MOTOR

Så effektivt er Teslas biovåpen-filter

Ekstreme påstander om ekstremfilter.

Marius ValleMarius ValleJournalist
6. mai 2016 - 19:57

Tesla er gode til å komme opp med produktnavn som stikker seg ut for å få oppmerksomhet. Der andre fabrikanter snakker om «sport mode» eller «race mode», har Tesla gått for «insane mode» og «ludicrous mode».

Også luftfilteret har fått et slikt navn - «bioweapon defense mode» – eller «beskyttelse mot biologiske våpen-modus» om vi skal fornorske det litt.

La oss sammenligne med Fords nyeste luftfiltersystem, som kalles «Ford Air Filtration», som også er rimelig fancy, men neppe kommer til å lage overskrifter med det første. 

Mener filteret faktisk beskytter mot biovåpen

Skal vi tro Teslas egne tester, er det slett ikke bare navnet som er oppsiktsvekkende.

I en bloggpost de selv postet på sine nettsider denne uken, skriver de at de under utviklingen testet ut luftfilteret sitt under rushtrafikk i California, i store kinesiske byer, ved myrer, søppeldynger og kubeiter – Altså steder som sjeldent lukter bra eller har veldig ren luft.

De hevder imidlertid at biovåpen-beskyttelsen er mer enn et markedsføringstriks.

Faktisk mener de at du vil kunne overleve et angrep med biologiske våpen dersom du sitter i en Model X eller S med filteret aktivert. 

For å bevise dette har de gjort en mer omfattende test i et kontrollert miljø. Kort sagt et «telt» fylt med ekstreme nivåer av forurensing. 

Mens de amerikanske myndighetenes grenseverdi for god luftkvalitet går ved 15,4 mikrogram mikropartikler som har en mediandiameter på 2,5 mikrometer  (PM2,5) per kubikkmeter, har Tesla testet med 1000 mikrogram per kubikk, altså 65 ganger høyere verdi.

Til sammenligning er i snitt forurensingen i Beijing 56 mikrogram per kubikkmeter.

Tesla publiserte denne grafen, som de mener beviser at luftfilteret er mer enn en gimmick. <i>Foto: Tesla Motors</i>
Tesla publiserte denne grafen, som de mener beviser at luftfilteret er mer enn en gimmick. Foto: Tesla Motors

Renset luften på utsiden

Når de lukket dørene og aktiverte biovåpenmodusen, var luften inni bilen nede på et så lavt nivå at partikkelmengden ikke lenger kunne måles av instrumentene de brukte. 

Men kanskje mer interessant: I løpet av 40 minutter hadde bilen redusert PM2,5-nivået i teltet med 40 prosent. 

– Du kan bokstavlig talt overleve et bioangrep av militær karakter ved å sitte i bilen, skriver produsenten i bloggen. 

Så skal det åpenbart understrekes at dette ikke er et fagfellevurdert studie. Om vi skulle reise i et område hvor det ble brukt biologiske våpen, vet vi ikke helt om vi ville satset livet på at Teslas egne test holder vann.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.