T2

Med denne kan du hive ut dekoderen

TEST: Western Digital AVTV harddisk.

Western Digital AVTV.
Western Digital AVTV. Bilde: Western Digital
19. okt. 2013 - 09:17

Western Digital AVTV

Pluss

Design

Stillegående

Stor lagringskapasitet

Minus

Ingenting til prisen

 

Pris: 999,-

Importør: Western Digital

Karakter: 5 av 6

Watt mener: Rask, stillegående og god lagringskapasitet. Hva mer kan man forlange?

De fleste jeg kjenner bruker ikke den interne tuneren i TV-en. Jeg har faktisk ikke gjort det selv, heller. Da vi hadde analog TV var jo det langt mer vanlig.

Nå er det derimot mest vanlige å bruke en ekstern TV-dekoder. I år har vi påpekt at det er kommet flere TV-modeller på markedet med doble tunere innebygget.

Eksempler på dette er Panasonic WT/VT/ZT60 og Samsungs modeller i 8000-serien. De kommer i tillegg med både DVB-T, DVB-C og DVB-S, så man har mange muligheter.

Enkelttunere

Enda flere TV-modeller kommer med enkelt-tunere. Det setter dessverre en begrensning for både viljen og muligheten for å bruke den interne tuneren.

Man trenger for eksempel to tunere om man vil ta opp fra en kanal, mens man ser på en annen. Slik man har kunnet gjort det lenge med en ekstern dekoder.

For å sjekke ut Western Digital AV-TV har jeg koblet den til Panasonic ZT60. Den har doble tunere, og den har en dedikert USB 3.0 inngang for dette.

TEST: Samsung PS64F8505: Samsungs beste TV noensinne?

Oppsett

Oppsettet av disken er rimelig enkelt. Den kobles til den USB-inngangen som er merket med HDD. Når disken er koblet til TV-en, må den formateres.

Dette gjøres fra menyen i TV-en. Når den er formatert er den godkjent av TV-en og kan så benyttes til opptak og avspilling. Her kommer dog en av begrensningene for dagen.

Harddisken er nemlig låst til akkurat denne TV-en, og man kan ikke flytte med seg disken til en annen TV for å se opptakene der.

Om det er en avgjørende svakhet får nesten du svare på selv, men for egen del har jeg aldri flyttet med meg noen av mine TV-bokser for å se på opptak andre steder.

Fordelen med AV-TV harddisken er størrelsen. Den er på 1-2 TB, noe som er langt større enn det man for eksempel får i en dekoder fra Canal Digital. En utfordring er at man trenger 2 kort og 2 CA-moduler for å få fullt utbytte av denne løsningen.

Det koster selvsagt litt siden man må kjøpe CA-moduler og betale avgift for to programkort.

TEST: Panasonic TX-P50VT60: En TV tett på det perfekte

I bruk

Siden harddisken ikke har et eget brukergrensesnitt, er man prisgitt det grensesnittet som sitter i TV-en. I Panasonics og Samsungs tilfelle er dette omtrent like oversiktlig som om man hadde brukt en ekstern dekoder.

Man får opp EPG på skjermen, og kan programmere opptak på samme måte som man er vant til. Spørsmålet er om det finnes noen gode grunner til å skulle gjøre dette internt i TV-en, eller om man bør holde seg til den tradisjonelle dekoderen?

Det finnes en grunn som i våre øyne forsvarer dette. Man får alltid sett programmene i original oppløsning.

Slik det er nå kommer TV-sendinger i forskjellige formater. Vi har standardoppløste sendinger med en oppløsning på 720X576 50i og HD-sendinger i 1280x720 50p og 1920x1080 50i.

På en ekstern dekoder må man velge et format, og det er vanligvis 720p eller 1080i. Velger man 1080i blir sendingene til NRK og TV2, som sendes i 720p, omgjort til 1080i før TV-en gjør de om til 1080p.

Velger man 720p ut, blir alle 1080i-sendinger (TV-Norge etc) gjort om til 720p før TV-en gjør dem om til 1080p. Når man bruker de interne tunerne blir det originale formatet  gjort om til 1080p uten omveier. Noe som gir bedre bildekvalitet.

Det er heller ingen tvil om at TV-en har langt bedre bildeprosessering enn hva man finner innebygget i en dekoder.

TEST: Darbee Darblet: Denne lille boksen er alt som skal til for en bedre filmopplevelse

Konklusjon

Harddisken fra WD er stillegående og den fungerer ypperlig med sin raske tilkobling og store lagringsplass.

Den jobber også sammen med TV-ens software slik at den fremstår som om den kom innebygget i TV-en.

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les også:

TEST: BenQ W1070: Knuser alle forventninger til en billig-projektor

TEST: Logitech Harmony Touch: Den er brukervennligheten selv

TEST: Oppo BDP-103: Blurayspilleren andre må strekke seg etter

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.