OLJE OG GASS

Delelinjeavtalen er klar

ENIGE: Russlands president Dmitrij Medvedev og statsminister Jens Stoltenberg undertegnet den midlertidige avtalen om skillelinjen i Barenthavet i mai, men den endelige avtalen skal undertegnes av utenriksministrene: Jonas Gahr Støre og Sergej Lavrov.
ENIGE: Russlands president Dmitrij Medvedev og statsminister Jens Stoltenberg undertegnet den midlertidige avtalen om skillelinjen i Barenthavet i mai, men den endelige avtalen skal undertegnes av utenriksministrene: Jonas Gahr Støre og Sergej Lavrov. Bilde: Scanpix
7. sep. 2010 - 08:01

Det er enighet om nøyaktig hvor delelinjen skal gå. Avtalen om delelinjen på kontinentalsokkelen i Barentshavet blir undertegnet 15. september.

Les også: – Kompromisslinjen åpner for ressurskappløp

Enige om samarbeid

– Avtalen vil bli undertegnet i Murmansk av utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og hans russiske kollega Sergej Lavrov under påsyn av statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og Russlands president Dmitrij Medvedev, opplyster statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen ved Statsministerens Kontor til NTB.

– Det er enighet om nøyaktig hvor grenselinjen skal gå, og samarbeidet knyttet til grenselinjen, blant annet om energi. Det er dette vi skal undertegne og offentliggjøre neste uke, sier Stoltenberg til NRK.

– At vi får på plass en avtale, gjør at vi kan åpne opp for virksomhet i dette området, fortsetter han.

Les også: Uavklarte ressurser i Barentshavet

Også Polhavet

Avtalen må godkjennes av den russiske nasjonalforsamlingen, Dumaen, og av Stortinget. Stoltenberg minner om Dumaen tidligere har stilt seg i veien for en nokså lik situasjon da den nektet å godkjenne en avtale med USA i Beringstredet.

Enigheten om den historiske avtalen ble gjort kjent i Oslo 27. april i år da Medvedev besøkte Norge. Kompromisset om delelinjen kom etter 40 års forhandlinger. Med i avtalen er også en delelinje for Polhavet.

Les også: Enighet om delelinjen

Potensial for Norge

Statsminister Stoltenberg sa på en pressekonferanse, da han offentliggjorde enigheten, at avtalen utløser et stort potensial for Norge. Men han ville ikke forskuttere hvordan området skal benyttes før avtalen er ratifisert og signert. Det antas at området skjuler store olje- og gassreserver.

Det omstridte havområdet i Barentshavet skal deles i omtrent to like store deler. Området er på 175.000 kvadratkilometer og har trolig store fiskeforekomster og rike petroleumsforekomster. (©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.