T2

Så god er iPhone 5s som kameramobil

Slow motion og balansert blitslys.

Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeJournalist / foto
31. okt. 2013 - 09:41

Fredag ble iPhone 5s tilgjengelig for de ivrigste norske kjøperne.

Vi har mobilen inne for en fullverdig test, men kan allerede dele noen foreløpige erfaringer med iPhone 5s som kameramobil.

Kameranyhetene i iPhone 5s

  • Dual LED-lys med fargefilter
  • Slow motion-video med 120 bilder/sek
  • 10 bilder i sekundet
  • Mer lyssterk optikk
  • Litt videre vinkel

iPhone 5s bruker sin nye A7 tokjerneprosessor på 64 bits, nok guff til å gi et lynraskt og responsivt kamera.

Det betyr at du får tatt bildene når øyeblikket skjer, og du slipper å vente noe mellom hver eksponering.

Dette i motsetning til de fleste konkurrentene i markedet, og i særdeleshet kameramobilen Nokia Lumia 1020.

Mens Nokiaen bruker flere sekunder mellom hver eksponering, tar iPhone 5s opptil 10 bilder i sekundet.

Mye av dette skyldes forskjellen i datamengde - iPhone-bildene med 8 megapiksler er selvsagt mye raskere å prosessere enn Nokias 41.

TEST: Dette er de beste kameramobilene nå

Slow motion

Men iPhone 5s kan også gjøre tregt med stil - se bare videoen vår øverst i denne saken.

Med slow motion-funksjonen tar kameraet opp video med 120 bilder i sekundet. Ettersom normale opptak gjøres med 25 bilder i sekundet, er det mulig å senke farten på den ferdige videoen til under en fjerdedel uten at det blir hakkete. Moro! 

LED-lyset («blitsen») har en helt ny funksjon som vi aldri har hørt om på noe tidligere kamerasystem:

Med «dual LED» forsøker kameraet å justere fargebalansen på lyset slik at det blir mest mulig likt bakgrunnen. Dermed unngår man det typiske rødgule eller grønne bakgrunnslyset man gjerne får innendørs, til fordel for mer naturlig lys.

Effekten oppnås ved å kombinere to lamper med ulik fargebalanse, der styrkeforholdet mellom dem avgjør fargetemperaturen.

I praksis fungerer dette ganske bra, men: De øvrige begrensningene ved et lite LED-lys består. Det blir harde skygger, gjerne røde øyne og annen elendighet. Unngå blitsen hvis du kan!

Les også: Går speilrefleksen mot sin død?

Bedre i dårlig lys

Heldigvis fungerer iPhone 5s bedre enn sin forgjenger under dårlige lysforhold. Ikke dramatisk bedre, men en tydelig forskjell når man studerer detaljene i bildene. I vanlig dagslys er forskjellen marginal. 

En liten forskjell fra iPhone 5 er likevel noe bedre lysstyrke på objektivet, og litt videre synsvinkel. Små, men velkomne forbedringer.

Skal vi nevne fingeravtrykk-sensoren? Ok, da: Den fungerer veldig kjapt og effektivt. Som fotograf har den liten praktisk betydning, ettersom kamerafunksjonen uansett kan åpnes selv om mobilen for øvrig er låst.

Men helhetlig sett er det praktisk med en mobil som bare funker så snart den tas fram.

Les også: Nikons nye folke-speilrefleks får både wifi og GPS

Kjapp

Det er nettopp denne kjappheten som framstår som det fremste fortrinnen for iPhone 5s som kameramobil. Alt fungerer raskt og stabilt, du får tatt bildene dine uten at øyeblikket forsvinner. 

Sammenlignet med iPhone 5

Som nevnt har iPhone 5s en rekke små forbedringer, uten at noen av dem er helt avgjørende for normal bruk. Den er litt bedre på mange områder, med slow motion og seriefoto som iøyenfallende nye funksjon. Mange vil sette pris på at alt fungerer enda kjappere, ikke minst når det kommer til bruk av foto-apps.

Sammenlignet med Sony Z1


Med sine 8 megapiksler har iPhone 5s langt lavere oppløsning enn Sony Z1, uten at dette utgjør særlig praktisk forskjell i det daglige. Faktisk har vi sett flere ganger at iPhone 5s framstår skarpere, uten at vi har testet dette vitenskapelig.

Sony Z1 har en større skjerm som mange vil sette pris på, og et serieopptak på hele 20 bilder i sekundet. Med Android har Sony Z1 et helt annet app-univers enn iPhone 5s. Begge smarttelefonene har svært gode og anvendelige kameraer.

Konklusjon

iPhone 5s framstår altså som en solid kameramobil under de aller fleste forhold, med sin hurtighet, kvalitet og allsidige funksjoner.

Den er ikke ekstrem på noe vis, men iPhone 5s er klart i toppklassen blant kameramobilene i dag.

Les også:

Hvor mye mer lyd får du for 14000 enn 5000 kroner?

Med denne kan du hive ut dekoderen

Samsungs beste TV noensinne?  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.