NATURVITENSKAP

Rustne svømmehaller

Dette tærer rustfritt stål og kan føre til kollaps. Pirbadet i Trondheim måtte i sommer stenge da takplater falt ned. Stålfestene rustet i stykker.

Fuktteknisk sett er svømmehaller kompliserte konstruksjoner. Temperaturen er høy og den relative fuktigheten likeså.

Klorid spenningskorrosjon kan forekomme ved romtemperatur ved fordamping av sjøvann.

Korrosjonsekspert Are Sjaastad i selskapet Force Technology AS forklarerer sommernes kollaps i Pirbadet slik i Adresseavisa:

- Kombinasjonen mellom klorin i sjøvann og ulike kroppsvæsker i vannet skaper såkalte kloraminer, som flykter opp i taket. Her blander de seg med kondens og skaper en aggressiv løsning. Det oppstår sprekker og materialet blir helt sprøtt, forteller Sjaastad.

Korrosjonsingeniøren ser ingen grunn til å være overrasket over skadene. For dette har skjedd mange før. Det verste eksemplet er fra Sveits, hvor et helt tak kollapset i 1985. I Tyskland er materialet forbudt i innendørs svømmehaller.

Krever inspeksjon

I Danmark krever seks av ti ledere av svømmehaller at det utføres tvungen inspeksjon, skriver Ingeniøren. En undersøkelse viser at det er langt flere korrosjonsskader enn vi hører om. Undersøkelsen er foretatt blant 100 danske svømmehaller.

Dicar, Center for Analytisk Journalistik, har medvirket. Resultatene tyder på at flere enn 50 av landets rundt 350 svømmehaller har vært, eller er, angrepet av denne farlige korrosjonen.

Grunnen til at mange ønsker påbudt inspeksjon, er at mange ikke tar informasjon om korrosjonsfaren alvorlig.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.