SAMFERDSEL

Regjeringen kutter bevilgninger til Fornebubanen med flere hundre millioner 

Fjerner 200 millioner kroner fra Fornebubanen i nytt nasjonalbudsjett.

Regjeringen fjerner 200 millioner fra de planlagte midlene til Fornebubanen i nytt najsonalbudsjett.
Regjeringen fjerner 200 millioner fra de planlagte midlene til Fornebubanen i nytt najsonalbudsjett. Illustrasjon: Fornebubanen / Cowi Visualisering
12. mai 2020 - 11:31

Samtidig som de skryter av sin egen satsing på kollektivtransport kutter Regjeringen 200 millioner planlagte kroner fra Fornebubaneprosjektet.

Det kommer frem i revidert nasjonalbudsjett som ble lagt frem tidligere i dag.

Årsaken skal være at prosjektet allerede er forsinket.

Presiserer ikke forsinkelsen

Fornebubanen er en planlagt T-banestrekning som skal gå i et sammenhengende tunnelsystem fra Majorstuen i Oslo til Fornebu i Bærum. Tunnelen vil bli omtrent åtte kilometer lang med seks stasjoner.

I utgangspunktet var planen at den nye T-banestrekningen skulle stå ferdig høsten 2025. I etterkant av dette har tidsplanen blitt utsatt med to år.

Regjeringen skriver ikke noe i pressemeldingen om den nye reduksjonen i bevilgninger vil føre til en ytterligere utsettelse av ferdigstillelsen av prosjektet. De skriver bare at pengene vil utbetales et annet år.

Skylder på E18

Staten har tidligere forpliktet seg til å betale 50 prosent av kostnadene til Fornebubanen. Det er en del av bymiljøavtalen mellom Oslo og Akershus (nå Viken) fra 2017. Det er de statlige midlene som foreslås redusert for 2020.

Samferdselsdepartementet  viser til at Fornebubanens bevilgninger henger sammen med Oslopakke 3 og utbyggingen av E18 Vestkorridoren.

– Reduksjonen for 2020 hindrer ikke utbyggingen av Fornebubanen. Det er hvordan prosjektet er koblet til E18 Lysaker – Ramstadsletta som gjør at banen er forsinket. Regjeringen har fortsatt en ambisjon om å bidra til utbyggingen av Fornebubanen, så snart det er mulig, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide i en pressemelding.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.