INDUSTRI

Romfarkost erklært død etter 14 års oppdrag på Mars

Er gjort over 800 forsøk på å få kontakt.

NASAs romfarkost Opportunity har siden 2004 kjørt rundt på Mars og trofast sendt bilder tilbake til NASA-hovedkvarteret. Men nå er farkosten erklært død.
NASAs romfarkost Opportunity har siden 2004 kjørt rundt på Mars og trofast sendt bilder tilbake til NASA-hovedkvarteret. Men nå er farkosten erklært død. Foto: Nasa/AP/NTB Scanpix
14. feb. 2019 - 07:44

Romfarkosten Opportunity er erklært «død» etter over 14 års utforskning av Mars, opplyser Nasa.

Opportunity ga fra seg sine siste livstegn i juni i fjor, like før en gigantisk sandstorm blåste opp rundt den, opplyser den amerikanske romfartsorganisasjonen.

Etter over åtte hundre forsøk på å få kontakt med sekshjulingen, gjorde Nasa et siste forsøk på tirsdag. Da heller ikke det førte til noe resultat, var «dødsbudskapet» klart.

– Jeg erklærer herved Opportunity-oppdraget for avsluttet, sa Thomas Zurbuchen ved NASA på en pressekonferanse i Pasadena i California onsdag.

Hyller farkosten

Nasas leder Jim Bridenstine kaller likevel oppdraget for «en av de mest suksessfulle bragdene innen interplanetarisk utforskning». Farkostens primære formål var å samle bevis rundt i områder på Mars der det en gang kan ha eksistert gode livsforhold.

– Farkosten etterlater en utrolig arv, sier lederen.

«Oppy», kjælenavnet Nasa-ansatte brukte på farkosten, landet på Mars i 2004. Siden da har den kjørt 45 kilometer rundt på den røde planeten og tatt 217.594 bilder. Opportunity holdt det gående 60 ganger lenger enn planlagt.

Forskningsroboten skulle etter planen bare kjøre noen hundre meter, men har siden 2004 reist 45 kilometer på Mars-overflaten. På ferden har den funnet tegn til at det en gang var flytende vann og forhold der mikroorganismer kunne leve på Mars-overflaten.

Nasas utforskning på Mars fortsetter med Insight, som landet på planeten i november. I tillegg har Curiosity tilbrakt seks år på Mars for å samle data fra en av planetens kratre.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.