OLJE OG GASS

– Russland er en uforutsigbar nabo

KONFERANSE: Erik Lahnstein mener vi ser en "liten revolusjon" ved at folk i andre land nå ser hva som skjer i nordområdene.
KONFERANSE: Erik Lahnstein mener vi ser en "liten revolusjon" ved at folk i andre land nå ser hva som skjer i nordområdene. Bilde: Dag Yngve Dahle
Dag Yngve Dahle
26. jan. 2011 - 13:00

TROMSØ: Lahnsteins foredro onsdag om framtidig næringsutvikling i Nord-Norge under Næringspolitisk forum, et underarrangement til den store nordområdekonferansen Arctic Frontiers i Tromsø.

Barentsavtale snart på plass

"Sender signaler"

Han kom med lite nytt om regjeringens nordområdepolitikk, men benyttet anledningen til å skryte av at flere uavklarte grensespørsmål i de nordlige havområdene er løst under den rødgrønne regjeringens tid.

Han trakk fram de sjømessige grensene mot Grønland, Island og Færøyene og selvsagt Russland. Her står Delelinjeavtalen er klar sentralt.

– Avtalen fører i seg selv ikke til økt verdiskapning eller flere arbeidsplasser, men utløser et større potensial for økt næringsaktivitet i nord. Men viktig er også signalene den sender til omverdenen, sier Lahnstein, som er statssekretær i Utenriksdepartementet.

"Ingen spøk"

Han fortsetter slik:

– Det viser verden at landene i Arktis er i stand til å løse problemer på en fredelig måte. Dette gir kredibilitet og positiv politisk oppmerksomhet, særlig fordi at det kan være svært krevende å samarbeide med Russland. Det er ingen spøk. Kulturforskjellene er store og vi møter et helt annet system enn det vi har her hjemme, sier han.

Han legger til:

– Russland er en stor, krevende og uforutsigbar nabo, sier Lahnstein.

Kraftig nedskriving av ressurser

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.