T2

Samsungs beste TV noensinne?

TEST: Samsung PS64F8505.

64F8505 er en fantastisk plasma-TV og viser med tydeligvis at plasmaen ikke er død.
64F8505 er en fantastisk plasma-TV og viser med tydeligvis at plasmaen ikke er død. Bilde: Samsung
4. okt. 2013 - 19:30

Samsung PS64F8505

Pluss

  • Kalibreringsmuligheter
  • Bildekvalitet
  • Smart-TV plattformen
  • Justerbart cellelys

Minus

  • Middels på panoreringer
  • Høy input-lag for gamere

 

Importør: Samsung Norge AS

Pris: 24.990,-

Karakter: 6 av 6

Watt mener: PS64F8505 viser hvorfor Samsung bør fortsette med plasmaskjermer!

Samsung er den ledende produsenten av LED-LCD modeller, og har et imponerende grep på markedet. De har jobbet målrettet over flere år, og har maktet å gi kundene det de vil ha, og til og med gitt dem noe de ikke engang visste de trengte.

Den kanskje største suksessfaktoren til Samsung er design. Strålende design som virkelig er blitt ledestjernen for alle andre. Forspranget er ikke like stort i 2013 som det har vært tidligere, men fortsatt makter Samsung å imponere.

Selv om Samsungs fokus er på LED-LCD er vi glade for at de også satser på plasmaskjermer. Man trenger konkurranse i markedet for at det skal utvikle seg, og Samsung puster definitivt Panasonic i nakken.

Dette er jeg sikker på er en medvirkende årsak til at Panasonic må strekke strikken enda litt lenger hvert eneste år for å lage gode plasmakjermer.

Design

PS64F8505 er toppmodellen blant Samsungs plasmaskjermer. Den kommer med en tillitsvekkende ramme av børstet metall.

Den går i ett med foten, som nå nesten fremstår som et lite kunstverk, og består av to store buer, en foran skjermen og en bak. Design er selvsagt det viktige her, for vi er ikke like sikre på hvor praktisk det er med et så stort bordstativ.

Det er i tillegg ganske høyt, noe som gjør det litt vanskelig å plassere en lydplanke foran.  På baksiden finner man alt av tilkoblinger. Samsung har plassert kontakten slik at ingen kabler trenger å peke rett mot bakveggen.

Vil man ha skjermen på veggen er dette en åpenbar fordel. Vi lurer dog litt på hvorfor HDMI-kontaktene er plassert så nære kanten.

Det er nok plass bak der, og da kunne man med fordel trukket kontaktene litt lenger inn slik at man slapp å bøye kablene for å hindre at de peker ut på siden.

TEST: Yamaha YSP-4300: Den beste lydprojektoren vi har testet

To fjernkontroller

Det følger med to fjernkontroller. En tradisjonell kontroll i sort plast, og en stilig en med blåtannsender som nok er den kontrollen man vil velge å bruke i det daglige.

Skjermen kommer med integrert kamera som man må løse ut manuelt.

De fleste i TV-bransjen er redde for at noen skal hacke TV-er og bruke kameraet. Derfor er det ikke motorisert, selv om dette hadde vært kult.

Frontfilteret er åpenbart nytt på årets modell. Det bidrar først og fremst til å redusere refleksjoner. Det bidrar også til at skjermen oppfattes som om den har bedre sortnivå

Les også: Vi tester seks smarte TV-er i mellomklassen

Oppkobling og kalibrering

Menyer er noe Samsung kan mye om. De er plettfrie sett fra brukerens ståsted. Alle valg er forklart med en ledetekst, slik at det ikke oppstår behov for å konsultere manualen.

Samsung har meget gode kalibreringsmuligheter, men er ikke utstyrt med ISF eller THX-modus. Filmmoduset er som alltid det moduset som ligner mest på det man ønsker, nemlig et bilde som legger tett på rec.709.

Uten kalibrering er bildet rimelig ok, men den har en del å hente både på gråskalakalibrering og fargerom. I begge tilfeller er det intensiteten på grønt som må tøyles. Gammaen er også litt høy, men måler tett på perfekt etter kalibrering.

F8505 kommer med justerbart cellelys. Dette er i alle enkelthet en justering for spenningen til plasmacellene. Økt cellelysstyrke gir massiv lysstyrke, mens en reduksjon senker lysstyrken og bedrer sortnivået.

Nettopp denne innstillingen gir muligheter til å tilpasse denne skjermen forskjellige lysforhold. Normalt sett anbefaler man plasma til de som har kontroll på lys i rommet, men denne skjermen fra Samsung har så mye lys i reserve at den enkelt fungerer i rom også med mye lys.

Dette er også mye takket være det nye frontfilteret som opprettholder sortnivå og forhindrer refleksjoner selv om det er lyst i rommet. Det er i seg selv en oppsiktsvekkende forbedring.

Les også: Verdens største OLED-TV

Kontrast og bildedynamikk

De som tror at LED-LCD er enerådende på lysstyrke må tro om igjen! Denne plasmaskjermen er så lyssterk om man ønsker å utnytte dette, at det nesten svir i øynene.

Samtidig makter den å servere et godt sortnivå, som selv om det ikke er på Panasonic ZT60 sitt nivå er såpass godt at det sorte fremstår som sort når det lyse er så lyst som det kan bli her.

Cellelyset er noe man bør bruke aktivt fordi man da får både i pose og sekk. Man får en lyssterk og dynamisk skjerm på dagtid, og når man justerer ned cellelyset så får man en TV som enkelt kan gi filmopplevelser med flott dynamikk, i tillegg til et sortnivå som er mer enn tilstrekkelig til å gi meg den gode følelsen.

Som plasmaer flest er det noe organisk og naturlig over bildet som nettopp gjør denne teknologien til en favoritt blant filmelskere, og alle som foretrekker et bilde uten alt for høy digital signatur.

Viktig filter

Filteret som sitter foran panelet er en av bestanddelene man betaler for i denne prisklassen. Det ser vi også på plasmaskjermene fra Panasonic. Filtrene er det som rent teknisk bidrar mest for å gi oss en miks av lysstyrke, sortnivå og få refleksjoner.

Denne øvelsen er nemlig ikke enkel når man samtidig skal passe på at strømforbruket ikke går i taket.

I så måte blir nok ikke denne skjermen noen enøk-vinner siden den forbruker flere hundre watt - og langt mer enn en LED-LCD skjerm.

I Norge er strømmen uansett så billig at jeg ikke tar det så tungt om strømregningen går opp en hundrelapp eller to.

Filterets vesentlige jobb er å slippe igjennom så mye lys som mulig fra panelet, og samtidig blokkere så mye lys som mulig fra å reflektere tilbake. Da tenker vi på lys fra lamper og refleksjoner fra vinduer og lignende. 

Selv om denne skjermen ikke kan sammenlignes med Motheye-filteret til Philips, er dette en fin balansegang. Med The Avengers i spilleren greier den å opprettholde et godkjent sortnivå selv med lys inn vinduet. Da har vi cellelysjusteringen på 10 av 20.

Øker man denne tåler den enda mer lys i rommet. Skjermen er derfor meget versatil på lysforholdene i rommet den brukes i.

Dette er litt utypisk plasma, men positivt. Dermed kan flere som tidligere var nødt til å velge LED-LCD på grunn av lys nå velge en plasma, og få en flatskjerm som fungerer godt både på dagtid og om kvelden.

TEST: BenQ W1070: Knuser alle forventninger til en billig-projektor

Smart som få

Vi tenker ikke å gå dypt inn i smart-TV delen av denne TV-en. Den er nemlig identisk med LED-LCD-skjermene til Samsung.

Dette er i våre øyne den beste smart-TV-løsningen på markedet. Den har en mengde applikasjoner for både streaming og filmleie, nyheter og spill og det er veldig mye å velge blant.

Den kan styres med både stemme og gester, selv om vi ikke ser den helt store nytten i det daglige. Kanskje er vi bare litt gammeldagse.

Konklusjon

Samsung imponerer virkelig med denne skjermen, og gir Panasonic sine plasmaskjermer en real utfordring.

Den har også lysstyrke nok til å utfordre LED-LCD-skjermene på deres sterkeste egenskaper.

Vi føler at Samsung har truffet meget godt med dette produktet!

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les også:

TEST: Panasonic TX-P50VT60: En TV tett på det perfekte

TEST: Darbee Darblet: Denne lille boksen er alt som skal til for en bedre filmopplevelse

TEST: Logitech Harmony Touch: Den er brukervennligheten selv

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.