperasjoner kan foregå i tøffere vær enn før – en problematikk som særlig har vært aktuell i de mest værharde strøkene av norsk sektor.

– Dette gjør det både raskere og billigere å ferdigstille kompliserte undervannsinstallasjoner, ifølge Safelink.

Det finnes flere aktører med tradisjonelle passive hivekompensatorer, men Safelink mener at de har laget «neste generasjons adaptive passive hivkompensator».

– Konseptet tar passiv hivkompensering ett steg videre. Enhetene vi har fått finansiert av Eksportkreditt, er alle av denne typen, sier Holthe.

Finansieringen det er snakk om, er Safelink USAs kjøp av fire adaptive enheter fra Safelink AS i Norge, som skal brukes i forbindelse med store feltutviklingsprosjekter i Asia og Australia.

Får skryt av Eksportkreditt

Holthe mener at løsningen deres allerede er vel anerkjent, men at kostnadsfokuset som er i bransjen nå, vil gjøre konseptet enda mer aktuelt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Teknologien vil i enda større grad bli tatt i bruk ved feltutbygginger, siden det gir dokumenterte besparelser. Vi er allerede etablert i det norske markedet, med enheter på lager i Stavanger og Grenland, sier han.

Ifølge en pressemelding fra Safelink, uttaler Laila Johnsen i Eksportkreditt at å hjelpe norske eksportører med å lykkes utenlands, er Eksportkreditts største ambisjon.

«Det er spesielt givende for oss når et norsk selskap som Safelink, har klart å eksportere teknologien sin, og utvide internasjonalt ved å bruke finansiering som et salgsverktøy», skriver Johnsen i meldingen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.